Започва Jam on the River 2024

* Започва с „Музиката вместо улицата“ на именития цигулар Георги Калайджиев и ще завърши с „В света на музиката“ (продължението) на Плевенската филхармония с Веско Ешкенази, Вероника Тодорова и Георги Милтиядов * Още: „Танго меса“ в църковния двор, „Шака Зулу Оркестра“ на Минко Ламбов, октетът на д-р Душан Петрович (Сърбия), „Ехо Балкан Самба“… * Важно – безплатен транспорт от Троян на 2-3 август
Предстоящо
ПОРЕДНИЯТ 6-ти музикален (джаз) фестивал Jam on the River – събитието създадено, организирано и вдъхновявано от прочутата акордеонистка и наша съгражданка Вероника Тодорова (в момента и зам.-кмет на Троян), добило национална слава и размах и се превърнало в културна емблема на нашия край – започва след броени дни. Мястото е същото, голямата поляна (Лъката) край реката в с. Дебнево, но с две допълнителни локации – дворът на дебневенското ОУ „Любен Каравелов“ и селската църква „Св. Петка“. Различното е, че обичайно двудневният фест този път ще е в четири дни, 31 юли-3 август, от сряда до събота.

„МИНАЛАТА година почти достигнахме лимита на това вълшебно място (дебневенската Лъка), където се случват тези музикални чудеса. Затова тази година решихме да разширим фестивала във времето – и така ще предложим една още по-атрактивна и разнообразна програма на гостите ни“, коментира пред журналисти г-жа Тодорова на редовната месечна пресконференция на кмета Донка Михайлова, в която взе участие (24 юни).

ПЪРВИ ДЕН, СРЯДА, 20:00 Ч.

В ПЪРВИЯ фестивален ден, 31 юли, сряда, в двора на училището в Дебнево ще бъде представен проектът „Музиката вместо улицата“, чийто основател и ръководител е именитият цигулар Георги Калайджиев. „С него се запознах преди много години в Германия, когато бях солист на филхармонията в гр. Гисен, а той бе концертмайстор. Работили сме повече от 15 години заедно в различни музикални проекти, най-вече в сферата на класическата музика. Също така съм свирила под диригентската му палка и заедно с него като цигулар. Той е основател на мултикултурния оркестър в Гисен, който също ще посрещнем тази година на Jam on the River, музикантите ще свирят заедно и ще подкрепят децата от проекта „Музиката вместо улицата“, сподели Вероника. Припомни и нещичко от биографията на прочутия гост – Георги Калайджиев е роден през 1947 г. в циганската махала в Сливен, баща му също е бил цигулар, с общинска стипендия учи в Музикалното училище в Бургас и Музикалната академия, специализира в Будапеща, сред основателите е на „Софийски солисти“, от 1993 г. е концертмайстор в Германия, през 2009 г. заедно с немската си съпруга започват работа по проекта „Музиката вместо улицата“, предназначен за деца от ромски произход. И го определи като „един от най-известните европейски цигулари“, наричан още „човекът, който променя съдби“.

ВТОРИ ДЕН, ЧЕТВЪРТЪК, 20:00 Ч.

НА ВТОРИЯ
ден, 1 август, четвъртък, в двора на църквата в Дебнево струнен квинтет от Плевенската филхармония заедно с плевенския общински хор „Гена Димитрова“ и солист Вероника Тодорова ще изпълнят „Танго меса“ на аржентинския композитор Мартин Палмиери. Музиката на месата е изградена на основата на католическата литургия с всичките й шест части и основните й песнопения.

ТРЕТИ ДЕН, ПЕТЪК, 18:00 Ч.

НА ТРЕТИЯ ден, 2 август, петък, на Лъката – гвоздеят ще са изпълнения на „Шака Зулу Оркестра“, състав с участието на 13 млади музиканти, основан и ръководен от композитора, диригента и пианиста Минко Ламбов. Стилът е етно фюжън джаз, а ръководителят бе определен от Вероника като „един от най-добрите съвременни български композитори и диригенти“. Водещо в проекта „Шака Зулу Оркестра“ е споделянето от музикантите на общата кауза за „премахване на границите между хората и игнориране на расовите и етническите предразсъдъци и религиозните различия“. Досега „Шака Зулу Оркестра“ са се представяли само веднъж – с концерт в зала „България“ преди време, сега на Jam on the River ще е за втори път. В същия ден на сцената ще се качи и секстетът „Ехо Балкан Самба“  – балкански етно джаз. 

ЧЕТВЪРТИ ДЕН, СЪБОТА, 18:00 Ч.

В ПОСЛЕДНИЯ четвърти ден на феста, 3 август, събота – започва се с октета на д-р Душан Петрович (Сърбия), осем от най-добрите сръбски джаз музиканти, които свирят фюжън и ще представят концерта си „От април до декември“. А закриването на Jam on the River 2024 ще е впечатляващо – Плевенската филхармония със солисти Веско Ешкенази (цигулка) и Вероника Тодорова (акордеон) под диригентството на Георги Милтиядов ще представи продължението на „В света на музиката“ (музикалният проект, който бе определен за №1 в годишната класация на предаването „Алегро виваче“ на БНР). Миналогодишният Jam on the River 2023 завърши с „В света на музиката“ и публиката бе омагьосана, сега магията се завръща с пълна сила с „В света на музиката“ (продължението).

***
 
ДОПЪЛНИТЕЛНА екстра към двата фестивални дни на Лъката (2-3 август) ще са прожекции на българско документално кино (след приключване на музикалната програма, 22:00 ч.) под надслов „От Балкана до звездите“.

Т21  
 
ВАЖНО!
 
Безплатен транспорт от Троян –  2-3 август
 
    Специално за гостите на Jam on the River 2024 има организиран безплатен автобусен превоз от Троян на 2 август (петък) и 3 август (събота)! По два автобуса ще ви очакват на паркинга на Община Троян и двете вечери  – в 17:30 ч., за да ви докарат до нашата фестивална поляна и ви приберат обратно в Троян след края на музикалната програма, около 22:00 ч. 

От организаторите

1 Коментара:

Дедо Спас каза...

Поздравления, Троян 21, вече започнахте да обявявате събитията в града и околията, преди да се случат. Продължавайте в същия дух.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |