Общинският солидарен фонд продължава да помага

* През 2023 г. фондът е одобрил 77 заявления и е изплатил почти 69 хил. лв.  на наши съграждани, нямащи възможност сами да покрият разходите за лечението си
Кауза
Станислава Вачева
ПРЕЗ 2023 Г. комисията, управляваща Общинския солидарен фонд за подпомагане лечението на граждани от община Троян, продължи своята дейност в подкрепа на наши съграждани, които не могат сами или с помощта на своите близки да покрият разходите си за лечение.

ОТ СЪЗДАВАНЕТО на фонда, до края на 2023 г., с натрупване са приети 320 заявления и са взети 277 решения за отпускане на финансова помощ на обща стойност 269 752 лв. Бюджетът на фонда за 2023 г. бе 81 667 лв., формиран от: преходен остатък от дарения през 2022 г. в размер на 4473 лв., вноска от 75 001 лв. от общинския бюджет и 2192 лв. от нови дарения, включително редовните вноски на служители на общинската администрация.  

ПРЕЗ 2023 Г. са постъпили 77 заявления за подпомагане от Общинския солидарен фонд плюс 11 заявления от 2022 г.,  разгледани от Комисията през 2023 г. Общо изплатените средства от Фонда през м. г. са в размер на 68 617 лв. Направен е отказ за отпускане финансова помощ на 18 кандидати, които не отговарят на изискванията на правилника на фонда, най-често поради надвишаващ доход.

ПРАВИЛНИКА за организация на работата на Фонда може да откриете на официалната интернет страница на Община Троян.

Станислава Вачева,
PR на Община Троян
ОТ ПРАВИЛНИКА ЗА РАБОТА НА ОБЩИНСКИЯ СОЛИДАРЕН ФОНД

Чл. 2. Фондът за лечение подпомага с финансова помощ граждани, с настоящ адрес на територията на община Троян, минимум 3 (три) години, преди датата на кандидатстване, които не могат сами или с помощта на задължените по закон да се грижат за тях лица, да осигурят необходимите им средства за провеждане на скъпо струващо лечение, което не се заплаща от НЗОК или от друг източник.

Чл. 7. (1) Максималният размер на финансовите средства за лечение, отпуснати по реда на този правилник, са в размер до 60 % от направените допустими разходи, но не повече от 1500 лв. (хиляда и петстотин лева) за възрастни, 2000 лв. (две хиляди лева) за деца. (2) Съобразно спецификата и степента на заболяването и заплатените разходи, комисията може да определи различен от посоченият в ал. 1 процент на възстановяване.

Чл. 11. (1)
За да ползват финансова помощ от Фонда заявителят или неговите законни представители (в случаите на отпускане на финансова помощ на дете) трябва да отговарят на следните условия: 1. Да имат настоящ адрес на територията на община Троян минимум 3 (три) години преди датата на кандидатстване; 2. Доходът на член от семейството да не надвишава размера на минималната работна заплата за страната; 3. Да нямат данъчни задължения към Община Троян към момента на заявяване на финансова помощ.

Приет с Решение №716 от 28 юли 2022 г. на Общински съвет Троян
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |