За втора година – крос „По стъпките на Левски”

* Пръв по тежкото 8-километрово трасе от Троян до Манастира премина Борислав Цеков (36 мин. и 30 сек.), шампион при жените е Ива Златешка (43 мин. и 58 сек.), при най-малките - 10-годишната Лора Христова
 * Манастирските братя посрещнаха участниците с „На многая лета"

ПРИ МНОГО ГОЛЯМ ИНТЕРЕС и впечатляваща масовост (40 участници срещу само 9 миналата година) премина второто издание на кроса „По стъпките на Левски”, посветено на най-великия българин и превръщащо се в най-важната и най-истинска част от традиционното троянско възпоменателно честване на 19 февруари.

ПРАВИМ ТАЗИ ОЦЕНКА БЕЗ НИКАКВО КОЛЕБАНИЕ. А основанията ни са няколко. Първо – 8-километровото трасе от Троян (от мястото, където се е намирал ханът на троянския сподвижник на Левски Василчо Спасов, а днес има паметна плоча и където по традиция се провежда градското честване на 19 февруари) до Троянския манастир (където Левски е пребивавал неведнъж и е основал единствения в страната чисто монашески революционен комитет и откъдето тръгва към къкринската си Голгота) е преминавано неведнъж от Апостола, което е доказан исторически факт; с други думи - избраният маршрут е много специален и много „по темата”. После – става дума за сериозно изпитание, изискващо добра физическа подготовка и себераздаване; т.е. напълно съзвучно с личността и философията на Левски. Още
събитието е много истинско и няма нищо общо с дежурните „празненства” с шаблонни речи и доведени под строй дечица и държавни служители; а истинското уважение се прави само с истински неща. И накрая, но не по значение – защото подобна проява, насочена основно към младите, е добър начин да се събуди интереса им към Левски, към великата му мисия и още по-великата му личност; както и към силната „троянска връзка” на Апостола. Затова – браво на инициатора и основен организатор на проявата, спортния клуб по ориентиране „Хемус” (Троян) с председател Емил Чакалов; и на неговите партньори и съорганизатори – Община Троян и тукашния граждански комитет „Васил Левски”, ръководен от адв. Венелин Ангелов. Специални поздравления и за треньора в СК „Хемус” Венелин Иванов, хвърлил много сили за подготовката и техническата обезпеченост на състезанието.

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОСПОРВАНА БЕ БИТКАТА ПРИ МЪЖЕТЕ, където пръв пресече финалната лента пред манастирските порти младият Борислав Цеков, изминал разстоянието за 36 мин. и 30 сек. – с 30 сек. по-добро от на миналогодишния победител Мариян Данчев. Втори – на „милиметри” от първенеца, остана Тодор Йонов (36 мин. и 35 сек.), а трети е Тодор Генковски, също с много доброто време от 37 мин. Любопитното е, че шампионът Борислав Цеков е състезател по самбо, възпитаник на местния клуб по джудо и самбо „Чавдар” (Троян).

ПРИ ЖЕНИТЕ ЛОГИЧНО ПОБЕДАТА СПЕЧЕЛИ известната троянска състезателка по ориентиране и биатлон Ива Златешка (43 мин. и 58 сек.), втора остана миналогодишната победителка Цветелина Игнатова, "бронзова" е Радостина Гайдарска. При юношите до 18 години пръв е Мартин Нанков с време 38 мин. и 40 сек., а негов подгласник – Даниел Чакалов, син на председателя на СК „Хемус”.

ЗА ПРЪВ ПЪТ ИМАШЕ И НАДПРЕВАРА ЗА ДЕЦА (заедно момчета и момичета), които бягаха по съкратен маршрут от 2,3 км – от центъра на Орешак до Троянската света обител. Тук шампион е 10–годишната Лора Христова, една от младите надежди на СК „Хемус”. След нея се наредиха Калоян Стоянов и Ивон Балуши, също 10-годишни.

ДРУГО ЗАСЛУЖАВАЩО АДМИРАЦИИ УЧАСТИЕ е на група от 8 души от Троянското поделение (Националната военно-картографска база). Военните не се намесиха в „спора за медалите”, но в прилично темпо и без нито един отказал се пробягаха тежкия маршрут. Победител във „военната” група е Тихомир Чавдаров, следван от Пенко Александров и Йордан Йорданов.

КАКТО СЕ ПОЛАГА, за победителите имаше награди (осигури ги Общината). Подаръци раздаде и игуменът дядо Теодосий, който освен това почерпи участниците, а братята от манастира им изпяха „На многая лета”.

Т21

3 коментара:

Пламена Радковска каза...

Г-н Маринов,
Информацията Ви е неточна.
Лора Христова е една от младите надежди на Клуб по биатлон " Аякс"-Троян, а не на СК "Хемус".

troyan21 каза...

До Пламена Радковска:
Лора Христова е възпитаничка на треньора Венелин Иванов в СКО "Хемус" (Троян) и има много медали в спортното ориентиране. От две години Лора живее и учи в Австрия, а наскоро е влязла в австрийския национален отбор за своята възрастова група.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Пламена Радковска каза...

Аха....Да, съвпадение на имената.
Тази година (2015), в същата възрастова група, победител е Лора Христова - КБС Аякс-Троян.
Най-вероятно е отразено някъде в сайта.
Поздрави !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |