Jam on the River 2024 – още вдигна летвата

* Шестият бе четиридневен – първо в школото в Дебнево и в селската църква, после на Лъката * Георги Калайджиев от Германия със своя проект „Музиката вместо улицата“ и аржентинската „Танго меса“ на Мартин Палмери – омайващи * Възроденият „Шака Зулу“ на Минко Ламбов – приет и оценен * Вероника, Ешкенази и Милтиядов – шапки долу!
Отзвуци
Веско Ешкенази, Вероника Тодорова и Георги Милтиядов, Jam on the River 2024, 3 август
ПРИКЛЮЧИ шестият Jam on the River – музикалният фестивал, фокусиран около джаза, провеждащ се всяко лято край с. Дебнево, Троянско, на Лъката, голямата поляна до реката. Този път, за първи път, четиридневен, от сряда до събота, 31 юли/3 август – досегашният (последните три издания) бе двудневен, а в началото само в един ден; доста амбициозно и криещо риск, но, както се оказа, оправдан. И за пръв път „влязъл“ в селото – първите две фестивални вечери бяха в двора на селското училище (ОУ „Иван Вазов) и в двора на дебневенската църква „Св. Петка“; което, със сигурност, също криеше рискове, но и те се оказаха оправдани. Нещо повече!  

Свири маестро Георги Калайджиев, 
училищния двор в с. Дебнево, 31 юли
Пее Ина Кънчева, Jam on the River 2024, 31 юли
Публиката сред амфитеатралния „декор“ на училищния двор
ПЪРВИТЕ две вечери така вдигнаха летвата, че се питахме дали не е „опасно“, дали няма да засенчи и „омаловажи“ основното. Най-напред: с маестро Георги Калайджиев, именитият (европейски) цигулар, живеещ от десетилетия в Германия (гр. Гисен), тръгнал от циганската махала в Сливен и никога не забравил това, неговите мургави малчугани от проекта „Музиката вместо улицата“, придружаващият мултикултурен състав от любители музиканти от Гисен, в който, както стана ясно, флейтистката бе бившата кметица на града, заедно с няколко професионални музиканти, работили с маестрото (техният вокал, едно много младо немско момиче, така пя балканска музика, че ми докара сълзи в очите, и не само на мене – бел. моя) и още – група ромски музиканти от Сливен, някои съвсем невръстни, също част от проекта „Музиката вместо улицата“. И специално да споменем едно име от световните оперни сцени – Ина Кънчева, пяла в миланската Ла Скала, британската кралска Ковънт Гардън и т. н., която тук, в двора на селското школо, пя сякаш е на някоя от тези сцени; присъствието й бе неочаквано, но обяснимо – и тя подкрепа проекта на маестро Калайджиев, както и други подобни социални каузи. Невероятна първа вечер, като добавим и естествения амфитеатрален „декор“ на училищния двор с достолепната училищна сграда – още по-невероятна.

Кратка репетиция преди концерта в двора на църквата, Дебнево, 1 август
Звучи „Танго меса“ в църквата „Св. Петка“, Jam on the River 2024
А ВТОРАТА фестивална вечер, омайваща и вдъхновяваща едновременно – за нея ми е трудно да говоря, от респект. „Танго меса“-та на аржентинския композитор Мартин Палмери – вплитаща аржентинското танго в католическата църковна музика (меса), даваща им допълнителен размах, в изпълнение на плевенския смесен хор „Гена Димитрова“ и квинтет от Плевенската филхармония със солисти оперната прима Елена Механджийска и виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова под диригентството на Георги Милтиядов (много млад, едва 26-годишен и невероятно талантлив – диригент, композитор, аранжьор, пианист, за него ще стане дума и по-нататък) в двора на малкия православен храм. Чухме питане дали е приемливо – католическа музика в православна църква, но въпросът се оказа излишен. Тази втора вечер бе тържество на духа и красотата, от нас – най-искреното ни и голямо браво!

Възторжената публика, Jam on the River 2024
КАЗАХМЕ за „уводните“ две вечери и високата летва. Следващите две, на Лъката, бяха не по-малко впечатляващи, фестивалът продължи с пълна сила и дозавърши започнатото, доказа високата марка Jam on the River. Многолюдието (по данни от контрольорите – общински служители и полицаи, в двете фестивални вечери е имало не по-малко хора от миналогодишното стълпотворение, около 10 хил. души), отличната организация и изпипаност на всеки детайл, разностранните фестивални екстри (щандове, бирарии, занимания за децата – имаше аниматори, които специално се грижеха за купона на хлапетата), изключителното обгрижване на публиката (запазена марка на Jam on the River, добавящо допълнителна стойност на феста), професионалното озвучаване (Rainbow Music) и т. н. го доказаха.

На сцената – „Шака Зулу“ на Минко Ламбов, Jam on the River 2024, 2 август
Сред ВИП гостите – наред с кмета Михайлова и заместника й инж. Райковски (вляво) и един бивш министър на екологията и почти земляк и троянски зет, Юлиан Попов, Jam on the River 2024
Аплодисменти за Плевенската филхармония, Jam on the River 2024
А МУЗИКАЛНАТА програма! Проектът „Шака Зулу“ – невероятен микс (фюжън) на композитора, аранжьора, пианиста и продуцента Минко Ламбов, представен за пръв път преди години в столичната зала „България“, после „замразен“ поради сложността си и сега, както бе обявено, възроден (по идея на Вероника Тодорова) специално за Jam on the River, 15 музиканти, във вокалната секция бе и троянският глас Радко Петков… Нелека музика, но се прие и оцени. И гвоздеят в последната вечер и гвоздей на целия Jam on the River 2024 – апотеозният финал с „В света на музиката“ на Плевенската филхармония със солисти Веско Ешкенази (цигулка) и Вероника Тодорова (акордеон) под диригентската палка на Георги Милтиядов, същият проект, който спечели класацията за музикален проект на България за 2023 г. на предаването „Алегро Виваче“ на БНР и който бе представен на миналогодишния Jam on the River 2023, но сега в новия си допълнен вариант, представян и на националното лятно турне, приключващо именно тук, на Jam on the River 2024. Накратко – музикално пиршество! И такъв невероятен синхрон – на виртуозната цигулка на Ешкенази с безкрайно талантливия акордеон на Вероника и увличащата диригентска страст на Милтиядов. Красота, сърце и мащаб, всички, които бяха, ще разберат какво казвам. Тук бе изпълнен и химнът на фестивала – авторската композиция на Вероника „Танц на реката“ (Dance on the River). Имаше и „шокираща“ изненада – парче на металистите AC/DC в симфонично-джазиран вариант, много яко. Имаше, разбира се, много класика, джаз, филмова музика. Много голяма музика в изпълнение на много големи музиканти. Имаше, нямаше как да е иначе, и много бисове.  

Едно момиче, което сбъдна мечтата си
И ДА ОБОБЩИМ. Jam on the River вече е част от бранда Троян – фестивалът носи слава и име на града и района. И заслужава подкрепа – имахме съмнения, че общинската подкрепа може в някаква степен да го „деформира“, нищо подобно, поздравления за рамото от Община Троян (финансово и логистично). Поздравления и за помагачите и спонсорите (най-големият за поредна година е фирма „Биопрограма“ на Десислав Дионисиев); нямаме информация какъв е бюджетът на това мащабно културно събитие, което е и с вход свободен, но със сигурност е доста сериозен и без помагачи и спонсори няма как да го има. И накрая, но първо по значение – браво на създателката, вдъхновителката и основен организатор, на мотора на феста Вероника Тодорова. „Едно момиче, което реализира мечтата си“, както обобщи на закриването на Jam on the River 2024 съводещата Мая Лопес. До догодина!

Генадий Маринов

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |