ГЕРБ би с много, но…

* Смазваща преднина за партията на Бойко Борисов (32,66%) пред БСП (15,33%) и ДПС (14,79%), парламентарната стабилност обаче е химера * В Ловешка област – сходни резултати, ДПС за пръв път вкарва депутат * Без троянци в 43-тото Народно събрание?
 
Парламентарни избори 2014 Резултати Актуализиран
Възрастна дама упражнява правото си на вот в 17-та секция в Троян, 5 октомври 2014 г.
РАЙОННАТА избирателна комисия (РИК) – Ловеч, ръководена от адв. Валентина Недялкова, бе една от първите в страната, която изнесе данните от 100% обработени протоколи от секционните комисии (СИК) за Парламентарни избори 2014 в своя 11-ти Ловешки многомандатен избирателен район. Какви са резултатите?

В Ловешка област

ЗА РАЗЛИКА от миналогодишните, също извънредни парламентарни избори (2013 г.), когато в Ловешка област спечели БСП и напук на националната победа на ГЕРБ записа 31,4% срещу 29,9% за основния си опонент, сегашните резултати са от съвсем друг порядък – идентични с националните и с убедителното предимство на партията на Бойко Борисов. ГЕРБ печели в 11-ти Ловешки МИР с 30,96% (19 212 действителни гласа) срещу едва 19,18% за БСП (11 727 действителни гласа). Очаквано, след силната кампания в района и силния резултат на национално ниво, на трето място в Ловешка област излиза ДПС с 14,13% и 8609 действителни гласа (при четвърто място и двойно по-слаб резултат на изборите през 2013 г. – 7,20%); явно похвалата към Ловеч, с която лидерът на ДПС Лютви Местан започна пресконференцията си в НДК вечерта след изборите (5 октомври) и споменатите 9000 гласа от този нетрадиционен район за партията, не са били празни приказки.

НА ЧЕТВЪРТО място в 11-ти Ловешки МИР се нарежда коалицията „Патриотичен фронт” (ВМРО, НФСБ) – 7,09% (4399 действителни гласа), а след тях е десният Реформаторски блок с 6,33% (3953 действителни гласа); в национален мащаб ролите са разменени. Другите, които минават бариерата от 4% в Ловешка област, са Барековата „България без цензура” (5,91%, 3639 действителни гласа), „Атака” (5,46%, 3327 действителни гласа) и АБВ на експрезидента Георги Първанов (4,25%, 2631 действителни гласа).

ПО ПРЕДВАРИТЕЛНИ и неофициални данни 5-те ловешки парламентарни мандата ще бъдат разпределени по следния начин – два за ГЕРБ (Корнелия Маринова, Николай Нанков) и по един за БСП (Димитър Горов), ДПС (Джейхан Ибрямов) и „Патриотичен фронт” (Павлин Цветков); но това не са окончателни данни и могат да настъпят промени (според други информации не „Патриотичен фронт”, а АБВ вкарва депутат в нашия 11-ти Ловешки МИР и това е бившият министър на търговията в кабинета Виденов Кирил Цочев - бел. Т21). Според досегашните данни и двамата троянски кандидати с реални шансове за място в парламента – инж. Иван Миховски (ГЕРБ) и инж. Владимир Хаджийски (БСП), остават извън.

ИЗБИРАТЕЛНАТА активност в Ловешка област е била 50,85%, почти идентична с тази на парламентарните избори през 2013 г. (50,89%).С други думи - от имащите право на глас по списък общо 129 519 души вота си са упражнили 66 317 човека; но действителните гласове са 62 852, тъй като има сериозен брой недействителни бюлетини (3465 бр.)

В България

ВЕЧЕ СА ЯСНИ и резултати от Парламентарни избори 2014 в национален мащаб. Голяма победа за ГЕРБ – 32,66% (при обработени 97,19% от протоколите на СИК в цялата страна). Още по-убедителна е победата на ГЕРБ на фона на основните му конкуренти, но е по-малка като проценти и абсолютен резултат от постигнатото на изборите през 2013 г. (39,79%); и може да се окаже недостатъчна, тъй като опасността да не може да се сформира правителство и да влезем в нова парламентарна криза е напълно реална. Втори и трети с много малка разлика помежду си, но на твърде голяма дистанция от победителите са БСП (15,33%) и ДПС (14,79%); според говорителя на ЦИК Светозар Томов гласовете от чужбина могат да разменят позициите и ДПС да излезе пред социалистите и да стане втората политическа сила на тези избори.

СЛЕДВА Реформаторският блок, който е четвърти с 8,91%, и този резултат се отчита като голямо постижение за възраждащата се десница. Пети е Патриотичният фронт с 7,30%, също оценявано като силен резултат. На шеста позиция е „България без цензура” – 5,69%. Последните две партии, които минават бариерата от 4% и влизат в 43-тото Народно събрание са „Атака” с 4,53% (атакистите бяха отписвани от анализатори и социолози, но опровергаха негативните, че този път няма да получат парламентарно представителство) и АБВ с 4,15% (партията на Георги Първано обаче и на ръба и при окончателните резултати може да изпадне от парламентарната класация).

ИЗБИРАТЕЛНАТА активност в страната на Парламентарни избори 2014 е 46,80%, резултат доста по-нисък от очакваното, прогнозираното и желаното и отчетливо по-ниска от активността на Парламентарни избори 2013 (51,30%)

240-ТЕ МЕСТА в 43-тото Народно събрание се разпределят по следния начин: ГЕРБ – 85 депутати; БСП – 40; ДПС – 35, „Реформаторски блок” – 23; „Патриотичен фронт” – 19; ББЦ – 16; „Атака” и АБВ – по 11.

(Информация за резултати и кампанията в Троян очаквайте отделно)

Т21 

Още по темата:

12 коментара:

Анонимен каза...

Чуднa прикaзчицa се зaформи...пълнa с мaлки и зли леприкони!

Анонимен каза...

ха-ха- я проучи кой е втория герб- ном. 9

Анонимен каза...

"Според досегашните данни и двамата троянски кандидати с реални шансове за място в парламента – инж. Иван Миховски (ГЕРБ) и инж. Владимир Хаджийски (БСП), остават извън."
Вече имаме депутат от Троян, защо не го споменавате?
Кажи и за 900-те гласа за 9-та преференция на Герб :D:D:D

Анонимен каза...

То като сме имали троянски депутати,келепирът беше само за тях ,а не и за хората дето ги изпратиха там.Много лъжи и обещания се изсипаха за 25 години както от нашите,така и от другите депутати.Вероятно това трябваше да стане,може би хората са отрезняли и оцениха по-правилно,че хората предложени от местните партийни клубовене не са подходящи да бъдат техни представители.Най-добре знаят тези,които работят при тях .!Следващият път!!!

Анонимен каза...

Депутат няма, но поне ще се прочуем с продавачка на гласове в студентски град.

troyan21 каза...

До №3: След 1989 г. имаме няколко троянци депутати: Йордан Василев, ако го броим за троянец (два пъти), д-р Йордан Ройнев (също два пъти), Евгений Узунов, Минко Христов, д-р Станка Шайлекова, Кирил Колев, може и да пропускам някого. Вие кого имате предвид?

С уважение: Генадий Маринов

Анонимен каза...

"Смазваща преднина" имаше преди много години, когато СДС Троян реализираше между 70-76% на изборите при активност достигаща 80%.
Но, тогава Троян беше "четвъртата крепост на Демокрацията" в България.
Днес този все по-жалък град е тотално рекомунизиран.
Голямата радост, че ГЕРБ Троян, в която има повече комунистически номенклатури дори от БСП, е победила - говори единствено за късопаметни хора с елементарни потребности.
А другата "голяма радост", че г-н Хаджийски, един от последните лидери на комунистическото ДКМС, ще ви става депутат - това пък е най-голямото доказателство за рекомунизацията на тази западаща община.
Само не ми е ясно - при толкова много победители - как не се намери поне един да благодари на избирателите си. Или те изборите вече минаха... повече не сте им нужни.
ИП

Анонимен каза...

Хронологията ми е ясна.

Анонимен каза...

Гена ,публикувай резултатите и за Община Троян. Това е важно за нас ,троянците.

Анонимен каза...

"Снощи вечер бай Михал пак от мъка се налял. И езикът му дебел, в(ъв) устата се заплел..."
Надявам се това да е началото на края на комунизма!

Анонимен каза...

@6: г-н Маринов, във Вашия списък на ексдепутати-троянци липсва не кой да е, а др. Донка Михайлова. Голям пропуск, бива ли?

Анонимен каза...

До продавачите и купувачи на гласове-ДПС
Когато човек е прост, това при добро желание е поправимо посредством сериозно образование и добросъвестна самоподготовка.
Когато човек е глупав, това обикновено се преодолява с натрупването на жизнен опит на принципа "парен каша духа". При това от този недостатък страда единствено той.
Когато обаче човек е тъп, това е нелечимо и е до живот. При това почти без изключения е съчетано с много агресивна наглост, а от това страдат всички останали....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |