В Троян: БСП и ГЕРБ пак биха ръката

* Имаме си нов зам.-председател – инж. Богдански * А пък обвиненията и казаните тежки думи кой ще ти ги помни, всяко чудо за три дни, да живее колаборацията! * Кметът като Англия – няма приятели и няма врагове, има (управленски) интереси

Генадий Маринов
Предизвикано

ЗНАЕ СЕ, че политиката е курвенска работа. И е още по-такава, когато се опитват да ни правят на балъци и го правят съвсем ачик.

ГОВОРЯ за отношенията на двете най-големи групи в Общински съвет Троян – на БСП и на ГЕРБ. В миналия мандат те бяха в удобна колаборация и съуправляваха в пълна хармония на принципа – и на мене, и на тебе. Но в началото (учредителната първа сесия) на новия мандат, след като статутът им на най-големи бе запазен в почти същия си вид (с незначителната разлика, че БСП има един мандат горница – 10 срещу 9 за ГЕРБ), най-неочаквано се „сдавиха“ за председателското място (виж „Още за „белия пушек“ в Общинския съвет“ – бел. моя).

МОИТЕ очаквания бяха, че БСП, на гребена и с ресурса на безапелационната кметска победа на своя кандидат, лесно ще вземе поста (отреден за лидера на групата инж. Владимир Хаджийски); изненадващо обаче се случи друго – председателският пост отиде при инж. Петко Пенков от ГЕРБ. Провалих се и в преценката си, че това е по-удобният вариант и за двете групи – в името на споменатата хармонична съуправленска колаборация, която можеше лесно да продължи. Но не. Последва масирана атака срещу герберския председател, наистина подгрята и зададена отвън, от несвързаното и вероятно имащото съвсем други подбуди гражданско сдружение „Промени Троян“, но подета/продължена и то с доста тежки обвинения от съветническата група на БСП. Която излезе с отворено писмо/обръщение към троянци (виж „Обръщение на групата общински съветници на БСП Троян“ – бел. моя) – темата му бяха споровете около диференциацията в увеличението на общинските наеми, но поводът бе използван за удари срещу председателя инж. Пенков. Говореше се за подмяна на вота при председателския избор, за купуване на гласове, за опит да се възпрепятства изготвянето на нов правилник, който да прецизира председателските задължения, за почти самоопределянето му за представител на Троян в Сдружението на общините, имаше и още; а призивът към групата на ГЕРБ бе „да преглътнат изборната си загуба и да започнат да работят за Троян и селата“, а „ако не са в състояние да го направят – поне да не пречат“.

СЯКАШ започваше война и на колаборацията бе турен край? Ако някой е мислел така – аз не, някакво съмнение ме гризеше – явно е бил голям наивник. А цялата работа лъсна на вчерашната (25 януари) сесия на Общинския съвет, и по-точно в дебата и при гласуването на т. 5 от дневния ред, включваща избор на зам.-председател/и. Вместо по-логичното с оглед заявката в отвореното писмо – отпор и бламиране, социалистите, ни лук яли, ни лук мирисали, представиха кандидатурата си за зам.-председател (инж. Младен Богдански). Нещо повече – без да им мигне окото и в партньорство с колегите си от ГЕРБ отхвърлиха възможността за още един зам.-председател (такъв бе предложен от групата на ПП-ДБ, Свилен Андреев). Казано без заобикалки – БСП и ГЕРБ отново биха ръката, а пък обвиненията и казаните тежки думи кой ще ти ги помни, всяко чудо за три дни. Да живее колаборацията! Излезе, че са се „сборичкали“ наужким, за пред хората, и да си вдигнат акциите.

ВСЕ ПАК нещо не ми е ясно – какво пречеше колаборацията да стане тройна, т. е. да бъде избран и зам.-председател от ПП-ДБ. Дали от прекаленото самочувствие на двете големи групи, дали защото е по-добре да делиш на две, отколкото на три, дали от притеснения да не им надзъртат в канчето (особено пък тези „сърдити млади хора“ от ПП-ДБ), дали заради егото на новия (единичния) зам.-председател, когото от БСП Троян явно готвят за по-големи дела… Кой да ти каже. А защо да не е по нещичко от всичко.

И НАКРАЯ, но не по важност – къде във всичко това е кметът Донка Михайлова. Тя е като Англия – няма приятели и няма врагове, има (управленски) интереси. За нея като кмет колаборацията на ГЕРБ и БСП е най-добрият вариант, дори ако трябва да се попритворят очите за някои нещица. Така се обяснява и омиротворителното й писмо след отвореното писмо на съветниците (виж „Кметът Михайлова: Все още можем да дадем рестарт“ – бел. авт.), в което накрая в прав текст се казва: „Все още можем да дадем рестарт и да продължим така, както винаги е било в местната власт в Троян – с отговорност към хората, с единомислие за главното, с единодействие по това, което ще остане след нас… Аз съм готова да го направя, надявам се – и повечето общински съветници“. И като че ли не можем да я виним, че е готова да го направи. Дали.

26 януари 2024 г.
Генадий Маринов   
 
Виж още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |