Индийска приказка в „Серяковата къща”

* Човек се учи най-добре чрез преживяване

В ИЗВЕСТНО ПРОТИВОРЕЧИЕ с местния „бонтон” на тотално отрицаване твърдя, че в Троян все още може да се случват качествени неща. Уъркшопът „Женската красота в традиционната индийска култура” (19 април, галерия „Серякова къща”) е поредно потвърждение. Събитието, разположено между картините от Великденската изложба, се случи благодарение на контактите, интересите и организационните качества на галеристката Мариела Шошкова, финансовата подкрепа на Община Троян, 20-тина любопитни троянки и, разбира се, изключителните гостенки от столицата.

ВОДЕЩА на уъркшопа, трупащ популярност в цяла България, е Стела Христова, която в момента води курс по индийска култура в Нов български университет (София) и разработва докторат за образователните практики в древна Индия и тяхното актуално приложение в западния свят. Тя и помощничките й Христина и Стефани се оказаха едни млади, позитивни жени, умеещи да общуват ненатрапчиво, с финес и лекота. Цяла вечер Стела с радост споделяше впечатления от скорошното си пътешествие из Индия – щедрото гостоприемство на индийците, тяхната толерантност, преклонението им пред знанието и пред фигурата на учителя, женските тайни за красота, културната многоликост на Индийския субконтинет.

СЪЩИНАТА на уъркшопа е включване на участничките в целия процес на обличане с индийско сари и украсяване с традиционни бижута и грим. Идеята е, че човек се учи най-добре (включително и на женственост) чрез преживяване. И наистина беше забавно да се разбере на практика как 10-метрова коприна се увива около тялото така, че да се получи характерният и женствен силует. Неусетно се беше отключило усещането да си дете, което непринудено възприема света. Общуването беше без предразсъдъците на ежедневието, всички, въвлечени в ателието, усетиха освобождаващата лекота да бъдеш за малко някой друг. А може би – повече себе си?

ПОДОБНИ АТЕЛИЕТА имат смисъла и на антистрес преживяване. Факт е, че след два часа между ярки цветове, усмихнати и изрисувани лица, релаксираща музика, ароматни свещи и ръчно приготвени сладки всякакво желание да се дообсъдят проблемите на деня, подхванати преди срещата, се беше изпарило. Последвалите фотосесии разкриха твърде много артистичност у троянките. А още по-късно малкото минувачи по вечерния троянски площад извиваха вратове след група весели и свободни жени, които по цветове и жестове напомняха масови сцени от филм на „Боливуд”.

УЧАСТНИЧКИ И ГОСТЕНКИ останаха взаимно очаровани едни от други. А списъкът с поканени, ограничен от условията на уъркшопа, можеше да бъде далеч по-дълъг. С други думи – градът ни показа, че в него живеят разкрепостени, духовни и сърдечни жени, които веднага могат да се включат в един нестандартен формат. Родиха се планове за нови срещи и проекти. Като се има предвид колко емоционален заряд имаше онази вечер в „Серяковата къща”, най-вероятно те ще се осъществят и Троян ще бъде домакин на още празнични събития с елемент на източна приказност.

Нели Генкова, участник в събитието

6 коментара:

Анонимен каза...

Хубаво е , че стават и хубави неща в Троян.А оше по-хубаво , че ги има тези красиви троянки и организаторите на нетрадиционни събития.
Вяра,Надежда и Любов.

Анонимен каза...

Тия като ги гледам на снимките май ще трябва да се пият хапчета за СТРАХ.

Анонимен каза...

Мнеее, твоите хапченца са от другите,не за страх...

Анонимен каза...

#2, ей шумкар, дай да видим някоя твоя снимка да се посмеем.

Георги Банков

Анонимен каза...

Много хубава снимка ...в забързаното ежедневие пропускаме толкова хубави моменти.
Приличат на източни принцеси, много са женствени.

Анонимен каза...


Поетите от Омир още
та чак до Вазов в наши дни
възпяваха в безсънни нощи
все добродетелни жени.

Възпяват устните, косата,
гърдите като на коза,
възпяват ханша и бедрата,
ала забравят за гъза.

Жени, без гъз какво сте вие?
Кажете смело, без сръдня!
Не е то нещо да се крие,
ни само орган за пръдня.

Гъзът е нещо естетично
и кой не тръгва след жена,
която с крачки естетични
тъй смело си върти гъза?

Кажете още кой не зяпа,
кога жена се наведе?
Гъзът й, бялнат като ряпа,
с греховна сила го зове.

Не е ли вярно, че в кревата,
преди да почне любовта,
ни съблазнява нас жената,
като я хванем за гъза?

О, женски гъз, бъди прославен!
Надебелявай и цъфти!
Сърцата мъжки покорявай
и към съблазън ги води!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |