Троянската гара пред закриване?

* Инж. Венелин Стайковски, ръководител движение на гара Троян: „Искам да подчертая, че такава политика, толкова осезаема и в такъв мащаб не се води към никоя друга жп линия в България! Това е унищожение!“ * Нужен е обществен отпор и обща троянска воля, за да я спасим * Троянският влак тръгва на 31 октомври 1948 г. и няма намерение да спира
Хубава работа, ама българска
НЕЩО много лошо се случва с троянския влак. Има опит да го спрат, насила и без обяснения, предупреди инж. Венелин Стайковски, ръководител движение и бивш шеф на гара Троян. Знаците не са един и два в последните години, но този, отпреди няколко дни, е съвсем отчетлив: сутрешният влак, тръгващ доскоро в 7:50 ч. от Троян и правещ връзки на гара Левски за Свищов, Мездра, Горна Оряховица, Варна, на гара Горна Оряховица за Русе, Стара Загора, Пловдив, Бургас и др. е преместен в 9:50 ч., което орязва най-важните му стикования и на практика го прави безполезен за пътниците от Троян, по същия модел, с преместване на часа на заминаване от Троян от 16:35 ч. в 17:35 ч., са орязани връзките и на късния троянски влак, а следобедният в 14:05 ч. от Троян направо е спрян.

СПОРЕД инж. Стайковски няма обяснение защо превозвачът БДЖ третира по този начин гара Троян, при положение че „железният път и инфраструктурата (тук) са в добро състояние  (път,  перони, гари, чакални за пътниците)“ и определя политиката на БДЖ като „коренно различна от пазарно ориентираната, ориентираната към нуждите на клиентите и региона“. И още повече при силно редуцираният автобусен транспорт от и до Троян; „Какъв туристически център ще сме, като транспортната ни свързаност е нулева?!“, подели ни в разговор по телефона троянският жепеец.

АПЕЛЪТ му, към който се присъединяваме, е – нужен е обществен отпор и обща троянска воля, за да спасим гара Троян. Нека светне червената лампичка и на местните политици и управленци, които са длъжни да помогнат на троянския влак да продължи пътя си, ако са истински политици и управленци (ние ще следим дали тази тема ще влезе в предизборните им агитации и обещания за предстоящите след месец парламентарни избори – бел. ред.).

И ДА ПРИПОМНИМ. Вече имаше опит за закриване на гара Троян и още 11 жп линии в страната – при правителството на Сергей Станишев с транспортен министър Петър Мутафчиев през 2009 г., напук на разширяващия се, обновяващ се и добиващ все по-важна транспортна функция в европейски и световен план жп транспорт; тогава официалният мотив бе нерентабилност, но запознати видяха зад случващото се дългата ръка на автомобилното превозваческо лоби. Имаше и спиране на всички влакове от и до Троян през 2012 г., но след светкавичната реакция от троянска страна движението бе възстановено. Сега пак ни атакуват „отгоре“, но някак по-префинено – стъпка по стъпка.

ОБАЧЕ
троянската влакова свирка звучи вече 75 години и строежът на жп линията Ловеч – Троян е сред най-славните страници в българската жп история, а първият троянски влак тръгва на 31 октомври 1948 г. и няма намерение да спира. По-долу – откъси от отвореното писмо на инж. Стайковски до троянци, местните и национални политици и управленци и факторите в БДЖ.
Т21
 
инж. Венелин Стайковски
Уважаеми дами и господа,

НАЛИЦЕ е осезаема тенденция за намаляване на възможностите за пътуване с влак в област Ловеч, до степен на пълна невъзможност и изолация. Под различен претекст и по различни поводи с всяко следващо годишно разписание пристигащите и заминаващите влакове от и за жп гара Троян предлагат все по-малко възможности за пътуване и все по-големи престои в жп гара Левски, а това се отразява негативно на броя пътувания и дължината на самите пътувания. Въпреки отправяните от общините Троян, Ловеч и Летница предложения за промени и подобрения, неизискващи нито повече локомотиви, вагони или бригади, превозвачът БДЖ не предприема промени към по-добро! Много често тези промени са продиктувани не от нуждите на клиентите и не с цел подобряване качеството на превозната услуга, а заради… технологични причини и нужди. Това е практика, която е много далече от добрата практика и пазарно ориентираното поведение.  

С ЦЕЛ
намаляване на разходи, в последните години, управителят на жп инфраструктурата проведе много мероприятия, като закриване на гари, жп прелези и намаляване на персонала. Което силно затруднява правенето на разписание с много възможности за разминавания в малкото гари по жп линията Левски - Троян и се пропускат възможности за пътуващите при  преминаване/пристигане през в жп гара Левски. В резултат от описаните действия пътникопотокът по жп линията Левски - Троян в последните години ускорено намалява. В годините след 2020-а в жп гара Троян и спирките по цялата линия билети и запазени места не се продават, което влошава качеството на услугите, намалява доверието в превозвача БДЖ и създава условия за порочни практики, тъй като билетите се издават във влака и се проверяват от лицето, което ги издава…

С ТЕЛЕГРАМА №619 от 20 септември 2024 г. от БДЖ са разпоредени промени, които свеждат превозната работа и възможностите за пътуване до небивал минимум – заради намаляване на броя влакове и тоталното влошаване на качеството на пътуването, защото ще се променят часовете на заминаване на влаковете, а от там и връзките в гара Левски към и от гара Троян.

ОПИСАНАТА тенденция, а също и конкретните промени от 1 октомври 2024 г. ще направят пътническите превози неконкурентоспособни, ще изолират региона и се отразят негативно върху икономиката и развитието на туризма. В момента на територията на община Троян друг обществен превоз между градове в страната липсва, тъй като автобусите са силно редуцирани: до Ловеч с малки бусове (в събота и неделя само три курса) и до София – само два курса. Влакът е начинът да стигнеш до по-отдалечените части на страната, а много хора ползват и намалени с 50% цени или безплатни билети.  

Гара Троян днес – ще допуснем ли насила да я затрият?!
И ПОДЧЕРТАВАМ – при все че железният път и инфраструктурата са в добро състояние (път, перони, гари, чакални за пътниците), превозвачът БДЖ провежда политика към линията Левски - Троян, коренно различна от пазарно ориентираната и ориентираната към нуждите на клиентите и региона. Което по икономическите закони скоро ще доведе до пълно спиране на пътническите превози заради икономическата им нецелесъобразност и лошите финансови резултати! Искам да подчертая, че такава политика, толкова осезаема и в такъв мащаб не се води към никоя друга жп линия в България! Това е унищожение!  

ИЗКАЗВАМ мнение, че построената  и с участието  на бригадири и местно население жп линия Левски – Троян се случва именно по волята на предците ни и ние днес сме длъжни да я съхраним за поколенията след нас. Въпреки сегашната политика и поведение на жп превозвача БДЖ. предизвикващи неодобрението и негодуванието ни, трябва да направим тънката разлика, че дори да нямаме нужда от такова БДЖ, трябва да запазим релсите и гарите, защото тук утре ще дойде друг превозвач, който ще действа много по-адекватно и в полза на клиентите си.

26 септември 2024 г., Троян
С уважение:
инж. Венелин Стайковски, 
жп гара Троян, 0884/647222
 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |