Кои са четиримата ни нови депутати

* Четирите депутатски мандата в нашия 11 МИР Ловеч се разпределят между първите четири партии според местния вот, новите ни депутати са Николай Нанков (ГЕРБ-СДС), Искрен Арабаджиев (ПП-ДБ), Николай Дренчев („Възраждане“), Ирена Анастасова (БСП) * Без размествания от преференциалния вот
ПИ2023 Депутати Актуализиран
КЪСНО през нощта на 6 април Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви разпределението на депутатските мандати след парламентарните избори на 2 април 2023 г. и нещата вече са напълно ясни. В новото 49-то Народно събрание победителят в изборите ГЕРБ-СДС (26,49%) ще има 69 места, вторият ПП-ДБ (24,56%) ще е с 64 места, следват „Възраждане“ (14,16%) с 37 места, ДПС (13,75%) с 36 места, БСП (8,93%) с 23 места и последната парламентарно представена партия ИТН (4,11%) с 11 места.

ЯСНА е и картината в нашия 11 многомандатен изборен район (МИР) Ловеч (област Ловеч), където парламентарното представителство бе редуцирано от 5 на 4 мандата заради намаляване на населението, установено при националното преброяване през 2021 г. (от 141 хил. души през 2011 г. на 116 хил. през 2021 г.). Да припомним тукашните резултати от изборите на 2 април, имащи известни отлики от националните: 1. ГЕРБ-СДС с 36,65% , 2. ПП-ДБ – 19,78%, 3. „Възраждане“ – 13,70% , 4. БСП – 12,64%, 5. ДПС – 7,19%, 6. ИТН – 4,15%.

А ЧЕТИРИМАТА, които ще представляват област Ловеч, т. е. и община Троян, в 49-ото НС, са: Николай Нанков (ГЕРБ-СДС), Искрен Арабаджиев (ПП-ДБ), Николай Дренчев („Възраждане“) и Ирена Анастасова (БСП). Дано и четиримата, трима от тях вече са били ловешки депутати, работят за каузата на района, включително за каузата на Троян и наистина да бъдат наши представителство във висшия управленски орган на държавата. Ето и по нещичко за четиримата.

Николай Нанков
НИКОЛАЙ НАНКОВ (р. 1983 г., Априлци). Той е едно от знаковите лица на партия ГЕРБ, а сегашният му депутатски мандат е осми поред. На 26 години г-н Нанков стана областен управител на Ловеч (2009 г.), след това оглави областната партийна структура на ГЕРБ в Ловеч, през 2011 г. бе назначен за зам.-министър на регионалното развитие, бе зам.-министър и във втория кабинет Борисов, а в третия кабинет Борисов зае министерския пост в регионалното министерство, който сдаде заради тежката катастрофа край Своге, но веднага се върна като зам.-министър. Приближен е на лидера на партията и е сред водещите партийни експерти в регионалната политика и пътното строителство. Завършил е Софийския университет с магистратура по регионално развитие и управление.  

Искрен Арабаджиев
ИСКРЕН АРАБАДЖИЕВ (р. 1991 г., Ловеч). Най-младият, 32-годишен, водач на листата на ПП (сега в коалиция с ДБ) в нашия 11-ти МИР Ловеч на трети поредни парламентарни избори. Още като студент е изкушен от политиката, известно време е и зам.-кмет на столичния район „Студентски“, издигнат от ДБ. „Промяната започна през лятото на 2020 г. на площадите, когато казахме, че си искаме държавата обратно, а мафията вън от управлението“, бе негов предизборен коментар при по-предишните избори. „Време е да променим държавата си, за да останем в нея“, заяви при предишните. „Бъдещето е в нашите ръце. Различен свят не се гради от безразлични хора“, каза сега. Има троянски корени по майчина линия – от с. Черни Осъм. Завършил е Софийския университет и е магистър по счетоводство и одит.

Николай Дренчев
НИКОЛАЙ ДРЕНЧЕВ (р. 1968 г., Добрич). От малък живее в София. Завършил е Висшето военно-въздушно училище в Долна Митрополия със специалност „летец-пилот“, служил е в авиобаза Габровница. Напуска армията през 1993 г. и се ориентира към частния бизнес. Сред учредителите на „Възраждане“ и неизменен организационен секретар на партията. Депутат и в предишното 48-мо НС. В сегашната си предизборна кампания се прочу с обещанията за измъкване от финансовия колапс на ловешката болница и разкриване на виновниците и за ловешки скоростен влак тип „метро“, развиващ над 200 км/ч. (Г-н Дренчев бе водач и на една от софийските листи на партията си, но подаде заявление, че желае да остане избран в листата на „Възраждане“ в 11 МИР Ловеч; имената на новите 240 депутати бяха обявени с решение на ЦИК от 8 април – бел. ред.).

Ирена Анастасова
ИРЕНА АНАСТАСОВА (р. 1955 г., Монтана). Завършила е философия в Софийския университет, дългогодишен училищен директор в столицата, приближена на партийния лидер Корнелия Нинова. Сегашният й депутатски мандат е осми, като в 45-то и 46-то НС пак бе ловешки представител на БСП. При нейния първи ловешки мандат сред троянските й съпартийци имаше брожения и дори публично противопоставяне срещу нея. Сега, след прекъсване от два мандата, отново бе изборът на партийната централа за водач на листата в 11 МИР Ловеч. Г-жа Анастасова гласува в секцията в ловешкото с. Радювене и заяви: „С мисъл за 2 милиона българи, които живеят в 5000 села, много от които са без лични лекари, без аптеки, без хранителен магазин дори! Гласувах за управление с грижа за хората!“.
ОБЯВЕН бе и преференциалният вот. Кандидатите в нашия 11 МИР Ловеч, преминали границата от 7% чрез преференциалното гласуване, са: от ГЕРБ-СДС – Николай Нанков, водач на листата (9724 гласа, 71,20%) и Ирина Митева, втора в листата (1248 гласа, 9,14%); от ПП-ДБ – Искрен Арабаджиев, водач на листата (6057 гласа, 71,71%) и Свилен Андреев, втори в листата (597 гласа, 7,66%); от „Възраждане“ – Николай Дренчев, водач на листата (4566 гласа, 84,54%); от БСП – Ирена Анастасова, водач на листата (3275 гласа, 65.74%) и Минчо Казанджиев, втори в листата (1041, 20.90%). С други думи – преференциалният вот този път не доведе до размествания, както се е случвало при предишни избори тук (помним, че на няколко пъти намиращият се на по-задна позиция в листата на ГЕРБ-СДС троянец Иван Миховски излизаше непосредствено след водача и получаваше мандат – бел. ред.). Според Изборния кодекс „предпочитанията (преференциите) за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от 7% от гласовете, подадени за кандидатската листа“ (чл. 298, ал. 1) и „когато избирателят не е отбелязал предпочитание (преференция) за кандидат в избраната от него кандидатска листа, се зачита предпочитание (преференция) за кандидата, посочен на първо място в листата“ (чл. 278, ал. 5).
 
Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |