На Гергьовден с „Весели и в боя“

* Веселото не е „вредно“, не е несериозно, даже наобратното, то е лек, оръжие срещу злото Един величествен български военен марш – „Весели и в боя“, горд, красив и весел, и троянски
6 май
 
 
БЕШЕ преди няколко години, по времето на голямата зараза. Една позната ме бе назидала как може да ми е смешно/весело, когато трябва да съм сериозен, когато Троян, България и светът са в страх и мъка. Тогава й отговорих – че точно заради това. И й дадох пример, мисля доста красноречив, че веселото не е „вредно“, не е несериозно, даже наобратното, цитирам (се) – „то е лек, оръжие срещу злото, начин да се изправим и да не се предаваме“ (виж „Весели и в боя – не, изобщо не се майтапя!“ – бел. ред.).

ПРИМЕРЪТ бе един марш. Един величествен български военен марш – „Весели и в боя“. Горд, красив и весел. Зареден с оптимизъм, с живот, с радост и сила. Маршът е троянски, на нашия железен 34-ти пехотен Троянски полк, написан е при обсадата на Одрин по време на Балканската война от диригента на полковия оркестър кап. Камен Луков (родом от Монтанско); и тогава, пред Одрин, е изпълнен за пръв път. „Весели и в боя“ звучи и на Дойранската позиция през Първата световна война, където се леят реки от кръв и където българският войник постига една от най-великите си победи (някои историци казват – най-великата) в цялата военна история на България. Там, където в окото на бурята са момчетата от 34-ти пехотен Троянски полк, нашите троянски момчета, които имат огромна заслуга за победата и плащат тежка цена, кървава.

Троянският Гергьовден, 6 май 2023 г.
ДНЕС е Гергьовден, 6 май – денят на Победоносеца св. Георги и празник на българската армия. Подходящо време да чуем отново „Весели и в боя“. Защото там, където са си тананикали това могъщо „парче“, побеждават – и защото са весели в боя. Троянският Гергьовден и тази година бе подобаващ и много празничен, и на своето си място, най-святото троянско място, при паметника на падналите за Майка България троянци, „весели и в боя“ (за празника – отделно).

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |