Роб на ритуала, а не проповедник на духа?

* „Богородичният празник тази година не ни спести и друга пародия. Троянският и Бачковският манастир си бяха обявили съревнование кой по-изопачено да отбележи този ден”
Взето назаем
Горан Благоев
На скорошното празненство в деня на Успение Богородично (Голяма Богородица, 15 август) в Троянския манастир – храмовия празник на светата обител, на който както обикновено се стекоха хиляди хора от близо и далеч, две неща в църковния ритуал фокусираха вниманието на всички. Първо – че на най-високопоставения светски гост, министър-председателя проф. Георги Близнашки, бе поверено в края на празничната литургия да прочете Веруюто (молитвата „Символ на вярата”). Второ – за пръв път чудотворната икона на прсв. Богородица Троеручица бе изнесена от храма не от миряни поклонници, както си е открай време, а от военни (гвардейци от Софийския гарнизон) и литийното шествие бе предвождано не от монах, биещ манастирското клепало, а от духова музика (представителният Младежки духов оркестър на Троян). Всичко това предизвика доста коментари и противоречиви оценки. И затова ви представяме мнението на специалист – известния журналист Горан Благоев, автор и водещ на предаването „Вяра и общество” по БНТ. Т21

*****

В МАСОВОТО обществено съзнание се загнезди представата, че бившият цар и министър-председател (Симеон Сакскобургготски) зададе модата политиците да ходят на църква. Но това е поредната ни заблуда. „Модата” зададоха членовете на Политбюро на ЦК на БКП во главе с неговия председател Петър Младенов, които на 19 февруари 1990 г., броени месеци след десетоноемврийските промени, се изсипаха групово в „Св. Александър Невски” на панихидата за Апостола. Истински скандал! Довчерашните гонители на вярата чинно стояха със запалени свещички в ръка. Партията държава губеше своя идеологически ресурс и панически се опитваше да намери нов, който да й възвърне поне малко от сринатото обществено доверие. Опита се да го намери в църквата.

НА ПРАЗНИКА Успение Богородично, 15 август, видяхме как служебният премиер Георги Близнашки чете гладко, но леко смутено „Символа на вярата” по време на тържествената литургия в Троянския манастир. Чест му прави, че все пак не го сричаше като предшественика си Пламен Орешарски на празничната гергьовденска служба в Зографския манастир тази година. Той (Орешарски) очевидно се е стреснал от дължината на „Символа на вярата” и е предпочел да изрече гласно Господнята молитва „Отче наш”, която е чувствително по-кратка. Което не му попречи така да я изпелтечи, че ако беше в Средновековието - да са го осъдили за ерес. Вместо „избави ни от лукавия”, както гласи молитвата, от устата на Орешарски в божия дом прозвуча „избрания ни от лукавия”. Ще се въздържим да правим фройдистки анализ на лапсуса, защото може да извадим наяве бездната, в която е потънало подсъзнанието на Орешарски... И той, и Близнашки естествено няма да са нито първите, нито последните държавни мъже, които ще видим в тази роля. Единственият, който досега е отказвал да чете „Символа...” в битността си на премиер, е Сергей Станишев - може би защото християнският символ-верую няма нищо общо със символ-веруюто на комунистите?!

ДУХОВНИЦИТЕ отдавна се опитват да ни убедят, че модерната практика с четенето на „Символа на вярата” от всевъзможни политици и държавници по време на празнични служби било византийска, демек православна традиция. Православието, както е известно, има претенцията да съхранява духовното наследство на Византия – включително православната литургия носи в себе си отгласи от пищния императорски церемониал в голямата константинополска църква „Св. София”. Само че Византия, както и всички нейни съседи, включително и България са били теократични държави – властта идва от Бога, а не се печели на избори. Така че да се следва византийското православно наследство сляпо и безкритично, както е и с четенето на „Символа на вярата”, от една съвременна Църква е всичко друго, но не и адекватен прочит на традициите. То по-скоро е израз на дълбока историческа и богословска непросветеност на клира, на неговата лаическа посредственост, скрита под маската на псевдоблагочестието и интелектуалната превзетост.

БОГОРОДИЧНИЯТ празник тази година не ни спести и друга пародия. Троянският и Бачковският манастир си бяха обявили съревнование кой по-изопачено да отбележи този ден. За първи път чудотворните икони на Божията майка бяха изнесени за лития не от монасите или от поклонниците, а от специално поканени гвардейци. Вместо съпровод на църковни песнопения – маршове и духова музика. Нововъведение, което няма нищо общо с вековните практики на манастирите. Ако и това е било някакво модернистично копиране на византийски традиция, то пак се оказа твърде неумело. Знае се например, че при пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски от София в Търново в края на ХІІ в. цар Асен І изпраща да ги съпровождат 300 елитни войници от своята гвардия. Само че по онова време армията е била част от теократичната, богоустановена държава. Затова и войнството се е наричало „христоименито” – апропо с този епитет и сега църквата ни продължава да споменава нелепо армията в молитвите си, въпреки че в една светска държава войнството няма как да е „христоименито”. А и ако беше такова, нямаше да се противи вече 25 години за възстановяването на военното духовенство и православните традиции в армията, които са свързани с изграждането на казармени параклиси, с молитва след ставане и преди лягане, а не единствено с тържествените водосвети на Богоявление и Гергьовден.

ТОГАВА ЩО ЩАТ хора под пагон в ритуалите на институция, която е отделена от държавата?! Войнство, което не е „христоименито” носи иконите на Христос?! По същата логика главният мюфтия също трябва да има правото да покани гвардейци да изнесат ритуално например косъма от брадата на пророка Мохамед – мюсюлманска реликва, която се пази в Кърджали...

АКО ЦЪРКВАТА иска да се възроди като общност на единството, осветено от любовта и равенството, както е проповядвал Иисус Христос, тя трябва да престане да се оглежда в кривото огледало на средновековния съюз между короната и кръста. Иначе рискува да остане роб на ритуала, а не проповедник на духа. Във време, когато хората са все по-чувствителни към фалша и изпитват неистов стремеж към Истината, това е едно твърде голямо предизвикателство за Църква, чийто висш клир рядко впечатлява с духовна извисеност и богословска ерудиция. Да се надяваме ли, че държавниците и политиците ни могат да имат по-различен манталитет от владиците?!
(със съкращения)

Горан Благоев, www.faktor.bg
Снимки: www.bg-patriarshia.bg
   
Още по темата:

31 коментара:

ГРЕТА каза...

БОГ си знае работата-не случайно г-н Близнашки е прочел"избрания" от лукавия,БОГ ни предупреждава чрез собствената му уста що за стока е!!!

Иванко каза...

Орешарски греши, не Близнашки. А Станишев отказва , може би защото майка му е еврейка и по техните закони той също е евреин. И някак не върви...

Анонимен каза...

Този, който е чел Веруюто, преди години е написал:
"Религията и църковните ритуали са най-голямото зло за развитието на зрелия Социализъм".

Анонимен каза...

Кой е Горан Благоев, че ще дава мнението си?

Анонимен каза...

А ти кой си дето питаш кой е Горан Благоев?

Анонимен каза...

Благодаря ти Генади за тази хубава статия !!!!
"Във време, когато хората са все по-чувствителни към фалша и изпитват неистов стремеж към Истината, това е едно твърде голямо предизвикателство за Църква, чийто висш клир рядко впечатлява с духовна извисеност и богословска ерудиция."- много добре казано.

Анонимен каза...

Влизаш в църква, за да си по близо до Господ, оказва се обаче, че си по-близо до бивши кадри на ДС отколкото предполагаш. Патриарх, много владики, дори някои попове....

Светия синод кога ще обясни как може да се служи на Господа и атеизма едновременно, за да просветли нас незнаещите...

Върху този фундамент, не ме учудва любовта между "короната" -петолъчка и "кръста".Напротив, дори е напълно логично, взаимно се допълват и подпомагат. Когато нещо отвътре му липсва субстанция, няма значение какви дрешки ще облече. От търговски съображения обаче е ясно, че колкото по-голямо шоуто, по-пълна ще е и касата.
FG

Анонимен каза...

Жалко,че има хора които не знаят кой е Горан Благоев...един изключително духовен човек! Този човек включително преди години участваше в едно сдружение, което събираше пари за реставрация на стенописите в Троянския манастир. Който не го познава да гледа предаването му, ще научи много неща! Горан е българин от тези, които липсват на България!

Анонимен каза...

Горан Благоев е изключително духовен и компетентен по верските въпроси човек. По-скоро бих попитал-защо ръководството на Православната църква допусна атеисти и безбожници, макар и на високи постове, да сквернят Божия храм. Веруюто на комунистите е друго. Стотици милиони хора бяха избити в името на тази човеконенавистна идеология. Или кметицата, премиерът и сие, си търсят индулгенции за атеистичната и антихристка си дейност в миналото...

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Абе десети, тази държава години наред я управляваха хора без средно образование (всички комунистически дерибеи от Политбюро, с малко изключения, бяха полуграмотни боклуци), ти ми говориш за НСА-едно все пак висше учреждение. Дори "царчето" нямаше диплома за висше образование. Тук говорим за Църквата и лицемерните комунисти. Какви цоневци, мутри, цветановци и борисовци са те прихванали?

Анонимен каза...

Е,изборно време настана.Позабравени тролове се разкършват за загрявка.Скоро се очаква и на ъгъла на Вила Ванна,да се покачи трафикът на интернет...

Анонимен каза...

Тролей Тролев поздравява колегите с "Тяяяяяя, тя..." на Трамвай Н5. Колеги, не подбивайте цените, вече не може да се яде от тази работа. Иначе по църквите каквото в олтара, такова и пред него: ченге, комунист, доносник, и така до края на света;)

Анонимен каза...

Поздравления за Т21 за статията!..Но още по-интересни са коментариите,които показват че в Троян има много образовани и мислещи хора!

Анонимен каза...

Някъде прочетох,че оркестърът свирел химна!!! Що за глупост е това /ако е вярно/??? Нали знаем,че като се свири химна всички отдаваме чест и стоим прави и мирно, а те са марширували ли? Обяснете ми точно каква срамотия се е случила на Богородица в манастира!

St.Bordjukov каза...

Изтрих коментара на г-н Цонев, защото го бях чел вече при Докторката и ми стана тъпо...

Анонимен каза...

Не го трий, да го четат и другите

St.Bordjukov каза...

Извинявай, ама
1. Не сме кретени та да повтаряме.
и
2. По повече от един път - блъска на реклама - да доде партийния секретар, да си плати ... и готово!
С уважение...

Анонимен каза...

Поздравления за Генади, за статията и за това, че обръща внимание на темата. Още вчера прочетох цялата статия на Горан Благоев- с възхищение, защото такова смислено и смело четиво по медиите не се среща често. Многократно съм изразявал огорчението си спрямо днешната ни православна църква, като институция, която носи най-голяма отговорност /виновна е / за духовното състояние /падение/ на народът ни! За интересуващите се-прочетете внимателно статията на Г.Благоев, застъпва фундаментални въпроси и проблеми на Българското православие.
Някой въпроси и от мен:
Защо "Православието", като понятие е превърнато в "свещенна крава " в днешната ни църква , "православие" и "християнство" синоними ли са?
Знаете ли исторически кога се появява и налага думата "православие"?
Дали този тип "православно" вероизповедание е съхранило вярата и народността ни през вековете?
Дали "православната" вяра -"византииски тип" е истинската вяра на предците ни ?
Въпроси има още много и много, помня една реплика от филмът "Матрицата"- "Важен е не отговорът , а ВЪПРОСЪТ.
За жалост превърнаха ни не само в безотговорно поколение, но и в БЕЗВЪПРОСНО!
Поздрави!
М. Данчев

Анонимен каза...

,,избрани от Лукавия'' - излезе от устата на чучелото Орешарски,марионетката на превратаджийте от май2013г.
Неведоми са пътищата ти ,Господи!Амин!

Анонимен каза...

Датата е 6 май 2014г. Навръх Гергьовден премиерът Пламен Орешарски посещава българския Зографски манастир в Света гора, където е поканен да прочете Господнята молитва "Отче наш".

Всичко върви добре до момента, когато премиерът трябва да произнесе думите "...както и ние прощаваме на длъжниците си; и не ни въвеждай в изкушение, но избави ни от лукавия".
Вместо това се чува: "... както и вие прощавайте на длъжниците си и не ни навеждай в изкупление, но избрания ни от лукавия".

https://www.youtube.com/watch?v=STxnIZFwPnE

Анонимен каза...

автор Алексей Стамболов
по повод текста на д-р Горан Благоев Свидетели сме на църковен театър

Определено това не е най-добрата статия на Горан Благоев.

Подминавам опитите му за дребнаво заяждане, унизяване ("омаскаряване") и даване на акъл на духовниците и, в частност, на архиереите от светия синод. Не желая да влизам в тон на журналистическия му стил на изразяване, който е неоправдано декларативно-категоричен, манипулативен (опитва се да въздейства на читателите, очевидно разчитайки на тяхната неосведоменост или невнимателност) и дори на места подигравателно-ироничен... А всъщност, в журналистическия стил няма нищо лошо, стига човек правилно да борави с фактите, а не да ги изопачава, както прави Горан Благоев, при все че като дипломиран историк и доктор по етнология би трябвало да е наясно с тях.

Като възпитаник на същия ВУЗ като автора (ИФ на СУ), ще се спра главно на историческите неточности в статията му. Първо, Византия - да не говорим за България и Сърбия - никога не е била теократична държава, както той ни внушава. В предговора към книгата на Ст. Ръсиман "Византийската теокрация" покойният проф. Георги Бакалов написа следното: "Формално погледнато, Византия никога не е била теократична държава". И това е напълно вярно! Теократична монархия е форма на държавно управление, при която начело на държавата стои духовен водач (в християнските държави - патриарх или папа). Държавният глава се явява и глава на църквата и има неограничена власт. Византия никога не е била такава. Имало е император, патриарх, клир, съдебна власт, светска администрация и т.н. Случаите на вмешателство са били обикновено от Държавата към Църквата, а не обратно (както би следвало да е при теокрацията). Всъщност, при теокрацията не може да се говори за "Държава" и "Църква", доколкото двете са едно. А при Византия това разграничение е отчетливо. Да вземем един прост пример - четвъртия брак на имп. Лъв Мъдри (866-912), в ярко нарушение на църковните канони. Когато патриархът (в случая, Николай Мистик) отказва да узакони това блудство, той чисто и просто е свален от трона и изпратен на заточение. Е, това ли е теокрацията във Византия, която се опитва да ни представи Горан Благоев? И това е само един пример от многото!

Второ, идеята за това, че "всяка власт е от Бога" идва не от Византия, а от Новия завет! Достатъчно е да прочетем текстове като Рим.13:1-2, Йоан. 19:11, 1 Петр. 2:13-19, които ясно говорят какво трябва да бъде отношението на християните към светските власти.

Анонимен каза...

Невярно е също твърдението, че имп. Константин Велики, "без да е бил християнин, е легализирал християнството в своята империя, а след това свикал и Първия вселенски събор". Естествено, това е свързано с въпроса кога става човек християнин - когато се покръсти или когато повярва? Разбира се, в идеалния случай такова противопоставяне е немислимо, двете вървят ръка за ръка, съставляват един и същи процес. Но практиката е далеч по-различна. От историята знаем за мъченици, които не успяват да се покръстят - те християни ли са? От друга страна, знаем за още по-голям брой хора, които са кръстени, но не са вярващи - и те ли са християни? Дори да приемем, че Константин Велики е покръстен малко преди смъртта си, означава ли това, че дотогава не е имал нищо общо с християнството, не е бил християнин? Изобщо, около личността на първия християнски император през епохата на Романтизма и Просвещението възникват доста митове, които аргументирано са отхвърлени, въз основа на изворовия материал, в книгата на Константинос Карастатис "Константин Велики: обвинения и истина (Μέγας Κωνσταντίνος : Κατηγορίες και αλήθεια). В Интернет може да бъде намерена статията "Константин Ввелики и историческата истина" на гръцкия църковен историк о. Георги Металинос, който също опровергава писанията на западни историци като Гибън и др., насаждащи подобно отношение към Равноапостолния Император.

Накрая, ще отбележа нещо, свързано с богословието и православната вяра, която явно не е съвсем позната на д-р Горон Благоев. Питам се защо се опитва той да вмени вина и едва ли не престъпление на висшия клир за "модерната практика с четенето на „Символа на вярата” от всевъзможни политици и държавници по време на празнични служби"? Дали защото на всяка цена трябва да обвини духовниците в нещо, без значение какво? Или защото забравя, че споменатите политици и държавници също са души, за които Христос умря? Следователно, и те, както и всички ние, се нуждаем от познание на Божията воля и спасение. И кой може да каже, дали началният тласък, поводът тези хора да потърсят Бога с лична молитва, да научат нещичко за вярата, няма да бъде именно това формално на пръв поглед прочитане на "Отче наш" и "Символа на вярата" - две от основните молитви в православното богослужение. Самият Благоев признава, че премиерът е репетирал "многократно, за да го изчете гладко, най-важния текст за всички християни"!

Уважаеми д-р Благоев, г-да журналисти, Църквата е за всички - бели, черни, жълти, пембени, мъже, жени, българи, гърци, юдеи. И за политиците, разбира се - от всички цветове на политическия спектър! Защото разпънатите на Кръста, окървавени ръце на Спасителя са еднакво готови да прегърнат всички... и да ги въведат в Неговото небесно царство.

Анонимен каза...

продължение
Но ако, както казваме, Църквата е за всички, то тогава защо само "най-важният" ще чете Символа на вярата? Защото по този начин заявява своята лична вяра, показва, че е православен (а не еретик). Според византийската държавна доктрина има само две изисквания към претендентите за императорския престол - телесна цялост (да не е сакат) и православна вяра. Повече по въпроса можем да прочетем в книжката на Йоанис Караянопулос "Политическата теория на византийците" (Ιωάννης Καραγιαννόπουλος. Η πολιτικη θεωρία των Βυζαντινών). Във време на честа смяна на престола и богословски спорове това е било много важно. С други думи, на всяка църковна служба императорът е пре-подписвал своята "клетва за вярност" към св. Православие.

Отделен въпрос, че той, като цар, е изповядвал вярата на народа по същия начин, по който свещеникът в олтара е принасял жертва за целия народ. Въпросът с посредничеството на царя (спомнете си как в Стария Завет Бог наказва или въздига Израиля, заради царете му) по подобие на посредничеството на свещеника, е много интересен. Не зная дали е разработван, но ако не е, заслужава да бъде.

Примери за това могат да се дадат и от Средновековието - според мен една от главните причини Балканските християни да паднат за дълго под инородно и иноверно владичество е именно този - порочността на балканските православни владетели и братоубийствените войни, които водят помежду си по същото време.

Разбира се, тук Горан Благоев отново не е прав, когато твърди: "По времето на Византия, ако на тържественото богослужение е присъствал императорът, той наистина е прочитал „Символа на вярата”. По този начин той показвал, че всички поданици на управляваната от него империя изповядват правилната вяра – тази, която е установена от Църквата и не е заразена с лъжливи, еретически учения." Показвал е на първо място своята собствена вяра - че е благочестив император и като такъв, може да се надява на Божиите милости за себе си и за поверения му от Бога народ.

Даниела Банкова каза...

Това е мнението на един истински млад богослов, изключително ерудиран асистент и преподавател по няколко дисциплини в катедра "Теология" на ПУ, владеещ перфектно няколко древни езика между които старогръцки. Направих си труда да публикувам цялата статия, макар и на части, а не линк към нея за улеснение на "въцърковените" коментатори.

Христо Калистерски каза...

Сега е хубаво Генади да публикува и тази статия, за да има справедливост! Хубавите инициативи на сегашния игумен, не бива да бъдат поставяни под съмнение и да се омаловажава труда му, и желанието да приобщава хората към вярата!

troyan21 каза...

До №25: Привет, Даниела! Със сигурност авторът богослов Алексей Стамболов е ерудит и тънък познавач на материята. Но ми се струва, че декларацията му в началото - „Подминавам опитите му (на Горан Благоев – бел. моя) за дребнаво заяждане…”, не е особено коректна. Защото на свой ред прави именно това – дребнаво заяждане.

Ясно е, че Горан Благоев в определението „теократична държава” влага не административен, а по-скоро духовно-философски смисъл – т.е. че властта в тези държави (Византия, тогавашна България и др.) се схваща като дадена от Бога. Очевидно е така.

После. Вярно е, че прочитайки Веруюто държавникът (държавниците), в случая премиерът Близнашки, заявява(т) личната си ангажираност с вярата, което е нещо много хубаво. И достойно. Но че в цялата тази работа има и тънки клирически сметки, нечисти опити да се ухажва властта (държавата) – също. И много ми е интересно, защо г-н Стамболов не обелва думичка за оня възлов и водещ момент в статията на Горан Благоев – как веднага след 10 ноември атеистичната комунистическа върхушка начело с Петър Младенов се намъкна в храма?!

Още. Няма как да не се съглася, че е имало (и има) християни, които не са покръстени, християни в душата си, истински вярващи, без формално да са приели вярата. Но е вярно също, че е имало (и има) безпартийни партийци, уж модерни днешни хора, а с душа и мисъл на партийни секретари. Уж вярващи и християни, пък безбожници. Точно за това говори Горан Благоев.

С уважение: Генадий Маринов

a_stambolov каза...

Здравейте! Терминът "теокрация" има точно определено значение, което ние нямаме право да променяме. Какво би станало, ако всеки реши променя значението на думите по свое усмотрение? Би настъпила тотална бъркотия!
Факт е , е нито Византия, още по-малко България са били теократични държави. Да, религията е имала голяма значение в техните общества, но същото е и в днешна Гърция, където църквата не е отделена от държавата, свещениците са държавни служители и т.н. Гръцката конституция започва с думите: "В името на светата, единосъщна и неразделна Троица". Значи ли това, че Гърция е теокрация?!
Колкото до проблема с властта - отношенията на Църквата към държавата във Византия (т.нар. "симфония"), както и в останалите средновековни православни държави, произтичат не от това, че "властта в тези държави (Византия, тогавашна България и др.) се схваща като дадена от Бога", а от християнското схващане за властта и отношенията на християните към властите. Основополагащи текстове тук са Рим.13:1-2, Йоан. 19:11, 1 Петр. 2:13-19 и др. Само че, когато Петър и Павел пишат своите послания, император е бил... Нерон, който доста се различава от представата за благочестив владетел. И все пак, апостолите препоръчват покорство и зачитане на „царя” и „властите”.
В случая става дума не за „кокетничене” или човекоугодничество, а за християнската доктрина за властта, според която всяка власт е от Бога - не само тази на православния император или цар. Бог е източникът на всяка власт, следователно, всеки, който упражнява власт, го прави по Негова воля или допущение. Лоялността към земния владетел всъщност е послушание към върховния Владетел Бог, Който го е поставил или поне е допуснал властта да премине в ръцете му. И тъй като Бог е върховен Владетел, то тези, които упражняват власт, подражават на Бога. В Стария завет, например, съдиите били наречени "богове", т.к. със съдийската си власт подражавали на Съдията Бога (Пс. 81, по СИ).
В заключение искам да подчертая, че лоялността на християните към светските власти в никакъв случай не е проява на слабост или страх – немислимо е да бъде обвинявана в нещо такова религия, която е дала няколко милиона мъченици и изповедници за вярата през почти всички исторически епохи – а на сила и напълно осъзната доктрина и начин на поведение, съобразно библейските предписания и примера на първите християни.
С поздрав,
А. Стамболов

a_stambolov каза...

Колкото до думите "много ми е интересно, защо г-н Стамболов не обелва думичка за оня възлов и водещ момент в статията на Горан Благоев – как веднага след 10 ноември атеистичната комунистическа върхушка начело с Петър Младенов се намъкна в храма?!" - мисля, че ако прочетете внимателно коментарите ми по-горе, ще разберете какво мисля по този въпрос.
Христос е умрял за всички. Неговото спасение е за всички. Историята познава какви ли не метаморфози. Колко гонители на вярата или атеисти са станали ревностни християни! Никой не знае с какви чувства/мисли прекрачва прага на храма един бивш или настоящ атеист. Дори да не вярва, по време на църковната служба Бог може да докосне сърцето му - колко такива случаи има! Дори да не стане веднага, може след време, спомняйки си преживяното в храма. А дори нищо да не стане, все пак му е дадена възможност да познае истината.
Квинтесенцията на горното е, че ние нямаме право да затваряме вратите на храма за никого. Не зная дали сте чували за азилното право, с което някога се е ползвала църквата - че всеки, обвинен в някакво престъпление, може да намери убежище в храма. Поне за известно време, за да не го линчуват, а да проведат справедливо разследване и съд.
За нас, християните, Църквата е майка, не мащеха. Когато няколко нейни непослушни деца, които не се прибират по цели дни и нощи, решат накрая да се приберат вкъщи - нима тя ще ги изгони?
Може някому да се стори нелогично това, което пиша, но кой е казал, че Бог е логичен?

troyan21 каза...

До №29: Г-н Стамболов, прав сте, коментарът Ви е убедителен и силен. И сте го казали чудесно: "За нас, християните, Църквата е майка, не мащеха. Когато няколко нейни непослушни деца, които не се прибират по цели дни и нощи, решат накрая да се приберат вкъщи - нима тя ще ги изгони?"; напълно съм съгласен. Което не означава, че оценките на Горан Благоев - за намъкването в храма след 10-ти на някои, на които мястото им не бе там, и за днешните подозрителни заигравания на политици с клирици и обратното, не са верни, напротив.

С уважение: Генадий Маринов

Анонимен каза...

Кой е Горан Благоев ли? Как така не знаеш? Не кой, а коя!
Една голяма путка заспала ...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |