Осветиха параклиса в Художественото училище

* Храмът носи името на св. Спиридон, покровителя на грънчарите и творците * Директорът: „Това е визуализация на един духовен порив, който всеки трябва да възпитава в себе си“ * Сред гостите – основният дарител Радослав Чолаков-Роко
Вяра
Момент от церемонията по освещаването на параклиса в НУПИ, 27 март 2021 г.
НЕГОВО Високопреосвещенство Ловчанският владика Гавриил, заедно с троянските отци Марин, Калин и Войден, освети новия параклис в Художественото училище (НУПИ „Проф. Венко Колев“) в Троян, 27 март. Храмът носи името на св. Спиридон Чудотворец, покровител на грънчарите и творците; което, разбира се, не е случайно – НУПИ е най-старото керамично училище в България и оттук е излязъл не един сериозен творец. На освещаването на училищния храм присъстваха десетки гости, сред тях – кметът на Троян Донка Михайлова и председателят на Общинския съвет инж. Петко Пенков, народните представители д-р Валя Александрова и инж. Иван Миховски, големият дарител, без чиято подкрепа делото не би било възможно – троянският бизнесмен Радослав Чолаков-Роко, група преподаватели и студенти от Богословския факултет на Великотърновския университет, приятели на училището, журналисти.
Част от гостите, вдясно – дарителят Радослав Чолаков-Роко

„ТОВА е един стар проект, който ние рестартирахме преди 10 години, през 2011 г., във връзка със 100-годишния юбилей на нашето училище. И основният мотор за този рестарт бе Радослав Чолаков-Роко – той намери строителите, плати за изграждането, даренията му продължиха, а най-скорошното е 20-килограмовата камбана на храма, чийто звън ще чуете сега“, сподели пред гостите директорът на НУПИ „Проф. Венко Колев“ Илиян Илиев. Той открои и работата на екипа от Великотърновския университет - преподаватели и студенти, ръководен от доц. д-р Красимир Русев, чието дело е иконостасът. Също подкрепата от един чужденец – италианеца Джузепе Скопиони, член на Ротари клуб Троян, собственоръчно изработил и дарил полилея за параклиса. Г-н Илиев изказа благодарност и на дядо Гавриил за дарените 1000 лв. лични средства, с които били закупени свещниците и кандилата; и на игумена на Троянския манастир Велички епископ Сионий, подарил основната икона. С неприкрита гордост директорът сподели още нещо – че НУПИ „Проф. Венко Колев“ е единственото училище с параклис в региона, а пък училищният параклис е единственият в страната с керамичен олтар, традиция от Първото българско царство, като има хипотеза, че и прочутата Златна църква в столицата Преслав е била с керамични икони.

Директорът Илиян Илиев благодари на помагачите на делото

ПОПИТАХМЕ г-н Илиев защо му е на едно училище параклис. Отговорът: „Това е нещо изключително важно не само за училището и за всеки един от нас. Мисля, че това е визуализация на един духовен порив, който всеки трябва да възпитава в себе си“.

„СВ. СПИРИДОН толкова много се почита в православния свят – нека той бъде ваш закрилник. Да помага на децата да правят красиви неща, защото красотата е нужна на човека, особено в тези трудни времена. Красотата дава сила и енергия, а вашето училище работи именно в тази насока. Пожелавам на учениците, които излизат от това училище, да разнасят красота“, благослови владиката Гавриил. След церемонията прозвуча камбанен звън, присъстващите запалиха свещички и параклисът пое по своя път – да носи вяра и човеколюбие.

Т21


Още по темата:

1 Коментара:

Idi каза...

Роко е най-добрия майстор!
Добър човек.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |