„Калинел“ спечели европейски проект за 1,6 млн. лв.

* Иновативната технология използва ултразвук за шиене на завивки, разработена е от екип на фирмата; ефектът е многопосочен – висока производителност, гаранция за качество, безотпадна работа, енергийна ефективност * 9 млн. лв. инвестиции в производството
 през 2016 г., продажби за 54 млн. евро
Отличници
Инж. Марин Радевски (вляво) и инж. Николай Стоев представят проекта, 2 март 2017 г.
НА 1 МАРТ в изискания Бизнес клуб на „Калинел“ ЕООД (Троян) собственикът и управител на фирмата инж. Марин Радевски и мениджърът „Ефективност и управление на производствените процеси“ инж. Николай Стоев представиха пред журналисти спечеления проект по европейската Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (процедура BG16RFOP002-1 „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията“). Проектът е на стойност 1,6 млн. лв., от които 692 хил. лв. са европейско финансиране, а 122 хил. лв. национално съфинансиране, т. е. безвъзмездната субсидия възлиза на 50% (815 хил. лв.) от цялата сума.

СРОКЪТ за реализация е 18 месеца и става дума за внедряване в производството на водещата у нас и един от световните лидери в своя бранш (производството на олекотени завивки) троянска фирма на иновативна технология за изработка на текстилни изделия с използване на ултразвук. Новата система (машината и принципът на работа) са разработка на технологичния отдел на фирмата, като върху иновацията е работено две години. А очакваният резултат е в увеличаване на производствения капацитет и разширяване на пазарния дял на „Калинел“ в световен мащаб.

СЪБИТИЕТО започна с презентация на проекта от инж. Николай Стоев, който е и ръководител на проектния екип. „Калинел“ е компания, която е винаги крачка напред пред своите конкуренти в технологично отношение. Новаторските възгледи на собственика и споделянето на визията му от мениджмънта са причината в компанията да се използват най-новите прототипи на световни производители. Това е труден и рисков процес, който се отплаща за вложените усилия в бъдеще. Такъв е и случаят с машината, обект на настоящия проект“, заяви младият специалист. Той поясни, че с новата машина и иновативния метод се прави своеобразна революция в производството, като ефектът е в няколко посоки: абсолютна гаранция за качество – точно рязане и геометрия на всяка произведена завивка; безотпадно производство и минимален брак; не се използват конци, както в традиционното производство - „зашиването“ става с ултразвук и е по-прецизно и здраво; по-ниска консумация на електроенергия и отпадане на трудоемкото ръчно шиене. Не е за подценяване и друг важен ефект – екологичният (свързан с по-ниската енергоемкост и почти безотпадния производствен процес).

Новата машина за "шиене" с ултразвук, производителност - 6 завивки в минута
Друг поглед към машината
ИНЖ. СТОЕВ очерта и пътя до внедряване на новата технология. Работата по подготовката на проекта започва през 2013 г. под ръководството на инж. Радевски, основната машина е разработка на троянския екип, патентована е и в двугодишния изпитателен срок е дала отлични резултати. Производителността е много висока – 6 завивки на минута, и без да се налагат никакви допълнителни ръчни операции завивките са готови за продажба. През пробния период са направени и усъвършенствания – например изчистване на вибрациите, което е важно условие за  качеството на работата. На този етап на водеща машиностроителна компания е поръчана изработката на троянската машина, финансирана по проекта.

ИНЖ. МАРИН РАДЕВСКИ представи в по-общ план дейността на „Калинел“ ЕООД, структуроопределяща фирма не само за двата града, където има своя производствена база – Троян и Червен бряг, но и за целия регион. Собственикът започна с инвестиционната политика – през 2016 г. инвестициите на „Калинел“ са достигнали рекордното ниво от близо 9 млн. лв. „Всяка година правим по около 5-6 млн. лв. инвестиции в сгради и съоръжения и този темп се запазва от доста време“, коментира инж. Радевски и с гордост подчерта, че „Калинел“ е най-големият инвеститор не само в Троян, но и в цялата Ловешка област. През 2017 г. инвестициите в производството (сгради и съоръжения) няма да са по-малки от предходната 2016 г., като този път ще са насочени основно в Червен бряг, факторите са наличието на свободна площ и притокът на работна ръка (районът е с голяма безработица). В Червен бряг се довършва строежът на склад за 9000 палета, нов цех и модерна административна сграда.

ДРУГ ОСНОВЕН момент за „Калинел“ – продължава диверсификацията на клиентите. Основен търговски партньор си остава мегакомпанията „Икеа“ и масата на продажбите за нея нараства (с 5 млн. лв. само за миналата година), но относителният й дял намалява. „Калинел“ има сериозни договори с доста други водещи европейски и световни търговски фирми като „Метро“, „Кауфланд“, „Юск“ (която в момента строи в Божурище до София свой логистичен склад за 200 хил. палета), „Хема“, „Лутц“, „Теско“, „Ел Корте Инглес“ и др. „Всички големи търговски вериги в Европа са наши клиенти благодарение на три фактора – качеството, което предлагаме, добрите цени и кратките срокове за изпълнение на поръчките“, бе обяснението на инж. Радевски. Стана ясно още, че през тази година голяма работна група от „Калинел“ ще направи сериозно проучване в Китай, откъдето идва немалка част от суровината за нашата фирма и отношенията са много стабилни.

Графика за ръста на продажбите на "Калинел" ЕООД през годините в евро
СПОРЕД показаната графика продажбите на „Калинел“ ЕООД за 2016 г. възлизат на 54 млн. евро (около 108 млн. лв.) и се запазва трайната тенденция на ръст от близо 10 мл. евро на всеки две години – 11 млн. евро (2006 г.), 22 млн. евро (2008 г.), 32 млн. евро (2010 г.), 40 млн. евро (2012 г.), 49 млн. евро (2014 г.).  

НА ВЪПРОСА на Т21 за кадрите инж. Радевски призна, че съществува проблем - фирмата има глад както за висококвалифицирани кадри, така и за работници. В някаква степен се помага с подготовка на кадри със собствени сили, търси се и работна ръка от други места (около 200 души в троянската база на „Калинел“ пътуват от Ловеч и други съседни градове). В момента във фирмата работят общо 1600 души, от тях около 450 са в базата в Червен бряг. Говорейки за кадрите, собственикът на „Калинел“ цитира канадеца Робин Шарма: „Най-ценният ресурс на една компания сутрин се качва по стълбите и вечер слиза по тях“.

В Троян, модерната административна сграда, до нея е складът с обем 6000 палета
ОТГОВОРЕНО бе и на другия ни въпрос – за заплатите в „Калинел“, което има връзка с всичко останало. Стана ясно, че за изтеклата 2016 г. средната работа заплата за цялата фирма е била 869 лв.; а само за работниците (без административния персонал) от първия месец на 2017 г. заплатите са повишени средно с около 60 лв. Г-н Радевски обаче направи важна уговорка – че има работници, които получават по 1200-1300 лв., но има други, които са на минималната заплата (460 лв.). Причината е ясна: „Зависи кой колко време прекарва в кафенето, защото няма как да се вземат пари, без да се изработят“.

Т21

Още по темата:

11 коментара:

Анонимен каза...

В кафенето вика!Ти малоумен ли си бе?Кой е тоя чорбаджия дето ще плаща, пък и минималното заплащане да е, ако работник виси в кафенето?!?
Хора, бягайте далеч от този чумав град!

Анонимен каза...

Да не говорим, че има и хора, които нищо не правят и вземат над 2000лв.
Други пък ги съдират от работа и вземат 500лв.

Анонимен каза...

1-ви/2-ри, някой да ви принуждава да работите в Калинел? И в качеството на какъв се произнасяте кой колко да получава в едно частно предприятие?
Ами идете при кмета Михайлова да ви подсигури работа. Нали е свалила безработицата в Троян и работа има колкото искаш. Ако не вярваш - прочети какво пишат троянските медии и ПиАр-ката на общината. Чудесии!
Само едно нещо не ми е ясно - защо Радевски не използва голямото “откритие” на кмета Михайлова и да вземе да прехвърля несвършена работа /пари/от предната година в следващата. Ами така ще може да си увеличава /на хартия/ плановия оборот поне с по 20% на година. Очевидно или Радевски е много "глупав" или в община Троян се вършат безобразни идиотщини с бюджета.
А иначе - поздравления за Радевски и всички от Калинел! Всяка година развиват и модернизират фирмата, а не стоят, не подскачат на едно място и не се окопават и не затъват като община Троян. Защото иначе пазарът ще ги изхвърли така, както Животът изхвърли община Троян с неадекватното и управление от бившите троянски комунистически номенклатури и която продължава с бурни темпове да се обезлюдява и да затъва.
Проблемът е, че това пряко засяга и Калинел по отношение на наличието и качеството на работната ръка. Може би това основната причина Радевски да опитва да промени нещо в тази община като общински съветник. Защото няма друго разумно обяснение защо един човек, който управлява 50 милиона и 1500 работници ще си губи времето и ще си трови нервите с хора, които управляват 150 души и 5-6 милиона средства от бюджета /останалите пари са за делегирани държавни дейности плюс мъртвите пари от предната година, които пак ще си останат мъртви/.

Анонимен каза...

Абе Пеевски, стига си лизал задника на Радевски бе. Ти кво, началник цех ли сакаш да ставаш в Калинел.

Анонимен каза...

Браво на Радевски! Явно е намерил начин да елиминира мързеливия човешки фактор.

Анонимен каза...

Търговска реклама, прикрита като безобиден репортаж....
Въпросът е плащат ли се данъци по договора за отразяване....

Анонимен каза...

Само се коментират фактите, 4-ти. Явно мозъчето ти е прекалено малко и увредено за да считаш такъв коментар за "лизане" на нечий зад.ик. Най-добре е да си храниш кокошките и да не изливаш простотията си където ти падне. Аман от лумпени!

Анонимен каза...

Голям е бай Марин. Честно! Кой каквото да си говори, хора като Марин Радевски са богатство за град като Троян. Помага на всеки - болни, деца, пенсионери. Е, при него ходят да просят и мошеници, ама той и на тях дава. Колко бизнесмени в тоз скапан град правят нещо за него(за градът), а не само вечер да си броят парите от под дюшека? С малки изключения от хора, които отскоро помагат за детския спорт - абсолютно никой! Иначе сичките са велики. И по Белитеш и по Балабанското и по Орешака....Пфу!
Успех на Калинел и Марин Радевски и само напред!!

Анонимен каза...

Кратък отговор за мишката от БКП 9-ти и 10-ти
"Има хора, на които да не се харесаш е просто дълг" /Пейо Яворов/

Анонимен каза...

Георги Радковски оня ден получи ново закупената от него (без т.н. европейски пари) свръх модерна машина, но гледам ни статия ни пресконференция... Да разбираме ли, че Т21 отявлено прислугва на големеца с дълбок джоб, както и на Д. Михайлова,поради субсидиране ?

Троян 21 каза...

Дискусията тук добива твърде грубиянски и непродуктивен характер и може да се наложи да блокираме коментарите под този пост. Занапред в подобни случаи ще използваме тази мярка. Т21

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |