„Минало незабравимо“ си търси дом

* Събраното до този момент е само малка част от това, което може да се събере и запази, затова сбирката си търси дом * Най-ценното беше, че тази дейност допадна на хората, събуди интереса
 към родовите корени.
Орешак
Стела Маринова
 Авторката Стела Маринова е плевенчанка, снаха в Орешак. Зъвършила е Великотърновския университет и работи като начален учител в троянското СУ „Св. Климент Охридски“. Тя е сред основателите на гражданското сдружение „Бъдеще за Орешак“ и е сред инициаторите на редица хубави каузи в любимото село, една от които е сбирката „Минало незабравимо“. В момента стотиците експонати (от сбирката „Минало незабравимо“) са натрупани в едно читалищно помещение – временно и неподходящо; и с обещанията за промяна. Т21


КАТО всяка малка общност и нашето балканско село Орешак има своята сбирка старини. На времето даскал Кино Копрински, бивш училищен директор, даде началото на краеведческата събирателна и проучвателска дейност. Той, начело на своите ентусиазирани ученици, обикаляше махали и стари къщи за ценни експонати от бита, снимки и документи от отминалия живот на орешачани. С времето нещата се събираха, но и загубваха. Копрински така и не намери място да изложи експонатите. Имаше период, в който той превърна собствения си хол в музей за посетители и разказваше с охота безкрайни истории за своите находки. След неговата смърт почти всичко беше разпръснато, разграбено или изхвърлено на боклука. Докато бях в училището в Орешак успях да запазя една малка част  от неговото богатство – картини (негови, на дъщеря му Марияна Петкова, на Петър Хаджиев, на Главлешки и др.), документи, фотографии, макети от кръжока по макетиране, с които бе спечелил 16 златни медали.

Любопитен посетител с интерес проучва стара снимка сред експонатите на "Минало незабравимо"
ТОВА бе искрата, която накара мен и група приятели да започнем да издирваме и да съхраним за поколенията колкото се може повече свидетелства от миналото. Попаднахме на големи находки: Фотоархива на кръжока по фотография на учителя Недялко Тошеков; Много стари фотографии, направени от първия фотограф на Орешак – Данчо Василешки; Керамика, документи  и снимки от прочутия орешашки майстор грънчар Петър Цанков Креклешки; Много находки от Троянски манастир с любезното съдействие на игумена Негово преосвещенство Велички епископ Сионий (старите албуми на отец Макарий – дългогодишен иконом на манастира, табла с имена на поборници, изготвени от художника краевед Петър Хаджиев и др.). Оформи се прилична музейна сбирка с много оригинални фотографии, картини, костюми, документи, монети, родословни дървета и разнородни предмети от бита.

Една от запомнящите се снимки в богатата фотографска колекция на "Минало незабравимо"
НО НАЙ-ЦЕННОТО в цялата работа беше, че тази дейност допадна на хората, събуди интереса към родовите корени. Хората с удоволствие се разровиха из старите албуми и ракли и се втурнаха да помагат. Събрахме цели четири „Истории на Орешак“: най-старата бе на Данчо Василешки, кмет на първата селска комуна на Балканите, на Иван Марински – столетник журналист от махала „Баба Стана“, на един неизвестен автор и на Стойко Терзиев, бивш дългогодишен кмет на Орешак. С неоценимата помощ на Стоян Борджуков създадохме сайта „Имало едно време в Орешак...“ (www.asamus.blogspot.com), в който съхраняваме и разпространяваме информацията, която може да се дигитализира.

В момента стотиците експонати на "Минало незабравимо" са в неугледно помещение в читалищна сграда
В НАСТОЯЩИЯ момент експонатите от изложбата са изложени в сградата на читалището в с. Орешак, с любезното съдействие на читалищното настоятелство. Но сбирката набъбва. Музеят в Троян дари музейни постаменти, специално осветление и други необходими пособия, за което горещо им благодарим. Мястото обаче е крайно недостатъчно за събраните до момента експонати. И още – събраното до този момент е само малка част от това, което може да се събере и запази. Затова сбирката  „Минало Незабравимо“ си търси дом. Надяваме се, че ще се намерят  ентусиасти родолюбци, които ще ни помогнат! Защото това дело ще е успешно и полезно, само ако работим заедно. Нека съхраним българския корен жив!

Стела Маринова, с. Орешак

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |