Общината отпуска 100 бона безлихвен заем на МБАЛ - Троян

* Заради недофинансиране от здравната каса болницата ни има сериозни задължения към доставчиците си * Отпусканите за първото тримесечие средства стигат или за заплати, или за издръжка – но не и за двете

ОБЩИНА ТРОЯН ДА ОТПУСНЕ безлихвен заем от 100 хил. лв. на МБАЛ – Троян, това е предложил за одобрение от общинските съветници кметът Минко Акимов. Заемът е по искане на директора д-р Пенко Бамбов, а причината е ясна – затрудненията на болницата, обявена лично от зам.-министър д-р Валерий Митрев за една от двете най-добри общински болници в страната (заедно с тази в Лом), идващи от недофинансиране от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по т.нар. система на делегираните бюджети. За първите два месеца на годината от НЗОК са изплатили на МБАЛ – Троян едва 50% от дължимото, като през март се очаква ситуацията да е сходна; а с тези средства, според направените разчети, „могат да покрият или само разходите за работни заплати и осигуровки, или само разходите за издръжка”.

В МОМЕНТА БОЛНИЦАТА ИМА ЗАДЪЛЖЕНИЯ към доставчици на медикаменти, медицински консумативи, храни и горива, възлизащи на около 1 млн. лв. Според градоначалника, представляващ принципала Община Троян (капиталът на МБАЛ – Троян е 100% общинска собственост – бел. Т21), трябва да се взимат спешни мерки и препоръката му към троянските медици е да „затегнат коланите”. Предложеният срок за връщане на заема е 31 юни 2010 г., а гаранция е подписаният на 9 февруари анекс между МБАЛ – Троян и подразделението на НЗОК в Ловеч, че заплащането на дейността по клинични пътеки ще е на 100% след извършване на одит от касата. Плащанията ще станат до края на м. юни, което ще даде възможност за погасяване на заема.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |