Общината обяви конкурс за паметник на патриарх Максим

* Монументът ще бъде поставен на едноименния площад в Орешак
 * Крайният срок за подаване на идейните предложения - 5 септември

Патриарх Максим (1914 - 2012)
Тема с продължение

НА ПОСЛЕДНАТА си сесия (31 юли) Общинският съвет в Троян единодушно гласува предложението на кмета Донка Михайлова на централния площад в с. Орешак да бъде поставен паметник на починалия преди година и половина (6 ноември 2013 г.) български патриарх Максим. А на 4 август в сайта на Община Троян бе обявен конкурс за идеен проект

СЛУЧИЛОТО СЕ следва логиката на приетото в края на миналата година (28 ноември 2013 г.) решение на местния парламент, с което, пак по предложение на г-жа Михайлова, площадът в Орешак бе именуван на Негово светейшество патриарх Максим. Преди това за отбелязване на първата годишнина от смъртта на патриарха - роден и замонашен в Орешак и през годините не скъсал връзките с родния край и Троянския манастир, – на негово име бе кръстена една малка уличка в манастирското село. Но последваха недоволни реакции на граждани, смятащи, че този жест е твърде незначителен и обижда паметта на големия духовник. Протестът бе чут и се стигна до ново кметско предложение – на патриарх Максим да бъде кръстен и орешашкият площад.

ТУК му е мястото да кажем, че след кончината на дядо Максим столичният скулптор и наш земляк Иван Янев предложи проект за паметник на патриарха в двора на Троянския манастир, но манастирската управа не прояви очаквания интерес. След това г-н Янев преориентира проекта си към площада в Орешак, като представи идеята си и на общинската управа. Научихме, че наскоро е имало и експертно обсъждане на общинско ниво и надделяло становището да се обяви конкурс, т.е. да се търсят и други авторски идеи.

ПОДРОБНОСТИТЕ за обявения конкурс за идеен проект обаче не са ясни (не са зададени параметри на монумента, материал, цена за реализация, състав на журито и т.н.), което поражда известни съмнения; посочен е единствено крайният срок за подаване на предложенията – 5 септември, както и условието, че представените идейни проекти трябва да са дарение (безплатни). 

Т21

 Още по темата:

14 коментара:

Анонимен каза...

Бре, тази Михайлова, бе....Да беше предложила статуя на Ленин, разбирам... Да беше предложила статуя на Милко Балев в центъра на Троян-пак е обяснимо. Все пак тя е избрана от червените бабички, които си искат "старото" (Т. Живков, М. Балев, Мирчо Спасов, лагерите на смъртта и т.н. ) Стигнахме дотам, че комунистите поеха и делата на църквата. Защо ли ?

Анонимен каза...

Направинме на Левски,сега е ред на Максим....

Анонимен каза...

до новото кметско предложение

Абе защо не направите една статуя на Максим и Тато А ?????
Поне няма да правите две! Преименувайте площада в Троян на Сталин, Берия или Троцки, обяснете на хората че сте неспособни за нищо друго,освен да правите паметници на комунистически в най-мекия случаи казано амбивалентни личности и се заемете с това
което можете и което са правили и дедите ви - пасли са овце! Това поне го имате в гените си, и се знае че за тази професия ставате.

Анонимен каза...

3-ти, интересно какво са правили твоите деди /това е поколението родено и живяло в началото на миналия век/. Каква ли "гениалност" тече в твоите гени?! Замисли се още - защо след като си толкова гениален не си станал богат,известен, а не анонимен чиято способност се изразява в това да прави нелепи , безумни предложения

Анонимен каза...

4-ти,Не са пасли овце като твоите. Наистина предложенията ми са гениални - толкова, колкото и деиствията ви. Не се числя към клептокрацията, там търси твоите богаташи !

Анонимен каза...

то(3) мечтаело да бъде богато и известно.залей се с кофа лед,ще спечелиш от 15 до 30 секунди слава в махалата.

Анонимен каза...

Логично е да искат паметници на своите хора. В това число на агента от ДС Максим.

Анонимен каза...

Защо миряни (голяма част атеисти, па ко щете цигани, турци, евреи - хора с друга вяра) ще плащат от данъците си за паметник на църковно лице, при условие че църквата и Троянският манастир са доста богати. Като се гътна и аз искам паметник, моя малък и в гробищата. Общината ли да врънкам или игумена?

Анонимен каза...

Това, да се направи паметник на патриарх Максим е добра идея, но първо, комунистите трябва да са последните, които да се заемат с осъществяването ѝ (просто защото идеята ще бъде опорочена) и второ-църквата да финансира това начинание, защото като гледам новия игумен на Троянския манастир какви огради е направил и какви платени паркинги строи, това са средства поне за десет паметника... И пак казвам-комунистите далеч от това. Няма да забравя, непосредствено след 10 ноември 1989, разни дърти комуняги:младеновци, джуровци, лиловци и тем подобни дерибеи, как лицемерно палеха свещи, само и само да покажат, че вече не са "ония", дето рушаха църкви, разстрелваха свещеници, и гонеха хората от Храма, а "нови" хора; та така и сегашните комунисти : "с дявола сме добре, ама и на Бога да покадим тамян", както е казал Бай Ганьо. Срамота е другарки и другари !

Анонимен каза...

Хубаво е да има конкурс. Максим трябва да бъде зачетен. Едва ли скоро ще имаме друг наш Патриарх.

Анонимен каза...

https://www.youtube.com/watch?v=SN9j2SFvcpU

Анонимен каза...

Този конкурс е обявен за да се узакони вече готовия проект за паметник на Иван Янев, та да може да му се плати. Вижда се че конкурса е обявен проформа - кратък срок, неясни правила, липса на критерии, не е обявено жури. Донка си измива ръцете, както прави често в такива случаи.

Анонимен каза...

Тази държава е тръгнала наникъде си... Болшевиките да правят паметник на Божи служител.

Анонимен каза...

Маните го този този боклук нищо не е направи за манастира освен че вдигна едни довари дето почнаха да се рушат вече ... А колкото до кметицата по-голяма комунистическа овца от нея няма... Щяла да вдига паметник на този боклук а града прилича на на нищо с тези видни цикли !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |