НГПИ (бившето СХУПИ) стана НУПИ

* Преименуването е заради изискванията на новия училищен закон и гарантира приема на ученици от 5. клас * „Схупарите“ ще станат ли „нупари“ ще разберем на 22 март
Трансформации
ТРОЯНСКОТО СХУПИ (Средно художествено училище по приложни изкуства) „Проф. Венко Колев“, което през 2009 г. бе преобразувано в НГПИ (Национална гимназия по приложни изкуства), но и до днес учениците се знаят като „схупарите“, отново се трансформира от гимназия в училище. Новото му име ще е НУПИ (Национално училище по приложни изкуства), като промяната не е единствено формална и е свързана с изискванията на приетия през м. август 2016 г. нов Закон за предучилищното и училищното образование.

РЕШЕНИЕТО за преименуването е гласувано вчера (1 март) на заседание на служебния кабинет „Герджиков“, като министерското постановление е било подготвено от предишния кабинет „Борисов 2“ и се базира на писмо от директора на НГПИ „Проф. Венко Колев“ Илиян Илиев от лятото на миналата година. Същата трансформация засяга и още едно училище по изкуствата в страната – НГПИД „Дечко Узунов“ в Казанлък.

Карнавалът на схупарите, 2015 г.
СПОРЕД новия закон гимназиите са образователни структури, в които се обучават ученици от 8. до 12. клас, тоест – при запазване на досегашното си гимназиално име (и статут) НГПИ „Проф. Венко Колев“ би трябвало да се откаже от приема на ученици от 5. клас; какъвто прием се осъществява от няколко години и върви доста успешно – пълни се по една паралелка, така е и в момента. Нормативно училищата по изкуствата, в която категория влиза и троянското художествено училище, са разделени на три групи според приема: 1.-12. клас, 5.-12. клас и 8.-12. клас. През настоящата учебна 2016/17 година в НУПИ „Проф. Венко Колев“ се обучават 150 ученици от 5. до 12. клас и приемът, напук на картината в много други училища тук и в страната, бележи неизменен ръст, за сравнение – през 2010 г. учениците са 84.

ДА ПРИПОМНИМ – сегашното НУПИ „Проф. Венко Колев“ (2017 г.) води началото си от Държавното промишлено и мебелно училище (1945 г.), станало Промишлено училище по керамика (1956 г.), после Професионално-техническо училище по керамика (1958 г.), ССХУПИ (1975 г.) , СХУПИ (1989 г.) и НГПИ (2009 г.). Корените му пък са в основаното през 1911 г. Грънчарско и пещарско училище и затова през 2011 г. добилото известност в цялата страна троянско арт школо отбеляза своя 100-годишен юбилей.

Илиян Илиев
„ПРОМЯНАТА бе наложителна, защото при нас формулата за прием на ученици от 5. клас проработи успешно и истината е, че в момента сградата дори ни отесня. А за името ще кажа, че новото е по-благозвучно и няма да се налага на традиционния ни пролетен карнавал, който е наша запазена марка, учениците да се чудят как да скандират „НГПИ“ и да се връщат към старото „СХУПИ“. Сега гордо ще скандират „НУПИ“, ще ни чуете след няколко дни, карнавалът както винаги е на 22 март“, коментира за Т21 директорът г-н Илиев. Макар че, мислим си, едва ли „схупарите“ ще се прекръстят на „нупари“?

9 коментара:

Анонимен каза...

Схупи или Нупи, все ще има кокаинови партита.
Там ако не вземаш поне трева, то не се
вписваш с картинката или както се казва "колектива".
Затова и малките са принудени да вземат, че да може големите да ги "приемат".

Анонимен каза...

И като я вземеш тая трева, какво я правиш?
А случайно да си чел наскоро за едни мамини троянски, дето вземали едни други неща, предимно за носа,а?

Анонимен каза...

А за онези, които се инжектират какво
да кажем?

Анонимен каза...

Стига сте говорили глупости аз съм го завършил от преди 4 години и смея да кажа че няма такива,и дори да има те се броят на пръсти другото което е че те изкарват с добро образование и те учат на занаят в което училище няма да научиш такъв тип занаят,другото е че в другите училища има повече такъв тип контингент какъвто го изброяваш стига сте говорили такива глупости време е да престанете Троянците да говорите тази глупост,защото аз съм радостен да го заявя гордо че съм го завършил това училище и че са ме научили на занаят да уважавам хората в неравностойно положение защото там единствено има и се уважават такъв тип деца,и да бъда толерантен към всички независимо раса или положение.Радостен съм че съм завършил Схупито.

Анонимен каза...

Ибаси дългото изречение. Даже му забравих началото.
Явно си яко напушен, щом ти се струва, че там няма такива.
Или те понеже са като тебе и се мислите за нормални, а всички останали са откачени, скучни и задръстени?

Анонимен каза...

Ей 5-ти голям си тъпак!

Анонимен каза...

ей, 6-ти, голям си напушляк.
Ако се следват правилата, то би следвало твоят "пост" да се изтрие.

Анонимен каза...

Те схупарите се забелязват от далеко и делят от останалото общество. Не знам и аз защо, но е така ;)

Анонимен каза...

Дъщеря ми учи в това училище и мога да кажа, там има дисциплина в сравнение с други училища /както чувам от познати родители/. Това училище не е на дилигиран бюджет като другите училище - т.е. изключват за лошо поведенние и отсъствия - в кое училище го има - кажете? Да делят "схупарите" от останалото общество, защото са щастливи и ходят с желание на училище.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |