Д-р Койновска: За значими и важни начинания троянецът е отзивчив

* За движението на приходите от кампанията ще осигурим необходимата публичност
„За читалището, за духовността на Троян”
д-р Виолета Койновска
С д-р Виолета Койновска - председател на троянското читалище "Наука - 1870 г.", разговаряме по повод стартиралата кампания за набиране на средства за ремонт на големия читалищен/театрален салон. Единственото подобно помещение в града ни, приемащо всички по-значими общоградски прояви, но в момента амортизирано до предела на поносимост.

*****

– Кампанията „За читалището, за духовността на Троян” за набиране на средства за обновяване на читалищния салон, която обявява читалищното настоятелство, вече е в ход. Кажете ни повече за целите й и към кого отправяте призива?
– Целта е обновяване на читалищния салон и създаването на една подходяща среда за възприемането от гражданите на Троян на културния продукт, който читалището създава, среда за богатата културна програма на гастролиращи спектакли и концертни изяви, за други обществени нужди. Това е обществената значимост на проблема, който ще реши една успешна кампания. Читалищният салон е единствената сграда в града за такива изяви. Безспорно е, че основното му предназначение е за допир с духовността и също така безспорно е, че всички граждани на Троян по един или друг повод са преки ползватели на читалището. Това е основанието ни да отправим призива си към всички граждани на Троян. Кампанията освен набиране на средствата има и друго значение – съпричастност към читалището, към културата. За успех на кампанията ще считаме широкото участие на гражданите, защото такава е същността на читалището – организация създадена от хората и насочена към хората.

– Ремонтът е наложителен и неотложен?
– Да, така е. Последният ремонт на читалищния салон е правен през 1988 г. За четвърт век хиляди хора са преминали през салона, защото е единствената такава зала в града и интензивността на ползване е голяма, но това пък прави амортизацията сериозна. Ремонтът на читалищния салон е наложителен и неотложен. Наложителен, защото състоянието на салона е меко казано недобро – повредени седалки, износено до крайност подово покритие, следи от минали течовете по стените. Неотложен, защото не само ръководството на читалището, но и гражданите, ползващи базата, оценяват състоянието и искат обновяване. Инициативата за подмяна на седалките идва от г-жа Донка Михайлова. Най-голямото перо от бюджета на този проект – доставката и монтажа на седалките, се финансират от Община Троян благодарение на Общинския съвет (60 000 лв.). За ремонта на пода, тавана и стените на салона решихме да потърсим подкрепата на местната общност. Предварителните разчети са, че ще са необходими още около 11 000 лв.

– Мислите ли, че кампанията ще е успешна?
– Надявам се. Защото има традиция за дарителство в полза на читалището и в миналото, и сега. В историята на читалището има примери за решаване на проблеми с участието на институции и гражданството и аз ще си позволя да припомня някои от тях: така е построена първата читалищна сграда – библиотеката, през 1919 г., със събирани две десетилетия средства от дейността на читалището и дарения във Фонд за строеж на сграда за читалищни нужди и с решаващото голямо дарение за покрива на фабриканта Петър К. Балевски; по подобен начин са и нещата около строежа на театралния салон през 1924 г. А през 2003 г. основният ремонт на библиотеката се извърши по програма „Обществен форум”, финансирана от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (ШАРС) и Община Троян, но и с подкрепата и участието на граждани и фирми. За значими и важни за общността начинания троянецът е отзивчив, затова мисля, че ще получим съпричастност и подкрепа.

– Какво планирате през кампанията?
– Естествено неща, които са присъщи за една културна институция и предполагат призивът ни да стигне до повече хора. Затова разчитаме и на вас - медиите, разчитаме като посланици на идеята да се включат и членовете на читалището, участниците в читалищните формации, местните власти, съпричастните с каузата на читалището граждани. Предвиждаме едно благотворително театрално представление на НЧ „Развитие – 1898 г.” от Орешак, концерт на троянските читалищни формации, ще предложим на гражданите благотворителни картички и др. За движението на приходите от кампанията ще осигурим необходимата публичност.

– Всичко това всъщност е един сериозен проект и не мога да не попитам как ще осигурите неговата устойчивост във времето на този проекта?
– Това е добър въпрос. Убедена съм, че участието на повече хора в кампанията, ще ги направи съпричастни към постигнатото. И също така зная, че новото, хубавото респектира и хората го пазят. Бих искала да призова всички съграждани: Подкрепете благотворителната кампания „За читалището, за духовността на Троян”. Подкрепата – малка или голяма, е важна. Нека посрещнем новия читалищен сезон в една обновена среда, подходяща за култура и духовност.

Интервю на Галя Лалева

Кампания
„За читалището, за духовността на Троян”

Уважаеми  троянци,

Българското читалище е било и е пазител на традициите. Не притежаваме  друга обществена структура, която три столетия да е стожер и олицетворение на гражданското общество, извор на духовност и любознание. Читалището е уникална по своя характер българска институция.

Сградата на нашето НЧ „Наука – 1870 г.” е построена през 1959 г., а съществуващите седалки в театралния салон се използват от 1988 г. Поради голямото износване на салона е наложително да се направи подмяна на седалките, да се ремонтира подовото покритие, тавана на салона и балкона, да се почистят акустичните пана и др. Инициативата за подмяна на седалките дойде от кмета г-жа Донка Михайлова.

Цялата сума, необходима за ремонта, е около 71 000 лв. А най-голямото перо от разходите е за доставката и монтажа на седалките - 60 000 лв., като тези средства ще се осигурят от Община Троян (общинския бюджет) след решение на Общинския съвет. За останалата сума - около 11 000 лв., решихме да потърсим подкрепата на троянската общественост. Затова ви призоваваме да помогнете (колкото и малка да е сумата, която може да отделите), за да направим нашето читалище по-привлекателно.

Читалищното настоятелство организира дарителска кампания „За читалището, за духовността на Троян”, която ще стартира през м. август и ще продължи до края на м. септември. Средствата ще се набират чрез продажба на картички, благотворителна театралната постановка „Между два стола”, подарък от НЧ „Развитие – 1898 г.”, с. Орешак (10 септември от 19:00 ч.), концерт на читалищни състави, лауреати на национални и международни конкурси (17 септември, 19:00 ч.).

Дарение можете да направите и по сметката на читалището:
IBAN BG67SOMB91301040002402 BIG SOMBBGSF
Общинска банка АД, клон Ловеч, офис Троян

Троянци, надяваме се на вашата подкрепа! Нека с този  жест съхраним достойнството си на хора, които са преки наследници на богата история и култура.
11 август 2014 г.
   
От екипа на НЧ „Наука – 1870 г.”, Троян


Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

Не е кой знае каква сумата, сигурен съм,че ще се събере.Похвално е делото !

Анонимен каза...

ЙОРДАН ЦОНЕВ: Господин Рашидов, когато говорите от тази трибуна, че всички искаме да изгоним мутрите от държавата, искам да Ви кажа, че първо трябва да изгоним Вашия председател, защото той е мутра. (Силен шум, оживление, ръкопляскания от КБ и ДПС.) Той е мутра. Казвам го тази трибуна и изобщо не се притеснявам.
Вие тук говорите, Цвета Караянчева говори за момче, което четири месеца е продавало застраховки от СИК. А основателят на СИК Бойко Борисов?! (Ръкопляскания от КБ и ДПС.) За какво ми говорите?!
Вие говорите тук за Калинки, говорите за назначения на физкултурници и кинезитерапевти. Ами че държавата господин Цветанов я управлява четири години с физкултурно образование. Това не е ли пример за Калинка?! По Вашите критерии, това е по Вашите критерии, колеги, не по нашите.
Вие твърдите, че една жена професор, филолог, не може да управлява спорта. А един човек, който има Висш институт по физкултура, може да управлява държавата и службите за сигурност?! Аз не казвам, че не може, Вие казвате, че не може.
И тук ще ми говорите за мутри. Ами, да започнем да чистим мутрите по Вашите критерии.

Анонимен каза...

2-ри,взривявай на някъде,амсалак !!! Темата е за друго ...

Анонимен каза...

снимката на Койновска е по темата и много си подхожда за начинанието. Пожелавам успех.

Анонимен каза...

Дано да стане! В България няма друго такова читалище просто... сградата е един път!

Анонимен каза...

Боже! Д-р Койновска и културна институция. Не мога да си представя по-несъвместими неща.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |