Българският Великден в Калгари

* Всеки следва избрания си път, не наднича в канчето на другия
* Около стотина наши сънародници се бяха събрали около
празничната трапеза
Канадските репортажи на Стефан

Рубриката се води от нашия сътрудник и приятел Стефан Генков – дългогодишен треньор по баскетбол, който в момента е на гости на дъщеря си Маргарита и семейството й в далечна Канада (гр. Калгари). Т21

ВЕЧЕ ПЕТИ МЕСЕЦ съм в Канада и с всеки изминат ден животът тук все повече и повече ме изумява и същевременно завладява със своята законност, уреденост, спокойствие, дружелюбност у хората, дори с тишината на този милионен град - Калгари. В асансьора, на улицата, по алеята за бягане, дори в супера, където търгуваме, непрекъснато отговарям на поздрава „Здравей!”. Една пъстра палитра от катраненочерни пришълци от Африка, еднообразно жълти и, струва ми се, все близнаци китайци и южнокорейци, снежнобели скандинавци се усмихва и поздравява на всяка крачка.

ВСИЧКО ТОВА прави живеещия тук някак си по-добър, по-човечен. Нищо чудно, че и българите, с които се срещам, са все добри и различни някак си от тези, които останахме в България. Всеки следва избрания си път, не наднича в канчето на другия и се справя по своя си начин. Естеството на пребиваването ми тук, а и постоянният стремеж на дъщеря ми да ме глези ми дават възможност да присъствам на различни културни и спортни събития, на почти всички събирания на различни групи живеещи в Калгари българи. С някои от тях - Световното по биатлон, хокей от НХЛ на живо, концерта на Йорданка Христова - ви запознах в предишните си материали.

ВЕЛИКДЕНСКОТО ПРАЗНЕНСТВО, на което присъствах, беше перфектно организирано. Около стотина наши сънародници, повечето от които виждах за първи път, се бяха събрали около празнична трапеза в една Огледална зала. Главният организатор Кадир, а също Фани и Краса, бяха подредили над 30 блюда с вкусни български и канадски ястия. Имаше печено агне, да напомня за идващия Гергьовден, таратор, суджук, козунак и, разбира се, червени яйца с традиционното чукане, доставило огромна радост на децата. Бразилка, омъжена за нашенец, подгря атмосферата с няколко бразилски и южноамерикански песни. Празничното настроение след обичайните наздравици ставаше все по-добро и по-добро. Завихриха се българските народни хора, младите закършиха тела в ритъма на модерните танци.

В ГВОЗДЕЙ НА ВЕЧЕРТА се превърна изпълнението на четиринадесетгодишните Пол Петкоф и Джулия Заркоф. Станали на крака, запленени от майсторството и виртуозната игра на изпълнителите, всички присъстващи бурно и дълго аплодираха. А двамата бяха наистина възхитителни! Оказа се, че тази вечер за нас са танцували шампионите на провинция Албърта за 2011 г. в клас Латиноамерикански и клас Стандартни танци. (Албърта е една от 10-те провинции на Канада с близо 4 милиона население). Пол Петкоф е роден в Калгари, родителите му са от Пловдив, а Джулия Заркоф е с корени от Костенец.

ВЕДНАГА СЛЕД ИЗПЪЛНЕНИЕТО беседвах с тийнейджърите за подготовката им, за участието им в състезания и за бъдещи планове. Оказа се, че и новата година е започнала успешно за тях - спечелили са първия турнир през април в Едмънтън, главния административен град на Албърта. На въпроса ми чувстват ли се българи трябваше да се задоволя с отрицателен отговор, а на другия – виждат ли бъдещето си в България – чух категоричното „Забрави!”, както отговарят болшинството от тукашните млади. Това е! Колкото и да ни е тъжно, „милата ни Родина” все повече отпраща, отколкото приютява младите хора!

20 април 2012 г., Калгари
Стефан Генков

Още по темата:

7 коментара:

Анонимен каза...

На въпроса ми чувстват ли се българи трябваше да се задоволя с отрицателен отговор, а на другия – виждат ли бъдещето си в България – чух категоричното „Забрави!”, както отговарят болшинството от тукашните млади. Това е! Колкото и да ни е тъжно, „милата ни Родина” все повече отпраща, отколкото приютява младите хора!

Няма какво да се коментира повече.Тъжната истина.Дори доказан наивник и нихилист като мен го прозря, и от сега започвам да организирам пътя минаващ през Терминал 2!This Place Is Dead ,изпя Чино Морено в последния албум на Deftones!

Анонимен каза...

Преди две седмици пътувах до Германия,последно бях пътувал преди две години.На Калотина тогава навалицата беше в двете посоки,сега само в посока навън.Единият митничар ми сподели че 90% от излизащите декларират ,че не излизат на екскурзия ,а за работа и се изнасят от БГ.И това е повече от година.След като видях как се строи и какви са вече заплатите в Сърбия след толкова войни мога кажа ,че вече и те са на поне 20 години преди нас.За Германия и другите бели държави няма смисъл да коментирам.

Анонимен каза...

Ей за това няма оправяне:

http://neverojatno.wordpress.com/

Анонимен каза...

И за това:

http://www.svobodata.com/page.php?pid=8958&rid=154

Анонимен каза...

ЗАКЪРПЕТЕ ДУПКИТЕ БЕ...........

Анонимен каза...

Стига сте писали глупости ,къде виждаш дупки?

Бай Бочо каза...

В Калгари дупки няма, също като в Троян:):)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |