Получихме нова санкция по европроектите

* Този път корекцията е „само” 173 хил. лв., по проекта за подобряване на градската среда 2010/2011 г., ще обжалваме * Помните ли вица за заека, вълка и шапката * Инж. Пеевски: „Общините се изтупват като брашнен чувал”
Хубава работа, ама българска
ОБЩИНА Троян е „наградена” с нова сериозна санкция по европроектите или както е прието да се казва за благозвучие – корекция, от 173 000 лв., стана ясно на последната сесия на Общинския съвет (28 ноември). И всичко това ще се погасява с пари от общинския бюджет, т.е. с наши общински пари. Досегашните ни санкции/корекции по европроектите са за около 4 млн. лв., като 1,2 млн. лв. от тях по проекта за интегрирания воден цикъл на Троян, I етап, ги оспорихме неуспешно в съда.

НОВАТА ни „награда” е за нарушения в процедурата по избор на изпълнител по проекта за подобряване на градската среда („Интегриран проект за подобряване на градската среда на град Троян” №BG161PO001-1.4.05-0015 по ОП „Регионално развитие” 2007-2013), изпълняван в периода 2010/2011 г. в предишния кметски мандат; по проекта бяха ремонтирани 7 улици и построени 3 нови детски площадки в троянските квартали „Лъгът” и „Младост”, а общата му стойност бе 4,7 млн. лв. Въпросите 173 хил. лв. пък представляват 5% от стойността на договора за строителство, подписан между бенефициента Община Троян и основния изпълнител ДЗЗД „Троян – 2011” и възлизащ на 2,9 млн. лв. без ДДС. „Радостната” вест за санкцията/корекцията ни бе съобщена на 15 ноември 2013 г. с писмо, подписано от ръководителя на Управляващия орган на ОП „Регионално развитие” 2007-2013.

Донка Михайлова
НАКАЗАНИЕТО от 173 хил. лв. може да бъде обжалвано в 14-дневен срок, което, разбира се, ще бъде сторено, въпреки че надеждите за успешен изход не са големи. И явно троянският бюджет ще трябва допълнително да затяга колана. Именно в тази посока бе и предложението на кмета Донка Михайлова, получило пълната подкрепа на съветниците – частична актуализация на бюджета за 2013 г., за да се осигурят средства за евентуалното плащане на санкцията. Ако Общината не осигури парите, от Управителния орган предупреждават, че сумата ще бъде удържана от средствата за друг наш проект по ОП „Регионално развитие” 2007-2013, в случая – от проекта за обновяване на апаратурата в МБАЛ – Троян, който е на стойност 1,29 млн. лв. Г-жа Михайлова обясни, че е използвана възможността за спиране на 14-дневния срок – с искането за изготвяне на правно становище по казуса. Което обаче е само глътка въздух и не променя ситуацията по същество.

ХУБАВО, биха казали някои – издънили са се, нарушили са процедурата и сега си плащат. Да, ама не! В хода на дебатите на общинската сесия стана ясно, че тежкото финансово наказание е заради използване при търга за избор на изпълнител през 2010 г. на метода „Средна цена”, т.е. избор на офертата, предлагаща цена, най-близка до средното ниво от най-ниската и най-високата предложени цени. Или казано по-ясно  - даване приоритет на критерия „Икономически най-изгодна оферта” (най-добро съотношение качество – цена), а не на познатия до болка критерий „Най-ниска предложена цена”, който нерядко и не само при нас налагаше като изпълнители фирми, правещи недопустими компромиси с качеството в името на по-ниските цени и спечелване на търговете.

А ПЪК КУРИОЗНОТО е – или може би не е куриозно, а премерен трик за скубане на бенефициентите по европроектите, в повечето случаи различни български общини, а в конкретния случай Община Троян – че когато през 2010 г. се извършва процедурата по избор на изпълнител за проекта за подобряване на градската среда в Троян, методът „Средна цена” е напълно законен, допустим и регламентиран от Управляващия орган на ОП „Регионално развитие” 2007-2013. Забраната на този метод става по-късно, когато изпълнението на нашия проект вече е в ход и процедурата е била одобрена. С други думи, работата е малко като в оня виц със заека, вълка и шапката, дето номерът е да се изяде заекът. Пълен абсурд, наглост и обирджилък! 

инж. Илиян Пеевски
„ОБЩИНИТЕ се изтупват като брашнен чувал. Дори на осъдения на смърт му дават да изпуши една цигара, а сега нищо – сеч!”, заяви от трибуната общинският съветник инж. Илиян Пеевски, който не за пръв път предупреждава за мръсната игра, целяща чрез проектите по европейските програми да се прехвърлят финансови тежести от държавата към общините. „А къде е отговорността на Управителния орган, нали те веднъж са одобрили процедурата, заради която сега ни наказват”, каза още инж. Пеевски. Случилото се пък той определи като „безобразие, защото няма виновни” и защото „вече 24 години у нас се краде по закон”.

Т21

Още по темата: 

32 коментара:

Анонимен каза...

т.е. с наши пари на данъкоплатеца. да разбираме,че и за тази "награда",Донка ще пропусне да потърси отговорност на миню главътъ?

Анонимен каза...

Най-напред - да се извиня и да поздравя Т21 за тази публикация. Материала по тази точка получих на самата сесия и нямах време да проуча нещата и да реагирам по-адекватно. Мисля, че нещата не стоят точно така и има нещо още по-гнило, ама не в Дания.
Второ - съжалявам, че не успях да разбера за срещата с представителите от ЕС за да ги попитам: Има ли друга държава в Европа, в която овластени некадърници и бандити правят нарушения или крадат пари от европроектите и след като бъдат наложени санкции за тези нарушения - европейския данъкоплатец да плаща глобите и санкциите, а бандитите да се разхождат на свобода и да си харчат заграбеното.
Трето - очевидно на представителите от ЕС е организирана среща в Троян само с представители на бившия ГК на БКП и ДКМС. Силно ме впечатли "специално" уредената от г-жа кметицата среща между еврочиновниците и двамата колеги от ГК на БКП другарите Енкин и Данков, днес в БСП и ГЕРБ. Явно от тази среща е провокирана идеята за обединение между БСП и ГЕРБ.
Да бе, ама аз от кога говоря, че БСП и ГЕРБ са двете страни на една и съща монета и че това обединение отдавна е факт, поне що се касае до рекомунизирането и съсипването на този град.
Всички глоби и финансовите материални загуби, които инкасира Акимов са благодарение на задружните усилия на ГЕРБ и БСП в ОбС Троян. Доказателства ли - ще ви зарина с такива!!!
ИП

Анонимен каза...

Дали има един не доразбрал вече,че колкото Енкин съсипа Троян за 12 години, онуй нищо от трапето, го стори само за 4 ?
Донка Михайлова, може и да не е лош човек,вярвам дори, но с показната липса на отношение и реакция по вече не знам коя по ред глоба, показва ,че общината е доилка за некадърни но наши хора.
И всичко това излиза от нашият джоб, на данъкоплатците!

червено фламинго каза...

Уважаеми Т21, преди да направите извода: „методът „Средна цена” е напълно законен, допустим и регламентиран от Управляващия орган на ОП „Регионално развитие”” и стигнете до заключението: „Пълен абсурд, наглост и обирджилък!” е задължително да сте се запознали с договора между общината и Управляващия орган на ОП „Регионално развитие”.
Във въпросният договор са разписани правата и задълженията на двете равнопоставени страни с които права и задължения двете страни доброволно са приели да спазват и изпълняват един проект финансиран с европари, а при нарушаване на тези права и задължения всяка една от страните може да си потърси правата в съда.
От коментара Ви става ясно, че нито общинските съветници нито Вие сте чели този договор, а на „юнашко” доверие приемате казаното от кмета на заседанието на ОбС за наложената финансова корекция и налагате „тежката” манипулация , „премерен трик за скубане на бенефициентите по европроектите”.
Недопустимо е свободна и независима медия като Т21 да манипулира читателите си в услуга на общински съвет и кмет, без да е потърсила мнението на Управляващия орган на ОП „Регионално развитие” по казуса.

Анонимен каза...

Г-н Пеевски, мога само да Ви поздравя за доказаната гражданска позиция. Дай боже повече такива "луди" като Вас в Троян.
И тоя път съм много сериозен, което не е добре.
Моа съм крив, ма тоа път съм прав.
Дедо ви Спас.

Анонимен каза...

Ясно е, че Донка `Михайлова води битка за интересите на `Троян. Като интелигентен човек тя е наясно, че ако продължи да се рови в батаците на Минко и ги афишира публикно Троян ще търпи все нови и нови санкции. С такт и дипломатичност тя се опитва да спасява каквото може в името на Троян. Не й завиждам.

Анонимен каза...

Михайлова да спасява каквото може. Май остана единствената, която мълчи и се бори за Троян. Тя си знае как.

Анонимен каза...

Моля Пеевски да ми обясни, кога намира време да работи? Би следвало като е толкова компетентен да е затрупан от работа. Какво ми се счува? Нямал работа? Вярно ли? Е що така?

Анонимен каза...

Генадий, много моля да се появи статия в Троян 21, в която Илиян Пеевски да не е главен герой. Апелирам за нормалност на този сайт. Иначе ще останете да си пишете в него само двамата с Илиян.

Анонимен каза...

8-ми, помоли Ачко Балев, да ти обясни как намира време като "работи" на 2 места едновременно ?
9-ти,застреляй се, но преди това застреляй целият си род, за да не се множите ,изроди такива !

troyan21 каза...

До №9: Хахахахохохо, както би казал Дядо Коледа :) Пеевски се сърди, че медиите не му дават думата, Вие ме критикувате, че прекалено много му я давам?! Весела работа.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред.

Анонимен каза...

Троянската долнопробна комунистическа мърша се появи веднага да измества темата и да плюе по ИП. До вчера тези анонимни мърши лъжеха че нямало такова нещо като нова глоба, сега квичат що пишело за тази глоба.

Анонимен каза...

8-ми, сега часът е 1:50 след полунощ. Понеже искате обяснения кога работя - ами горе долу по това време. Понеже многократно се опитвате да се месите в бизнеса ми, навлизайки дори в личното ми пространство с многократни клевети и разпространявайки лъжи и обиди - очаквайте в най-скоро време да ви срещна с чл.148 ал.2 от НК.
Всяко нещо си има граници, драги БИВШ анонимнико!
ИП

Анонимен каза...

Финансовата корекция е правилна.няма управляващ орган,който без сериозно основание да наложи определена санкция.и.п. греши като търси вина в държавата.всеки проект от предишното ръководство е със санкция.Защо г-н Акимов напусна залата преди разглеждането на тази точка от ОС.Отговора е ,че много добре разбира вината си.
В.Х

Анонимен каза...

Като Акимов има вина защо групата на БСП и Михайлова си трайкат и не го признаят.Защото са съучастници или какво?Пеевски защо и той си трайка и обвинява държавата и международното положение?

Анонимен каза...

Господа, пишете какво става с паричните инжекции на общината за МИГ? Колко хилядарки откраднаха от там? Колко офиса си купиха? А ние, гражданите ще плащаме!

Анонимен каза...

15-ти, като манипулирате и обвинявате не си ли давате сметка, че все пак има видеозапис на сесията и се вижда кой какво говори, как реагира и гласува? Проверете - дори имаше един против и един въздържал се, не всички подкрепиха това решение. ОбС нито е съд, нито е трибунал, а аз най-малкото съм следовател или прокурор. Кой е пряко виновен - има си други органи, които трябва да се задействат и да се произнесат. ОбС се занимава с политика и то местна политика. А основния политически въпрос днес е - защо когато някой греши или върши престъпление по цялата вертикала на европроектите, в последствие населението на Троян е принудено да плаща? Що за политика на държавата е това да се наказва невинния данъкоплатец?
Разбираш ли го това и схващаш ли разликата, 15-ти? Дори в НС имаше дебати и там също бе поставен този въпрос - защо държавата на практика изпомпва общините със санкции, плащани от НЕвиновния данъкоплатец, а преките виновници не понасят никаква отговорност?
Какво значение има в случая кой е конкретния виновник след като който и да е - бедния троянец винаги плаща сметката?
15-ти, не смяташ ли, че това трябва да се промени? А преди да се промени, не трябва ли да започне да се говори за този проблем, да се осветли и обясни на данъкоплатците?
Това трябваше да бъде питан и представителя на ЕС, който бе в Троян. Обаче вместо да го питат - уредиха му срещи с представители на бившите ГК на БКП и ДКМС.Идилия!
п.п. Поздрави за ВХ, че се включва в дискусията тук!
ИП

Анонимен каза...

п.п.2 Днес от 17:00 часа в салона на общината ще има обществено обсъждане за Бюджет'2014 на община Троян, касаещо частта с местните приходи, които вие плащате. Що не вземете да дойдете и да си дадете мнението и предложенията? Или ще оставите пак някой друг да решава вместо вас?

Анонимен каза...

Не само това,ми го и водиха в Рико да му предлагат от табуретките на ристю.Ма той пък се оказал цънцър и не щял да си купи.От там председателят на нам какъв си съвет по нам какво си ,към общината, се идосал и рекъл :Донке аз за какво се сам провъзгласих за председател на съвет, който натиска общината да работи за моят кеф, щом тоя не щя да си купи нищо?

Анонимен каза...

Троянски хроники
Известният троянски бизнесмен г-на Овчо Бизнесовчев е забелязан край шадравана да си припява „сакам на Париж да идааам” като е въртял ключодържател с Айфеловата кула. Дочула го мадам Селянска и ужасено го скастрила. „Овчо, голяма си овца, какъв Париж бе, сега на мода в Троян са Брюкселското зеле и Брюкселската дантела”.

Анонимен каза...

Европейски съюз–през крив макарон!

Анонимен каза...

Аз невиждам голям оптимизъм за новия бюджет.След тази финансова корекция то имали какво да се разпределя.Между другото се очаква нова финансова корекция по проекта за ремонта на училищата в Орешак и Черни Осъм.Към 15 .Групата на БСП направи много да покаже какво е правило предишното ръководство на общината.Според мен групата на ГЕРБ и Избор за Троян трябва да кажат как са управлявали.Въпрос е и на морал.
В.Х.

Анонимен каза...

Такааа,покрай тези ремонти не изникна ли и един...тенис корт? Едно момченце с очилца,наперена стъпка и физиономийка на хъски, се оказа "инвеститора",ама с парите за ремонт на училищата...

Анонимен каза...

Някак си слугински звучи тезата на Пеевски, че виновникът няма значение, в случая било, че бедните троянци ще плащали от джоба си. Ами ще плащат, като виновникът е премълчаван, покриван и пазен от разгласа. Била виновна държавата. Не, Пеевски, ако бяхте в Троян играли по правилата, няма сила, която да ви накаже. А Минко-Акимовата шайка се подхилква презрително, ръкопляска на уж бунтовния Пеевски и си харчи парите, прибрани именно от този проект, за който Община Троян е наказана. А Донка Михайлова, сякаш е расла в саксия, ни чула, ни видяла, щом виновникът е от нашата черга...
И странно някак си звучи по-горе бележката, че по-добре е Донка Мхиайлова да трае, че разрови ли, още пакости ще излязат на яве. Ако това е така, прокуратурата би трябвало вече да е подхванала община Троян. Но, гарван гарвану око не вади, най-вече в посткомунистическа България!

Анонимен каза...

Генадий, изнасяш скандала с около седмица закъснение. Въпрос: Щеше ли да го упоменеш изобщо, ако централните медии не го бяха повдигнали? Най-вероятно отговорът ти ще е: да. Звучи обаче, меко казано, несериозно. Лъже-журналистиката се е просмукала повсеместно. Горкият, славен и добър български народ! Нищо добро не го чака.

Анонимен каза...

Донка Михайлова може да мълчи, ако тя плаща тия 172 хилядарки. Само че не тя ще ги плаща, а вие, троянски слагачи, срам за будните си и достолепни предци! Боже мой, наистина ли сте толкова опростели или просто ви се плаща, за да ръсите тия абсурди! Донка Михайлова трябва ясно да назове виновника и да го прави в съда, а там, каквото сабя покаже. Иначе и тя е равнопоставена с престъпника. А дано, ама надали...

Анонимен каза...

Цацаров, добри си дожъл в Троян! Ти или твоите проверяващи!

Анонимен каза...

Добре де,не можа ли да напишеш тоя ферман в един пост,ми в цели 4 ?И изобщо ще казваш ли нещо смислено,или ще кляфаш като бито псе ?

Анонимен каза...

До 28-ия.
Битите песове са такива като тебе, при това са и дресирани!

Анонимен каза...

Не бе,видно,е че се опитваш да се представиш за двама-трима,ама давай по-сбито и по същество :Пеевски е лъжец или Генади е комунист.Всички останали са прости, и така...

Анонимен каза...

24-ти, то бива наглост и дебелоочие, ама вие подобрихте всички рекорди!
Къде бяхте преди 3-4 години, когато се борех примерно срещу европроекта за Техническа помощ? Когато обявих че ще бъдем смазани от глоби ако ни хванат? Поне 10 пъти обявявах това от трибината на ОбС. Сезирах и ДАНС.
Да, сега ПО ТОЗИ ПРОЕКТ сме наказани с над 1 200 000 лева - ЕДИН МИЛИОН И ДВЕСТА ХИЛЯДИ ЛЕВА!!!???
Къде беше ти тогава? Къде се беше скрил, а сега с цялата си наглост мен обвиняваш?
Срам нямаш ли?
А по другите проекти за които също предупреждавах преди години и днес сме наказани по тях? Къде беше ти тогава? Пълзеше пред Акимов и Герб?
Каква отговорност потърсихте на Акимов, Балев и общинските съветници на ГЕРБ, БСП и Избор за Троян /каква гротеска/, заради които ви натресоха тези санкции? Знаете ли каква - пак си ги избрахте и преизбрахте! А сега си търсите виновниците другаде!
24-ти, мръсните ти лъжи и демагогия ги пробутвай на други. Никога не съм пазел в тайна, премълчавал и покривал зулумите на Акимов, Балев и ГЕРБ плюс БСП и останалите.
Ти си този който си траеше тогава и ме плюеше в този сайт докато се опитвах нещо да променя или спася. Е, аз загубих, но и всички днес плащаме. Само че поне съвестта ми е чиста за разлика от твоята, 24-ти.
Днес не може да се разминеш от "поборници" и критици на Акимов и комунистическата герберщина и бесепарщина. А къде бяхте само до преди 2-3 години? В коя дупка?
ИП

Анонимен каза...

Браво Санче.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |