Тодоровденската кушия в Априлци – пак много яка

* Севлиевецът Илиян Димитров надделя и в двата елитни класа * 6-годишното цигане Мечо грабна премията за най-млад участник и обра овациите на публиката * За пореден път водещ бе майсторът на черпака и двуцевката Ути Бъчваров * Сред зяпачите – трима депутати "гербери" и ловешкият губернатор

И ТАЗИ ТОДОРОВДЕНСКА КУШИЯ В АПРИЛЦИ (20 февруари, събота, местността Маринска в кв. „Видима”) стана много яка, казано по тийнейджърски. И откъм време – мокро и кишаво отдолу (и не особено удобно за коне и ездачи), но топло, слънчево и предразполагащо към веселба и добро настроение немалката публика. И откъм ВИП гости – цели трима депутати бяха сред зяпачите, и тримата "гербери" и от нашия избирателен район: д-р Анатолий Йорданов, д-р Станка Шайлекова и д-р Михаил Николовски; разбира се, на маринския "хиподрум" бе и ловешкият областен управител Николай Нанков, който е тукашен. Да не забравим атрактивния и „сраснал” се с конския екшън по Тодоровден в Априлци водещ - прочутият кулинар и виден авджия (познат ни от стрелковите си подвизи с елитната ловна дружинка от близкото с. Велчево) Ути Бъчваров. За високия градус на настроението вече казахме.

МАЛКО ПО-СКРОМНА или по-точно – по-непредставителна, бе чисто състезателната част; в най-престижните категории, полукръвни и чистокръвни, бягаха едва по два-три коня, но вече споменахме, че причината бе обективна – мекият и хлъзгав терен, опасен за елитните и твърде скъпи четириноги. По-скромен този път бе и наградният фонд – нямаше ги традиционните живи награди (агнета), вървящи в комплект с „пликчетата”; за което обаче трябва да виним кризата, а не организаторите (главните са Община Априлци и държавните ловни стопанства „Русалка” и „Росица”) и спонсорите, които многократно са доказвали щедростта си. И все пак шампионите не останаха на сухо – за първите трима във всеки един клас имаше парична премия (съответно по 120 лв., 70 лв. и 50 лв.).

И ТЪЙ – КОИ СА ГЕРОИТЕ на Тодоровденскта кушия 2010 в Априлци? Безспорният №1 тази година бе севлиевецът Илиян Димитров, победил и в двете елитни категории – при полукръвните с кон Динамит, а при чистокръвните с Гиоркан. Илиян обра много овации, но един невръстен жокей го надмина по аплодисменти и симпатии на публиката – 6-годишното местно цигане Мечо, което наравно с големите се състезаваше в най-атрактивния клас „местни породи” или "кранти", както водещият го прекръсти преди години (в този клас от години се пускат предимно впрегатни кончета, които в „мирно време” теглят циганските каруци и са основен „инструмент” за препитание на стопаните си). Малкият Мечо получи и специалната премия за най-млад участник – 50 лв., а на награждаването го доведе баща му, ухилен до уши от гордост за сина си, но и от приличното „сухо”.

КАКТО ПОВЕЛЯВА ТРАДИЦИЯТА наградите връчи младият градоначалник на Априлци Младен Пелов, като този път му асистираше и депутатът д-р Йорданов. Щяхме да забравим – кушията бе благословена от атрактивния троянски поп отец Борис.

Т21


П.П. Специални благодарности на нашия колега и приятел Милко Недялков от Ловеч, който ни предостави снимките.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |