Троянски дупки 1

* Голямата отходна дупка до Пачовия мост и „небостъргача“ продължава да бълва в троянската река * За белокаменната троянска чешма и „зелевата“ канелка вместо бронзовите чучури * Срам и за нас, троянците, но още по-голям за „Била“ и Rewe Group!
Без заобикалки (5)
Идеята на рубриката „Без заобикалки“, родила се през миналата 2023 г., е с красноречиви снимки, без много думи и, това е основното, без заобикалки да сочим разни неща из града и района ни, които бодат очите и главите. И плачат за оправяне. Пък дано побутнем/ускорим оправянето. В случая не се получи „без много думи“, но просто дупките са много и големи и нямаше как…Т21
ТРОЯНСКИТЕ дупки. Мислех да пиша за тях по време на скорошните Местни избори 2023 – защото тогава се дават големите обещания, та дано хване ред. Но нямах време и място, затова сега, но те (дупките) са троянски евъргрийн и актуалността не се губи. Пък и сега, в началото на новата 2024-та, когато се правят плановете (годишният и за мандата), е подходящо. Троянските дупки са много. И вероятно ще се заформи цяла „дупчеста“ вестникарска поредица. Но ще започнем с три знакови – нека да ги наречем голямата, малката и новата (новите).

ГОЛЯМАТА ДУПКА

Голямата дупка на дере Алдица бълва мръсотии в троянската река, м. ноември 2023 г.
ТЯ Е ОТ ГОДИНИ, май по-точното е – открай време. Някога бе голямо открито дере/дол, знаехме го като дере Алдица, което поемаше мръсните води от високата част на Троян (сегашния жк „Черногор“), минаваше покрай училищния двор на днешното НУ „Св. св. Кирил и Методий“ (тогава ОУ „Димитър Благоев“) и ромолейки и вонейки продължаваше надолу, за да се влее в троянската река Бели Осъм при Пачовия мост (елпромския мост) и досами издигнатия вече троянски „небостъргач“ (десететажния елпромски блок, стърчащ в цялата си архитектурна и всякаква нелепица и днес – бел. авт.). После откритият дол се „скри“ в тръби и стана подземен, макар че функцията му – да обира мръсните води и да ги влива в троянската река, остана същата; а от заустването в реката се оформи въпросната голяма дупка, която си стои/функционира и сега. При не толкова отдавнашния (2014 г.) многомилионен градеж на водния цикъл на Троян ни се каза, че мръсните води, и във въпросния участък, вече са включени в общата канализация и са насочени не директно към реката, а към пречиствателната станция.

В ОЩЕ ПО-НОВО време, при изграждането на хубавото и изключително важно кръгово кръстовище при АИР-а, тръбопроводът Алдица бе реконструиран (големите тръби се замениха с бетонно корито) и върху някогашното дере се изгради цяла нова улица – продължението на ул. „Минко Радковски“ към Новата поликлиника с перспективата в близко бъдеще да стигне до жк „Черногор“; улица, подобряваща транспортната свързаност не само в този участък, но и изобщо в града ни, ценно и перспективно продължение, за което поздравления, дума напряко не може да се каже за стореното.

Общ изглед към голямата отходна дупка, вдясно е „небостъргачът“, Троян, м. ноември 2023 г.
НО ОТХОДНИЯТ канал си остана, остана и голямата дупка, заустваща го в реката, и си стои и в момента – досами Пачовия мост и „небостъргача“, точно срещу входа на новия великолепен троянски Търговски парк (ритейл парка) на отсрещния бряг. И и с невъоръжено око се вижда, че продължава да бълва мръсни води, да не казваме какви точно, вонята и цветовите нюанси издават. Питали сме, а официалният отговор винаги е бил, че от въпросната отходна дупка в реката се изливат само естествени/дъждовни води. Но тъй като редовно се вглеждаме (в дупката), вглеждат се и много други наши и гости, минаващи по Пачовия мост, за живеещите в съседство да не говорим, ще си позволим да изразим недоверие. Ще очакваме и обяснение, а още повече действие, от отговорните фактори (Община Троян и общинското водно дружество „ВиК Стенето“ ЕООД). Защото не е нормално, да не говорим за екологично и още по-малко – естетично.

МАЛКАТА ДУПКА

Вместо бронзовите чучури – зелева канелка и дупка, Троян, площада, 23 декември 2023 г.
ПРЕЗ м. септември миналата година (2023 г.) в новия чудесен троянски парк „Турлата“ се проведе второто издание на детското велосипедно състезание, кръстено „Детско маунтинбайк предизвикателство“ и организирано от гражданското сдружение Велоклуб „Троянски кон“. Тогава, на церемонията по награждаването, сред възторженото множество на малчуганите и тяхната публика, бяхме „привикани“ от един татко на невръстен състезател, който подхвана съвсем друга контрастна тема. Най-общо, нахока ме, в мое лице и вестника ни, как може да си затваряме очите за такава идиотия на пъпа на Троян – ставаше дума за изтърбушените чучури на красивата, таткото  с право я оприличи като емблематична, белокаменна чешма на централния троянски площад; един от чучурите заместен с някаква канелка, сякаш е каче за кисело зеле, а на мястото на другите – зеещи дупки. „Грозно и нелепо, това трябва да се промени, занимавам се с такива неща и съм готов съм да отлея метални чучури“, заяви недоволният троянец. Обещах да не си затваряме очите, но бях забравил. Сега му дойде времето, макар и закъсняло, но нали по-добре късно, отколкото никога.

МАЛКО преди Коледа минавах и заснех „чучурите“ на емблематичната троянска каменна чешма – на мястото, където трябваше да е и някога бе бронзовият чучур, стърчеше „зелевата“ канелка, а до нея малка незатапена дупка, явно там е бил другият чучур; плюс още една малка незатапена дупка от другата страна на чешмата, където също някога имаше бронзов чучур и течеше вода.

Поглед към емблематичната троянска белокаменна чешма на централния площад, 23 декември 2023 г.
НЕ ВИНЯ никого, дори Общината, която е собственик на емблематичната чешма. Вината е обща – на вандалите, изкъртили, и то на няколко пъти, бронзовите чучури, на стопаните на чешмата, заменили бронзовите чучури с канелка за кисело зеле и на всички нас, троянците, на които не ни пука за тази троянска лайнарщина (без извинение за грозната дума – бел. авт.). А надеждите ми са, че при предстоящия мащабен ремонт на централния троянски площад, канелката ще бъде подменена. Всъщност защо трябва да се чака ремонтът?!  

НОВИТЕ ДУПКИ

Дупката началото на нагънатия като акордеонен мях паркинг на „Била“, Троян, 26 декември 2023 г.
ТЕ СА МНОГО, отпред, отзад, отстрани, направо страх да те хване. Ядът се подразбира. Говоря за новия троянски хипермаркет на прочутата европейска верига „Била“ (Billa), част от реномираната немска Rewe Group. Чакахме този пореден троянски хипермаркет с голяма надежда – и заради самия магазин, който е сред предпочитаните у нас; но и заради, можем да я наречем, цивилизаторската роля – мястото на магазина бе възлово и централно, обаче през годините се бе превърнало в истинска клоака, в голям троянски срам, и на новия търговски обект се възлагаше (и) мисията да го преоформи, цивилизова, социализира. Всичко това се случи, троянската „Била“ е хубаво място, вече не е клоака, а истинско градско пространство. Но?!

Без думи – пет дни след откриването, Троян, 26 декември 2023 г.
ДАЛИ от голямото бързане (магазинът трябваше да отвори няколко месеца по-рано, но по разни причини се забави), дали от некачествена работа на строителите още веднага след откриването на 21 декември лъснаха строителните издънки и отвсякъде зейнаха дупки. Да почнем с паркинга откъм реката – той вече се е „нагънал“ като акордеонен мях, а в началото му, при входа/изхода, се отвори стряскащо голяма дупка, цяла яма. За фасадния тротоар откъм Марковския мост пък направо ме е срам да говоря – и той вече е нагънат като акордеонен мях, плочките клопат и стърчат, а дупки зеят отвсякъде. Защо ли троянската „Била“ ми напомня Народното събрание с жълтите павета, дано предстоящите ремонти, а те са задължителни и се надявам да се случат съвсем скоро, не са като ремонтите на жълтите павета. Накратко – срам и за нас, троянците, но още по-голям за „Била“ и Rewe Group!

СЛЕД забелязаното „нагъване“ на паркинга и останалите неразбории около новата троянска „Била“ подадох сигнал на обявения в сайта на „Billa България“ национален телефон на клиента 0700 120 10 – обясних, жената насреща ми, явно смутена от чутото, ми каза, че ще предаде сигнала. Чакаме!

(следва)
28 декември 2023 г.
Генадий Маринов

1 Коментара:

P. Bordjukov каза...

На още едно по-централно място има живописна дупка. Ето колкоритна статия за нея от архивите на Т21 https://statii.troyan21.com/2020/05/blog-post_3.html

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |