Две бомби в Общинския съвет

* Някой действа зад гърба на кмета Донка Михайлова или защо адв. Савова се подигра с троянската управа * Съветникът инж. Владимир Хаджийски поиска оставката на председателя Минко Акимов

Извънредното заседание на 21 май 2013 г., на трибуната - Донка Михайлова, вдясно - Минко Акимов
ПЪРВАТА БОМБА

В ЧЕТВЪРТЪК (30 май) на редовно заседание на Общинския съвет в Троян гръмнаха две бомби. Първата – след като на свое спешно извънредно заседание преди десетина дни (21 май) Общинският съвет реши да не се обжалва първоинстанционното решение  на Софийския градски съд (№697/11.04.2013 г.), отхвърлящо иск на Община Троян срещу Министерството на околната среда и водите (МОСВ), стана ясно, че наетата да ни защитава столична адвокатска кантора „Савова и Сие”, представлявана от адв. Ирен Савова, е обжалвала. През главата на клиента си Община Троян и напук на решението на местния парламент?! Нещо повече, изпратила бе сърдито писмо, в което хока и поучава клиента си.

ПРИПОМНЯМЕ – искът срещу МОСВ оспорваше наложените ни финансови корекции/санкции от 1,193 млн. лв. по проекта за водния цикъл на Троян, първи етап, реализиран в периода 2008/2011 г. А до отказа да се обжалва се стигна по съвет на експерти и след разговори в МОСВ, откъдето отказали всякакъв компромис и смекчаване на позицията. В дебатите на извънредното заседание пък се чуха любопитни неща, примерно: че за наложените ни санкции е виновна… държавата, която играела срещу общините и в случая срещу Троян („Българската държава е решила да ни смачка… вторично изпомпване на общините чрез европроектите”, както се изрази атакистът инж. Илиян Пеевски, който доскоро говореше основно за персонални грешки и често даваше пример със съседния Ловеч, където за няколко пъти по-голям обем на реализираните европроекти нямали санкции); че са допуснати невинни/формални грешки, които не заслужавали такива санкции; че който работи (екскметът на ГЕРБ Минко Акимов и екипът му), бива наказван и др. подобни. Групата отляво (БСП) също си затрая и не назова конкретни виновници, не го стори и кметът Донка Михайлова. Друг важен момент от извънредното заседание на 21 май – в прав текст, от няколко посоки, бе казано, че избраната за наш защитник адвокатска фирма „Савова и Сие” е проявила некомпетентност и защитата ни е била неефективна; никой обаче не постави въпроса кой и защо е избрал точно тази столична кантора.

Факсимиле на писмото на адв. Савова
адв. Ирен Савова, "Савова и Сие"
ПИСМОТО на адв. Савова бе раздадено на всички общински съветници преди заседанието и изненада с назидателния си и сърдит тон. И с безпардонното съобщение, че „на 23 май 2013 г. сме подали въззивна жалба от името на Община Троян”. „Решението на Общинския съвет буди недоумение. Още веднъж категорично заявяваме позицията, изразена с наше писмо от 13 май 2013 г., че решението трябва да бъде обжалвано”, размахваше пръст защитата; като по-надолу обясняваше, че „съдебното решение не съдържа анализ нито на събраните по делото многобройни доказателства, нито аргументи по наведените доводи и възражения” и че на втора инстанция казусът щял да се разгледа по-задълбочено и щяло да се отсъди в наша (на Община Троян) полза. Още по-надолу адвокатката изплюваше камъчето – кантората изразявала „готовността си да договорим разсрочено плащане на адвокатския хонорар” и дори да ни влезе в положение, даже да пристъпи закона като „продължи работата си и без заплащане, въпреки изричните  норми на Закона за адвокатурата”. С други думи – ясно ставаше, че на „Савова и Сие” никак не им се изпуска хонорарът от 37 бона, дължим от клиента при обжалване. Макар първопричината да бе маскирана със загриженост за клиента: „Горното сме предприели, за да не допуснем увреждане на правата и интересите на Общината като страна в производството и тъй като едва днес, 27 май 2013 г. – крайния срок за обжалване на решението, бяхме уведомени, че има решение на Общинския съвет – Троян в обратния смисъл”.

Факсимиле на предложението на Петър Яшев
В ТОН С ДЕПЕШАТА на адв. Савова бе и внесеното предложение от общинския съветник адв. Петър Яшев („Избор за Троян”) за преразглеждане на решението за отказ от обжалване. „Запознавайки се подробно с написаното в жалбата, считам, че трябва да отменим взетото решение от ОбС от 21 май 2013 г., за да можем по-добре да защитим интересите на общината”,  предлагаше г-н Яшев. Това предложение нажежи страстите, доведе до спешен Председателски съвет непосредствено преди заседанието и в крайна сметка вносителят бе принуден да го оттегли. Остана и усещането, че г-н Яшев действа под диктовка; обективността обаче изисква да кажем, че още на извънредното заседание на 21 май той апелира към колегите си най-напред подробно да се запознаят със съдебното решение и адвокатските аргументи и тогава да решават дали да обжалваме или не.

ПОДОЗРИТЕЛНАТА и в някаква степен неясна и в разрез със закона самоинициатива на адв. Савова предизвика гневната реакция на кмета Донка Михайлова. „Как бихте реагирали, ако някой адвокат тръгне да съди някого от Ваше име без Вие да знаете?!”, риторично попита от трибуната на Общинския съвет г-жа Михайлова. Тя поясни, че веднага след извънредното заседание на 21 май защитничката е била информирана по телефона за решението да не се обжалва, после е изпратено и писмо. Подчертано бе също, че според договора за правна защита и пълномощното, подписано от тогавашния кмет Минко Акимов, адв. Савова е „упълномощена да осъществява процесуално представителство само пред първа инстанция” и с последните си действия е превишила правата си. Кметът не скри, че някой е действал зад гърба му, водени са тайни телефонни разговори с адв. Савова и се разигравал „някакъв друг вариант, за който аз не знаех” (което може да се изтълкува и като опит за саботаж и узурпиране на властта в Троян – бел. Т21). „По никакъв начин няма да допусна някой от името на Община Троян, след решение на Общинския съвет, без правомощията на кмета, да се разпорежда по важни проблеми за жителите на общината”, бе категоричното предупреждение на г-жа Михайлова.

ВТОРАТА БОМБА

инж. Владимир Хаджийски
ВТОРАТА бомба бе още по-мощна – съветникът от групата на БСП (гражданска квота) инж. Владимир Хаджийски прочете своя лична декларация, в която поиска оставката на Минко Акимов като председател на Общинския съвет. Аргументите му: „След като се запознах с мотивите на съда, аз съм убеден, че грешките, които са допуснати, не са невинни, както ги определи г-н Минко Акимов, а граничещи с безотговорност… Грешките, които се доказват в съдебния иск, са значителни и показват изключително слабия  контрол в работата по този проект. Определено това е следствие от неефективното административно управление на кмета от предходния мандат г-н Минко Акимов. В тази връзка искам ясно да заявя, пред вас колеги и пред гражданите на Община Троян, че не искам и няма да нося отговорност за грешките, допуснати от г-н Минко Акимов като кмет, както и да се крия зад колективната отговорност на Общинския съвет”.

Г-Н ХАДЖИЙСКИ допуска две възможности – г-н Акимов сам да подаде оставката си или да се използва възможността, дадена в чл. 23 от правилника на ОбС – Троян, група общински съветници (минимум 1/4 от целия състав, т.е. 8 души - бел. Т21) да му я поискат. Самият вносител не допуска доброволно подаване на председателската оставка, като напомня, че г-н Акимов преди няколко месеца е бил приканен да си подаде оставката и от общинското ръководство на собствената му партия ГЕРБ, но искането е останало без последствия. Дали съветниците ще поискат оставката на председателя си и дали евентуално поисканата оставка ще получи нужния вот – предстои да разберем на следващата общинска сесия през м. юни (председателят на Общинския съвет се избира и освобождава с обикновено мнозинство от 50% плюс 1 от общия брой на съветниците, т.е. в нашия случай при вот на недоверие трябва да се съберат не по-малко от 15 гласа от всичките 29 съветници - бел. Т21).

Т21

Пълния текст на декларацията на инж. Владимир Хаджийски - виж ТУК 

55 коментара:

Анонимен каза...

Ами,честито!!!Така се получава като си мижетурка кмет и си трайкаш за измамите на боклуците преди теб и около теб.Като не искаш ти да им го вкараш сега те ти го вкараха.Така се получи и с Бойко,трая си четери години на никой нищо не направи от тройната ламя,сега те му го набиват отвред.И при Донка така ще стане.

Анонимен каза...

Браво на Владо Хаджийски,но се чудя как той издържа в това "п-чо дремило"....

Анонимен каза...

Браво Владо, Троян е твърдо до теб без Енкин и другите ортаци на ченгето с които крадоха и в момента продължават да го правят! Ако вече не ти си е обадил да те заплашва ще го направи , но тогава от "Легията" ще го застъпим и жална му Учинайка !

Анонимен каза...

Когато един социалист е загрижен за общото благо, обикновено става въпрос или за личен интерес, или за партиен, но не и за полза роду!

Анонимен каза...

Декорът зад Хаджийски на снимката подсказва, че и този комунист/социалист е по-близо до червените олигархични кръгове, но не и до избирателите им - хилядите мизерстващи пенсионери и "отрудени" цигани!

Анонимен каза...

Оня пиян тюфлек ,де се крие зад монитора,няма ли кой да го разкара от общината ?

Анонимен каза...

Тия пък "Легия" кои сте бе???...пръскачи!

Анонимен каза...

Мин-Ак,много як, чак ме кефи!

Анонимен каза...

хм...интересно! Няма как изборният резултат да няма отзвук и в Троян! ... Някои хора няма да имат вече силни гърбове...

Анонимен каза...

Дядка, сещаш ли се какво се пече под дъртият ти пърдялник.Ще го ядеш дебелия рано или късно!
А Доца да не се прави на ущипана мома,че и тя е в кюпа !Само желязненското мекере пак ще мине между капките.

Анонимен каза...

Движението за права и свободи иска за свои хора постовете на областни управители в седем или осем областни центъра, заяви в Добрич Рушен Риза - зам.-председател на партията и депутат от Добрички регион.

Анонимен каза...

11ти не си по темата

Анонимен каза...

То и за Ловеч има човек:
Сурай Велиева

Анонимен каза...

Наивно е да се предполага съвпадение на интересите на адвокат и клиент - там отнощенията са на ниво *паразит - гостоприемник*.....или подобни..:(

Анонимен каза...

срс:
На поста за областен управител единодушно е избран д-ря Сашо Данков от квотата на БСП
От квота ДПС за зам-областен Илиян Пеевски

Анонимен каза...

Никой не може да обвини Хаджийски и Михайлова в предубеденост. Вижте записа на сесията. Този път трябва да ситгнат до край. Акимов се оля напълно.

Анонимен каза...

А утре неделя, в София пред народното събрание ще се проведе протестен митинг. А и в цялата страна.

Анонимен каза...

каква ли бе темата предната седмица?май нещо пак за тези парички дето от нашия джоб излизат.тоя "АДВОКАТ" яшев дали не беше и той началник на полицията след акимов.далаверииииииииииииии

Анонимен каза...

Българските деца /мнозинството/ живеят в лишения–сьс 140 евро на месец!

Анонимен каза...

минчето да не си гледа часовника ами да напуска

Анонимен каза...

Милиционерска работа - Акимов, Яшев... Тази адвокатка да не е и тя милиционерка?

Анонимен каза...

Минко е такъв гьонсурат, че няма да подаде оставка. Интересно е дали някой ще му я поиска!

Анонимен каза...

паричките са важни кокала не се дава лесно

Анонимен каза...

минчо, ходи си при бабичката на трапето.

Анонимен каза...

Донке, Донкееее дано най-накрая вденеш за каква пионка са те сложили.
До следващите избори дано и тъпия избирател го разбере...

Анонимен каза...

цацаров трябва тука акимов при цветанов трябва както се прегръщаха на центъра в троян така и на атлант заедно да се гушкат

Анонимен каза...

Тук ми мирише на работа на службите. Минко и генерал Румен? Няма ли кой да каже истината докрай?

Анонимен каза...

Минче, айде пак с куфара при Викторчо и Монтерейците!

Анонимен каза...

Комунягите нарочно няма да обжалват санкцийте , за да изкарат гербаджийте по-черни от дявола . Боли ги х.. енкин и компания ,че троянци ще плащат важно е те да са на общинската баница .Добре е , че съвестната адвокатка ще защити интересите на троянци въпреки нежеланието на донкА и неината банда .

Анонимен каза...

Taka e !

Анонимен каза...

29 ти не четеш ли какво пише или не можеш да разбереш? решението е на общинския съвет.кмета е длъжен да го изпълнява.кой има мнозинство в общинския съвет и кой му е председател а?ГЕРБ и другаря Акимов.Ама нещо се е прецакало и далаверата лъсна

и.х каза...

Адвокатска къща "Савова и сие", която се ръководи от Ирен Савова е наета, защото "има множество успешно решени казуси с висока правна сложност", е посочено в съобщението на МРРБ. Според източници от адвокатурата Савова е съпруга на Марин Белоев и дългогодишен сътрудник във фирмите му, които пък са заподозрени, че с помощта на задгранични дружества на бившата Държавна сигурност са източили „Контролно-заваръчни устройства” - високотехнологична фирма от края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век. Запознати твърдят, че Белоев е замесен и в скандалите по източването на Първа Частна Банка, а съпругата му е работила в поделението на ДС „Бюро по финансово разузнаване” и е завършила „Право” задочно, едва през 2002 г.. Освен това тя нямала никакъв опит във вещно, административно или конституционно право.

Анонимен каза...

О-па-а-а, и Савова била милиционерка. Браво Акимов, браво Яшев! Да живее родната милиция!

Анонимен каза...

29-ти и 30-ти са малоумни.
"Съвестната" адвокатка като загуби пак, ще плащаме и съдебните разноски, и хонорара й, само от 37 хилки. От сигурен източник знам, че след като делото е загубено, й е пратено остро писмо, че много некадърно е защитавала общината и тя вече не се нуждае от услугите й, ама на нея не й се изпуска кокала. Заслужава едно дело да се заведе срещу нея за наглостта й.

Анонимен каза...

Най-после троянския възел започва да се разплита. Да видим дали някой ще има куража да продължи?!

Анонимен каза...

Към 34-и. Кой й е изпратил писмото. Донка ли?

Анонимен каза...

Да, писмото е от общината.

Анонимен каза...

Вън гнусните ченгета от общината. Хаджийски и Михайлова имат подкрепата ми!

Анонимен каза...

Съгласен! Да подкрепим Михайлова и Хаджийски!

Анонимен каза...

Вън мръсните комунисти от общината . михаиловА хаджийскИ вървете си .

Анонимен каза...

Съгласен . Ди изгоним Михайлова и Хаджийски!

Анонимен каза...

Младежи Герб отново са тук, по-неграмотни от всякога :D

Анонимен каза...

Въпросът е : „Необходима ли е извънредна сесия за оставката или ще се чака края на месеца?”

Анонимен каза...

Интересно Минчо Трапчански защо го няма на работа днес, май е напълнил по-големия куфар и ближе задници по София та пушек се вдига ! Ако и този път спаси кожата Грамадата пред Общината е сигурна!!!!!

Анонимен каза...

Извадка от статия във вестник Труд от днес:Тайна организация за разработване на частни поръчки е действала по време на управлението на ГЕРБ и е подслушвала видни политици и бизнесмени по инициатива на Цветан Цветанов и Бойко Борисов. Това разкри Григор Здравков от легия "Антимафия" пред TV7.

Tой показа пред Николай Бареков документация на така наречената "частна ГДБОП", която представлява добре структурирана организация, оглавена от Румен Николов-Пашата, Борисов и Цветанов. Първи изпълнител на поръчките е бил Димитър Стефанов-Каратиста. Групировката прикривала и наркотрафика в страната.

Като всяка добре организирана мафиотска структура, служителите в нея са действали чрез различни методи - рушвети и психопрофили, като са използвали и най-близките хора на разработваното лице. Освен политици, следени са били бизнесмени и журналисти, сред които и Николай Бареков, разкри Григор Здравков.

Има информация как са разговаряли Цветанов и Борисов: "Тоя гъз (б.а.-визират Бареков) ще стане обществен трибун.", обяви още Здравков.

Борисов и Цветанов са имали пълните данни за трафик на хероин от Иран за Централна Европа. Камиони, номера, всичко. Как половин тон минава през нас, а в Австрия хващат 150 кг, каза още той.

"Вижте, Борисов е въздействал чрез шефа на митницата Вальо Танов и така закриха контраотдела в митниците. Стана така, че хората, работели за Борисов, не могат да го дишат и са готови да говорят", обяви Здравков. Той твърди още, че лошата новина е, че Борисов го чакат изненади, но само в рамките на закона. Прочетете останалото във вестника.Ако така се е управлявала РБ, то нищо чудно че така е управлявал и Акимов.

Анонимен каза...

Продължение:

По времето на ГЕРБ е разработвана е идея да се вземе банката на Цветан Василев. Мислено е да му въздействат - "да му откъснат зелката", обяви Здравков.

"Частният ГДБОП е имал няколко варианта за въздействие. Първо се прави чрез добри познати и пари. Следват психопрофили на най-близкия кръг от хора. Как се действа. Примерно съпругата ви се разхожда със сина ви и някой минава покрай нея и й лисва борова вода. После й казва, че другият път няма да е така. Защо борова вода? Защото боровата вода издава звук, когато се лисне - шуми", обясни още Зравков.

"В тази структура е имало звено ъндърграунд. Това са млади момчета и момичета, които са близки с охраната или персонала на дадено заведение. Когато даден човек отиде там, те знаят и правят снимки. Може да обядва с жена си, а може и с любовницата си. Създават архив. Вижте, г-н Бареков, въпросните хора знаят и дебелината на прозорците в новия ви апартамент. Екип външно проследяване в тази структура пък наистина е имал едни от най-добрите аналитици. Румен Николов - Пашата е тактик, той е измислил всичко. Борисов и Цветанов мислят за мачлето, обясни още Здравков. - Има сигнал до Флоров, който бе шеф на ГДБОП, но той го кри повече от три месеца в касата. Става въпрос за международен наркотрафик, разпространение и пране на пари. После материалите са предоставяни директно на Борисов. Интересно е и друго. В разговорите в тази структура са използвани кодове. Борисов е бил наричан "началник".

В личните им контакти Борисов е олицетворяван с потупване по рамото, а Цветанов с пипане по челото. Транспортното средства, което често е използвано, е лимузина на ЧЕЗ марка "Шкода". Там, както е известно, работи Димитър Стефанов - Каратиста. Той преди е бил шофьор на Пашата, но се е издигнал. При тези разговори диктофонът на Стефанов е бил винаги включен. Оставян е на различни места в колата, но винаги е записвал. В схемата е била предвиден и сектор контрабанда, който е раздавал награди на хора от ГДБОП."

Здравков разкри още, че е имало разработка през втората половина на 2009 година срещу Делян Пеевски и Цветан Василев, за да може да се влияе на медиите, които те притежават.

Бившият служител на службите разкри накрая, че има и папка "Искра Фидосова", която скоро ще бъде предоставена на прокуратурата.

"Искра Фидосова е получил 150 бона от "Титан". Това обаче не е отразено в данъчните й декларации. Кредитът, отпуснат от фирма "Титан", обаче е заприходен в счетоводството. После е връщан касово от Фидосова. Но от къде е имала тези пари?", пита още Григор Здравков.

Камен Костадинов от ДПС каза по отношение на разкритията: „Лично мен ме изненада много, защото има конкретни схеми, конкретни доказателства". По темата с подслушването на депутати той коментира, че „в тая параноя човек губи усещането дали наистина го следят".

Костадинов се надява главният прокурор Сотир Цацаров да си свърши работата. „Всичко в момента е в ръцете на неговата структура. Поводът е достатъчно скандален, за да може прокуратурата да се самосезира", смята той.

Атанас Мерджанов от Коалиция за България също се възмути от разкритията за мафията у нас. „Нека, ако действително държим, че сме правова държава, отговорните органи да си свършат работата", призова той.

Според него, шокиращото в случая е, че тъкмо властта е покровителствала канали за контрабанда.

Анонимен каза...

М.Акимов не е на работа, защото пак е в чужбина, по "важни междудържавни дела"! Ха, ха ха, пука му какво се говори за него по форумите...

Анонимен каза...

Леле колко общинари са се включили и то в работно време. Де е Донка да види как работят?

Анонимен каза...

Че тя донкА за туи ги е назначила , да взимат тлъсти заплати и да плюят герберите . Те и без това нищо друго не правят и по добре защото с некомпетентноста си не се знае какви щети ще пречинят .

Анонимен каза...

Винаги са ми били много интересни хора, които не могат да пишат грамотно, но ръсят мозък и обвинения в некомпетентност.
Младежи ГЕРБ, време е да се преместите под новата статия за оставката на Акимов :)

Анонимен каза...

50ти останаха ли гербери-младежи??????/////
Хайде гербери стига пишете по форумите ами ходете да копате картоф на село по препоръка на б.Б.

Анонимен каза...

А миналата седмица е имало българо-китайски форум с Пловдив. Некой друсна ли гъзеца да види, да чуе?

Анонимен каза...

А ти комуняго 50 -51 стига си ръсил акъл във форума и без това ти е на минимума ами ходи сбираи сено по поляните , че след управление на правителство от твоята партия обикновено следва гладна зима , та да има какво да дъвчеш зимъска , смятам че ще се справиш щом овцете се справят и ти ще се справиш с твоя овчи мозък .

Анонимен каза...

53ти По гладни времена от тез 3години историята не помни,хайде копайте картофа
хХХХХОХХХхахахахахахахаааха!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

29, KAKAV GERBADJIYA E MINKO AKIMOV BE.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |