Престижно отличие за троянеца д-р Петър Голийски

* Младият учен и ръководител на специалността „Арменистика и кавказология” в Софийския университет спечели годишната награда на Фондация „Гарбис Папазян” (Виена)

СЪГРАЖДАНИНЪТ НИ – главен асистент д-р Петър Голийски, ръководител на специалността „Арменистика и кавказология” в Софийския университет „Св. Климент Охридски” (Център за източни езици и култури /ЦИЕК/), спечели годишната награда на базираната във Виена Фондация „Гарбис Папазян”. Наградата, придружена и със солидна финансова премия, се дава на младия учен (р. 1976 г.) за фундаменталното му изследване „Българите в Кавказ и Армения, II-X век” (това е третата книга на д-р Голийски, след „Зиези, от който са българите”, която излезе през 2003 г. и пожъна изключителен успех, и „Предхристиянска религия и митология”, подготвена за печат е и следващата – „Заселването на българите в Македония”; наскоро, на руски език, излезе съвместен сборник на д-р Голийски и археолога Тодор Чобанов, който в момента е зам.-кмет на София, изданието е на Казанската академия на науките – бел. Т21).

ЦЕРЕМОНИЯТА по награждаването се състоя в средата на миналия месец в София – в концертната зала на Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, и съвпадна с първия концерт от пролетния цикъл на прочутия „AGBU Sofia Chamber orchestra”. Музикалната проява бе под патронажа на посланика на Република Армения в България н.п. Арсен Схоян, а гост солист - световноизвестният пианист Хайк Арсенян (САЩ). Наградата на талантливия троянец бе връчена от представителя на Фондация „Гарбис Папазян” инж. Размиг Тахмазян, пристигнал специално от Виена. На сцената лауреатът бе поздравен и от председателката на AGBU – София Соня Авакян-Бедросян, която му връчи почетна грамота. И от нас – поздравления и честито!

Д-Р ПЕТЪР ГОЛИЙСКИ е син на учителя по литература Никола Голийски, познат и с поетичните си изяви, и на дългогодишната уредничка в Музея на занаятите и най-авторитетен днешен изследовател на троянската краева история Пенка Петрова-Голийска. Д-р Голийски е завършил Езиковата гимназия в Ловеч и арменистика в Софийския университет. С обширен материал за връчването на наградата „Гарбис Папазян” и успеха на младия български учен излезе арменският седмичник за политика, изкуство и култура „Ереван”, издаван в София (на арменски и български език).

Т21

P.S. На вчерашния ден, 24 април, по света бе отбелязана 97-годишнината от арменския геноцид в Турция, признат за факт официално от 16 държави, сред тях - Франция, Канада, Русия, Великобритания, Кипър, Белгия, Ватиканът (българският Парламент обаче отказа да гласува текста за признаване на арменския геноцид, предложен от ПП "Атака" /11 януари 2012 г./; от името на същата партия общинският съветник инж. Илиян Пеевски внесе подобна декларация и в Общинския съвет в Троян, но резултатът бе като парламентарния - бел. Т21). Кланетата започват в нощта на 23 срещу 24 април 1915 г., а в следващите 7 години (до 1923 г.) около 1.5 милиона арменци биват избити и депортирани от правителството на "Младите турци".

13 коментара:

Нели Генкова каза...

Поздравления!

Анонимен каза...

Това вече е нещо друго.Поздравления за д-р Голийски.Ето на такива хора и успехите им се казва БРАВО!

Анонимен каза...

Наистина забележително - толкова млад и вече с три издадени книги!Поздравления и от мен!
Но ще има ли кой да ги чете тези книги,да помислим за това?
А относно арменския геноцид - той е печален факт,независимо дали нашият парламент го признава или не!И не е вярно,че кланетата започват на 23 април 1915 - например кланета е имало през 1892-ра,ако не ме лъже паметта,за което свидетелства в спомените си орешачанина Скопски и Пловдивски Митрополит Максим.Той става свидетел на това в Цариград и едва не пострадва лично,поради което се налага Екзарх Йосиф да наложи забрана да се напуска сградата на Екзархията,докато се поуталожат нещата.

Анонимен каза...

Никола Голийски е известен още и с изгонването му от механо-техникума за вземане на рушвети.И с още много негови простотии,които помнят учениците му.Беше изкукал здраво още преди 15 години.Иначе на сина му - браво,дано има още успехи.

Анонимен каза...

Едно време ми беше противно, когато ме питаха дали са партийни членове родителите ми. Един вид, не бях аз нещото от което се интересуват, не бях аз човека, който щеше да работи, а партийната принадлежност на родителите ми. Явно нещата не са се променили! Жалко! Още повече, когато се говори за един млад, и доста напред в развитието си човек.
Скъпи 4–ти, защо говорите"ни в клин, ни в ръкав", както казват, за бащата, когато статията е за сина? Или, по заобиколен начин, искате отново, да хвърлите кал и по един способен млад човек?
Младо момче, желая от сърце истински приятели, и ценители, и никакъв фалш. Успехите да се множат, за радост на родители, близки и ИСТИНСКИ приятели.

Анонимен каза...

5-ти,баща му го споменават по-горе в статията,та в тая връзка съм написал кво ми е известно на мен.Апропо на човека съм му пожелал успехи,та неможеш да се напиняш да ме обвиняваш,че съдя за него според родителите му.

Анонимен каза...

6–ти, ти си троянска клюкарка, и то в панталони!

Анонимен каза...

А също и голям майстор– в момента, в който плюеш, и лижеш! Останалите четящи да ме извинят!

Анонимен каза...

Мда,някой хора не понасят истината,на това са ги научили в онзи строй чийто недостатъци цитират ...

Анонимен каза...

8-ми по-малко злоба приятелю,че вдигнеш кръвното.Рисковано е в трета възраст :)

Анонимен каза...

Браво на д-р Голийски за успеха, който го дължи на майка си и на своята упоритост.
Тия които плюят ги оправдавам от части по простата причина, че споменахте в тази положителна статия името на баща му.
Града не е малък и всичко се знае. Избягвайте да цитирате имена, които имат кофти слава.

Анонимен каза...

11–ти, вие сте неграмотен!Първо плюете, а след това защитавате плюещите, т.е. себе си. Браво!

Анонимен каза...

Познавам Петър Голийски, той е един от най-перспективните млади български учени и неговите публикации ми помогнаха много в изясняването на Кавказкия период от историята на древните българи! Браво Петьо! С интерес ще очакваме нови твои публикации за Арменските извори за древната българска история!

Живко Войников

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |