Троянски дупки 3

* Невидимите дупки – като кариеси са и със сигурност във времето ще дълбаят и разяждат * Изпъкналата дупка в жк „Лъгът“ – не е троянски патент, което не успокоява * Мръсните дупки – дано да не стане някоя беля
Без заобикалки (7)
Идеята на рубриката „Без заобикалки“, родила се през миналата 2023 г., е с красноречиви снимки, без много думи и, това е основното, без заобикалки да сочим разни неща из града и района ни, които бодат очите и главите. И плачат за оправяне. Пък дано побутнем/ускорим оправянето.Продължаваме „без заобикалки“ за троянските дупки и се извиняваме, че не се получи „без много думи“, но просто те (троянските дупки) са много и големи и нямаше как…Т21

ТРОЯНСКИТЕ дупки, продължаваме с тях и не се очертава скорошно свършване, казахме го – много са. В тази наша трета „дупчеста“ серия ще има, плюс обичайните, и два вида необичайни дупки – „невидими“ и „изпъкнала“. Но необичайни не означава незначителни, напротив. А целта ни и този път е същата – дано побутнем нещата към решаване, а дано. И кога, ако не сега, в началото на годината и на управленския мандат. И пак да кажем – не, не е заяждане, от едната страна на барикада сме, от другата са дупките.

НЕВИДИМИТЕ ДУПКИ

ТЕ СА НАВСЯКЪДЕ, и говорим за нови обекти, не за дупки от амортизацията на времето. Някой може би ще каже, че търсим под вола теле, че са малки, незначителни, че не вредят на никого, че са невидими дупки. Не съм съгласен! И да поясня – става дума за новите тротоари, те са на много места в града ни, а и в общината, и хубаво, че се строят, тротоарите на Троян бяха голям проблем, една, образно казано, голяма троянска дупка, оправянето им започна още при кмета Акимов и продължи и продължава при кмета Михайлова, браво за което! Но, сигурен съм, не само аз го забелязвам – новите тротоарни бордюри са осеяни с дупки, особено при тротоарните извивки; помним драстичната картина с такива дупки по обновените тротоари на ул. „Минко Радковски“ в района на Новата поликлиника, тогава сигнализирахме (виж „Новият участък на ул. „Минко Радковски“ – хубава работа, ама…“ – бел. авт.) и имаше корекция.

ВЯРНО там, при Новата поликлиника, цялостният уличен ремонт и особено тротоарната му част не бяха особено качествени и въпросните тротоарно-бордюрни дупки си бяха някак „логични“. Но, за жалост, подобни „невидими“ дупки има и в най-качествените троянски улични обекти, примерно – в съвсем пресните, новоремонтирани/реконструирани през втората половина на миналата година участъци от Главната (ул. „Васил Левски“, от Белодробната болница до кръговото кръстовище при АИР-а) и от ул. „Георги С. Раковски“ (крайречната, от кръстовището при полицията до пресечката с ул. „Димитър Икономов-Димитриката“), два наистина много добри, амбициозни и безспорно успешни проекта, но…   

И ДА СЕ АРГУМЕНТИРАМ, че не търсим под вола теле. Първо – въпросните невидими троянски тротоарно-бордюрни дупки не са чак толкова невидими и без съмнение загрозяват общата тротоарна, а и цялостна градска картина (да не забравяме, че ни сравняваха с Виена, а такива неща са твърде невиенски – бел. авт.). Второ, но основно – тези дупки са като кариеси и със сигурност във времето ще дълбаят и разяждат новите троянски тротоари, което е недопустимо, не само защото за тях са давани пари, но и защото са нови, а новото по дефиниция трябва да е качествено, по-качествено. Затова не съм съгласен, предполагам и вие! 

ИЗПЪКНАЛАТА ДУПКА

НА ПРЪВ поглед – нонсенс: хем дупка, хем изпъкнала. Но, както се казва, грешката е вярна. За въпросната изпъкнала троянска дупка ни подсети администраторът на сайта на Т21 г-н Борджуков, а тя самата е толкова незаобиколима и стърчи с такава страшна сила, че няма как да я подминем.

СТАВА дума за онази недостроена кооперация в жк „Лъгът“ (в близост до СУ „Св. Климент Охридски“, в ниското под фирма „Калинел“), докарана до 6-ия етаж и зарязана от двайсетина години, първата копка бе по времето на кмета Енкин. И днес така забатачена, разкапваща се и направо абсурдна на вид, сякаш е декор на холивудски филм на ужасите.

СЪЩО като най-голямата троянска дупка (до Белодробната болница, виж „Троянските дупки 2“ в миналия брой – бел. авт.) и тази е частна. Помним, че инвеститорът бе софийска фирма, но имаше и троянско участие. А защо строежът, в който са налети доста пари, бе зарязан, нямаме представа. Ама пък какво толкова му се чудим, по родното Бетономорие, пардон – Черноморие, подобни стърчащи дупки колкото искаш, че и далеч по-мащабни и зловещи, и си стоят от десетилетия и вероятно за десетилетия. Мила наша родна постсоцдействителност!

ЯВНО „изпъкналата дупка“ не е троянски патент, което ни най-малко не ни успокоява. И тъй като, както казахме, и тя като дупката до Белодробната болница е частна, ще повторим вече казаното: частната собственост е неприкосновена и така трябва да бъде, но когато някакво частно безхаберие застрашава общата сигурност и загрозява и руши имиджа на общото, би трябвало да има механизъм за решаване на проблема, механизъм за натиск, вероятно има такъв нормативен механизъм. И не трябва да се отказваме, нищо че у нас често законът е „врата в полето“. Та дано най-накрая някой (обърне внимание)!

МРЪСНИТЕ ДУПКИ

И ТЕ не са малко. Говорим за дупките/шахтите пред някои троянски блокове, осигуряващи вентилация за мазетата и/или имащи някакви други кой знае какви функции. И по правило превръщащи се в боклукчийски ями и пак по правило оставащи извън ангажиментите на службата по чистотата, за почистване по граждански от съкооператорите да не говорим, явно на никого не му пука.

ВЪПРОСНИТЕ мръсни дупки ги има в изобилие в троянските квартали, но в случая даваме пример с едно централно място, на метри от градския площад и в блок (ул. „Христо Ботев“, до кръговото кръстовище при Вила „Ванна“), който на партерния си етаж, сиреч дупките са им буквално под носа, е приютил няколко важни обществени институции – Клуба на пенсионера, офиса на Местната инициативна група (МИГ), офиса на партия ГЕРБ, Детската библиотека, Клуба на инвалидите.

ИЗЛИШНО е да казваме, че край дупките всеки ден минават стотици хора. И всички си траят. Или може би са привикнали с въпросните гиризи, които така са се вписали в градския пейзаж, че не правят впечатление на никого. Нищо че са като боклукчийски кошчета, нищо че са дълбоки (до над метър) и при невнимание някой може да се потроши в тях, нищо че в две, общо са 7-8, дори са се развили някакви дървесни видове и гледката е неописуема.

ПИТАМЕ СЕ какви са тези троянски проектанти, осигурили ни подобни градски „екстри“?! Не искаме отговор, въпросът е риторичен. Но въпреки всичко нещо трябва да се направи, ако не за да ни е малко по-чисто и красиво, то поне да не стане някоя беля (инцидент).

(следва)
24 януари 2024 г.
Генадий Маринов

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |