Козе чудо в Старо село

* Тригодишна коза от породата „Българска бяла” окози шест; стопанката Дана Грошева: „Не е за вярване!” * Доц. Зунев от ИПЖЗ: „Изключително рядко явление”
Великолепната шесторка
Козето чудо в Старо село, 12 февруари 2015 г.
Мама и великолепната шесторка
МИНАЛАТА сряда (11 февруари) в троянското село Старо село коза окози 6 ярета – живи, здрави, палави и красиви, 4 бели и 2 черни. Многодетната майка е тригодишна, от породата „Българска бяла”; която порода, както научихме от специалиста по темата доц. д-р Пенко Зунев от ИПЖЗ – Троян, е селектирана именно в троянския институт.

„ИЗКЛЮЧИТЕЛНО рядко се среща подобно явление, преди години в Троян имахме 5-ца, имало е и 4-ки, което също не се случва често. Но приплод от 6 козлета, при това с почти еднакво живо тегло, както е в случая, това е нещо много специално”, коментира доц. Зунев. Попитахме как си го обяснява; отговорът – факторите са комплексни, като сред тях, разбира се, са добрите грижи на стопанина.

Дана Грошева
А СТОПАНИНЪТ или по-точно стопанката е наша добра приятелка – староселчанката Дана Грошева, която дълги години бе зам.-председател на ловешкото дружество за разпространение на знания „Георги Кирков”, позната е и с фотографските си занимания, както и с очуканото „Трабант”-че, което яхаше доскоро, а след пенсионирането си се върна на село. „Направо не е за вярване!”, сподели ни леля Дана. Похвалихме я за животновъдните умения и грижовността; тя пък не пропусна да похвали… таткото: „Млад пръч, в силата си, пръч за цяло стадо, макар че при мен се грижеше само за четири „дами”. Но напоследък почна да боде и го продадох”.

СТОПАНКАТА не може да нахвали и ветеринаря д-р Стойчо Стойчев от Троян, който „бабувал” на 6-таците и помогнал всичко да мине гладко и безпроблемно. „Това си е направо сензация, не че не го е имало, но е нещо много рядко, необикновено и заслужава внимание”, коментира д-р Стойчев. Докторът бе любезен да ни предостави и свои снимки на староселското козе чудо, направени ден след раждането.

Т21
Снимки: д-р Стойчо Стойчев

Още по темата:

5 коментара:

Анонимен каза...

Е това е несериозно аз имам топ новина съседа снощи се напи и днес стана по късно от сън

Анонимен каза...

Има и друга топ новина един е тъп и не се напи снощи, но сутринта пак се събуди тъп.

Анонимен каза...

Чудя се, как може толкова тъпотия и ограниченост да се събере по равно в три глави - пък може би е в една!

Анонимен каза...

Браво на пръча! Старал се е пича. Най-вероятно е имал мерак на козата, старал се е тя да бъде добре наеб...обслужена, та затова са 6бр.Ако беше само за надника от 10лв., или за протокола,ей тъй като в къщи да мине от ред та да не мрънка, козата щеше да роди 1бр.

troyan21 каза...

Заради глупавата тролска атака срещу "великолепната шесторка" и оцапването на хубавата новина закриваме коментарите под този пост. Съжаляваме.

Т21

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |