В Орешак си спомниха за един „съвременен възрожденец”

* Стела Спасова: „Кинчо Копрински бе необикновен учител”
* Мариян Данчев: „Достойна брънка на достоен род”

ТРОГАТЕЛНО. И даващо самочувствие. Така може да се определи възпоменателното тържество за даскал Кинчо Копрински, организирано от двама негови съмишленици и почитатели - колежката от ОУ „Васил Левски” в с. Орешак Стела Спасова и бизнесменът Мариян Данчев, ученик, духовно свързан с именития си учител (3 декември).

СЪБИТИЕТО, на което присъстваха предимно местни хора, знаещи добре покойния даскал Копрински и неговото достойно дело, се състоя в училището (ОУ „Васил Левски”, Орешак). Същото училище, където основно преминава педагогическият път на този „съвременен възрожденец”, според определението на колеги и приятели; но и училището, където след отказа му да лансира дете на местен партиен началник е свален от директорския пост, а после вкаран в… лудница. Сред присъстващите бе и кметът на Орешак Христо Терзиев, а от общинската администрация - Мария Милева от културния отдел, също възпитаничка на ОУ „Васил Левски”, Орешак.

ПРЕДСТАВЯНЕТО НА УЧИТЕЛЯ бе сред любопитна изложба на негови живописни платна, а множеството акварелни портрети бяха наистина впечатляващи (даскал Копрински е от род на художници и е преподавал и рисуване), документи от личния архив, открити след смъртта му, много фотоси и вещи, включително надгробната му бронзова маска. Сред показаните реликви бе и оригинален фотографски портрет на големия богаташ и дарител хаджи Калчо Дренски от орешашката махала „Баба Стана”, носещ подписа на автора - „Георги (Дан)чов, худ.-фотограф от гр. Чирпан, сподвижник на Апостола на свободата В. Левски”, и датиран „1885 г.”.

КИНЧО КОПРИНСКИ бе необикновен учител, човек, който се раздава докрай, каза в прочувственото си слово г-жа Спасова. Тя припомни училищните му постановки, културните експедиции в района, любовта към българското, пренесена у учениците му, безкористността… Мариян Данчев също акцентира върху родолюбието и патриотизма на даскал Копрински и нарече учителя си „достойна брънка на достоен род”. Тук е мястото да кажем, че много от предметите в изложбата за Кинчо Копрински са открити, събрани/откупени и подготвени от г-н Данчев, който бе и спонсор на почерпката в памет на големия орешашки просветител.

Т21
*****

По-долу ще прочетете едно предизвикано стихотворение на Мариян Данчев. „Грапаво” поетически, но искрено до болка. Авторът ни го донесе ден след възпоменателното тържество, признавайки, че поводът е разочарованието. Разочарованието от днешните „духовни” реалности – тъй обидно несъизмерими с духовната мисия и сила на даскал Копрински.

И за него веч гроб се копае!

Двадесет години веч минават,
за народа грижи щедро се полагат.
Да не ходи гладен, нито да жадува,
пък и много, много той да не умува.

С шоута и сериали изобилна,
все е нашата трапеза милна.
Гледай „Слави”, вижте „Каналето”,
„Иван Звездев” – празно да не е шкембето!

С новини и със комици
пълнят нашите паници
и от всякаква помия
не отказваме се ние.

И тъй с таз храна, с редовни грижи
животът блудкаво се ниже.
И народът възмъжава,
е какво, че изпростява!

Не ще да слуша той за Левски,
ни за Ботев, Караджата!

Не ще „празни” думи той за свободата!
Дайте нему „Билла”, „Лидъл”, дайте „Листопада”.
С евтиния и простотия да напълни душата!

Земьо, ле, земьо балканска,
що си нашите деди хранила,
днес стоиш пуста, пуста запустява,
няма време за теб – извинявай,
че по канала почва сериала.

Ех, да не се чудим, че сме все накрая
и се срещаме с „абе, добре съм, ама ще се оправя”.
Че ни всички презират
и в заден двор завират.

Който свойта история не знае
и за своите деди и бащи не хае,
той не е достоен за чест,
той е роб, и за него веч гроб се копае!

Мариян Данчев

21 коментара:

Анонимен каза...

В наше село кабел има –
телевизия му викат.
Денем, нощем, в лято, в зима
от екрана сълзи бликат…

Баба слиза по баира
ни орала, ни копала –
може гладна да умира,
но ще гледа сериала!

Анонимен каза...

Цяла седмица спестявах,
от закуски се лишавах…
Ето ги - 1000 бона –
само да е щур купона!
Идат лидерите местни,
няма “леви”, няма “десни” -
до един в бюфета мокър
предпочитат Джони Уокър!

Пол..... каза...

Няма нищо по-страшно от активната глупост.

Анонимен каза...

...от активната глупост и войнстваща простота......

Анонимен каза...

Защо,бе,на мен стиховете ми допадат.Ами че то и Ноевият ковчег е правен и управляван от аматьор,а Титаник-от професионалисти....Ако погледнем реално и мен и повечето от вас са ни правили аматьори,пък виж,че се е получило....АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Има по-страшно от активната глупост. Това са умните мръсници. Циганите крадат я капак на шахта, я нъкоя релса, а умните мръсници крадат милиарди.

Анонимен каза...

Айс, защо си мислиш, че Пол не харесва стиховете? Тя иска да каже, че стиховете, макар и да не са професионални, много точно описват днешната действителност. Основното в нея е активната глупост.
НАЛИ ПОЛ...???

Пол..... каза...

Определено си прав/а 7-ми.Всъщност цитирах Гьоте:).Четейки статията, ,пренасяйки се на стихотворението,показващо такова разочарование и мъка а после анонимните стихчета потвърждавайки нашата свещена простот.а.Всички те показват отчайващата ни действителност.Боже,какъв контраст между днешните „духовни” реалности и духовната мисия и сила на Копрински.

Анонимен каза...

Защо всички тук обсъждат само стихотворението?То е написано и донесено в редакцията след възпоменанието на Даскал Копрински/Даскал нарочно е с главна буква/.
По-важен е повода.Я си помислете за колко от вас 20г след смъртта ви ще направят възпоменание и то не семейството и роднини,а учениците на които сте преподавали и колегите.

Анонимен каза...

Не обсъждаме само стиховете. Според мен винаги и навсякъде е имало и има хора като Кинчо Копрински. Но са били и са малко. С радиото, пресата, телевизията и интернет виждаме не само, че в цяла България съотношението е същото, а и в целия свят е така.

Анонимен каза...

Освен достоен родолюбец Даскал Копрински обичаше родната природа, организираше ни летувания и чудесни преходи из цялата страна. Сутрин физзарядката беше задължителна и завършваше с крос.
Достойни са също и организаторите на това паметно възпоменание. Да са живи и здрави и да не губят кураж и вяра. Особено в трудни времена за род и родина. Все пак възраждане ще има! Рано или късно. Времената се менят.

Анонимен каза...

Мисля си,че невинаги и ненавсякъде има хора като Кинчо,за което можем само да съжаляваме.Защото,преди всичко,той беше безкористен,той беше ентусиаст,той беше едно голямо сърце,отворено към болките на другите,готов винаги да се раздава.Изглежда Твореца му беше дал дарбата да умее да надниква в света на децата,на неговите ученици и затова те го обичаха.А това си е рядка дарба!Както беше писал ливанският мъдрец Халил Джубран:"Твоите деца не са твои деца.....Те обитават къщата на утрешния ден,където ти не можеш да надникнеш дори в мечтите си."А Кинчо май можеше....Беше всъщност нестандартен човек и затова приживе,пък и сега повечето хора не го разбираха.Запознанството ми с него също стана по доста нестандартен начин преди доста години.Той имаше наследсвена къща в гората над махала Калчевска,покрита с плочи,със здравец покрай дувара и един огромен бор,който стърчи над гората и се вижда още от Ливадето.Една крива пътечка се провира през гората и преваля надолу в дола,където Кинчо ходеше с една стара писана стомна за водица на Копринското кладенче,което стои и сега,за разлика от къщата,която изгоря преди 20-тина години.Запалиха я....Та,вървях си аз веднъж сам през лудналата юнска гора,когато изведнъж замръзнах....високо горе,над върховете на дърветата,в горската тишина се понесе песента "Мала мома цвеке брала нейде в гора зелена".Зелената гора наоколо ми заприлича на зелена катедрала,изпитах вълнение като това,което преживях,когато пристъпих прага на катедралата "Свети Стефан" в Пасау и звуците на органа ме спряха бездиханен и занемял.Аз също обичам да пея в гората и затова,когато песента свърши аз отвърнах с "Провикнал се зелен здравец".Продължихме "дуепа" с още няколко подобни песни и накрая нейде отгоре се чу глас:"Е,чухме са,я ела тука да са и видиме ."Тръгнах нагоре по пътечката и от една висока нацъфтяла липа видях да слиза човек по къси гащи и с торба липов чай на врата-самият Кинчо Копрински,както ми се представи.После на ливадата пред къщата ми чете свои стихове/той пишеше/,показа ми много стари снимки и неща от своята сбирка в пристройката до къщата.За съжаление,сигурно тази сбирка и архив си заминаха при пожара,а имаше много интересни неща,които даскала беше събирал цял живот.Бог да го прости,но,Боже,къде изчезнаха тоя род хора от нашата земя хубава?Чували ли сте някой да пее от върха на високата липа?Хората,с които беше празник за душата да общуваш един по един се преселиха на хълма над селото,изчезнаха от света и ме спохождат само в сънищата и спомените....АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

БЛАГОДАРЯ ТИ, АЙС!

Пол..... каза...

Честит празник на всички занаятчии!А от мен специални поздрави на всички керамици,с пожелания Св.Спиридон да ги води винаги по пътя на успеха!!!
Към номер 11-пожелава на теб а и на всички позитивно мислещи,много вяра в светлото бъдеще,което макар и бавно ни предстои!

Хамлет77 каза...

АЙ с-с-с-с.... Хайде да те правим кмет. Издигам ти кандидатурата тук, пък който иска да ме подкрепи. Ако ти не го оправиш този загубен град, няма кой. Поне можеш да говориш,и от всеки коментар лъха интелигентност и морал. А както знаем всинца, демокрация и гражданско общество се гради от интелигентни хора с морал. Кандидатирай се като независим, та колкото и партии да се сменят все тебе да избират и да имаш време да постигнеш целите на града. На троянци им трябва устат кмет, който да развьрти телефоните и да докара "зелени" инвеститори, а не китайци, които ще досасипят природата и да преварнат Троян в бьлгарски Детройт. Ако все още има хомо сапиенс (от латински=мислещи сьщества) в Троян, то нека издигнем кандидатурата на АЙ с-с-с-с-а за кмет. "Кмета е мъртав, да живее кмета." Инак ще се радваме само на литературния му гений. А той има нрава и природата на вълкодав, или казано на съвременен български, той има качества на водач. Нека направим социялен експеримент, сте се промени ли АЙ с-с-с-с-а ако стане кмет на Троян? Струва ми се че хора като него се раждат веднъж на 100 години у нас. Да не изпускаме този рядак шанс, иначе кой знае кога сте се появи български Аватар отново???

Анонимен каза...

Подкрепям Хамлет77:АЙ с-с-с-с-а за кмет!Но и китайците няма да е лошо:Троян - Детройт на Балканите!Затуй да не се отказва от китайската посока пък ако дойдат и "зелените" инвеститори берекет версин...

Анонимен каза...

Благодаря за доверието,май така се казва в такива случаи,но....не е едно и също да разтягаш масали и да изправяш "криви краставици".Всяко си сака специфични умения.Не че т.нар.управници не бъркат едното с другото.....В резултат-най-търсената професия у нас в момента е "Силиконова поп-фолк певачка" и "модерен бизнесмен с ВерсаЧ горнище и Адидас анцуГ долнище",които твърдо вярват,че идиот-това е човек с идеи,т.нар.Министър на културата се изразява с лексиката на разгонен циганин,а народът вече дълбае дъното на простотията!Никога не забравям и думите на великия ирландец Дж.Б.Шоу,известен/също като мен....мерси/с изключително острият си език.На един прием една известна лондонска красавица се приближила към грозноватия чешит и в завързалия се разговор невинно подхвърлила колко хубаво би било ако те двамата създадат едно мъничко детенце,което да вземе неговият ум и нейната хубост."-Възможно е,госпожице,но аз се опасявам,че може да се случи така,че то да наследи вашият ум и моята хубост!"-отвърнал Шоу.Никога не забравям и народната мъдрост,че лисицата,преди да лапне яйцето,първо го мери отзад.Някои хора у нас,като гледам,не четат народните мъдрости и вече изпитват очевидни затруднения в области,доста отдалечени от главата.Но аз се надявам,че Пи-Ар плацентата ,създадена от медиите около тях все някога ще се разкъса и околоплодните им води ще ги отнесат в канализацията....АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

Леля Станка баш Троянка с двете ръце подкрепя предложението на № 15.,само при условие, че Ай-са не е даскал или даскалувал.Това, че е литератор с филология/не съм сигурна каква?/го прави един правилно говорящ кмет, на който ПР-ката няма да дообеснява какво е искал да каже.Уважаеми АЙ-с-с, тези неграмотни управници/неграмотни в управлението на общината/инак добри специалисти в техните си науки, включително и г-н Акимов, по нищо не те превъзхождат.Колкото до завоалиране на истините, това умение се научава още първия месец, по-нататък , понеже си много интелегентен ще усвоиш шашмите за много по-къс период.Така, че по-рано ще почнем да те плюем и да ти изправяме "кривите краставици".Сигурна съм, че ще спечелиш от раз.Ние сме с теб.

Анонимен каза...

Искаме Ай-с-с-с-а,искаме Ай-с-с-с-а!!!!!

Анонимен каза...

Ай-са кмет! Ай-са кмет!

Анонимен каза...

Лельо Станке,не съм даскал,не съм литератор,не съм филолог,занимавал съм се и с ,изправяне на криви краставици"-дето се вика,само камбаната не съм бил.А веднъж,една нощ преди много години на една студентска бригада посред нощ ударих и камбаната.Заради бас се покачих отвън по заключената камбанария и в полунощ ударих камбаната.Е,на другия ден,вместо да бера домати-писах показания......Преди двайсетина дена описах как ме арестуваха заради княз Батенберг,а има и още....Въобще....не съм стока,както викаше баба,но с думите обичам да си играя,а имам и какво да разказвам.Затова,айде да се разберем така-вие да ме оставите на мира,а аз в замяна да ви разказвам истории за добри хора,за дзверове и таласъми,за моите съмнения и сънища,а понякога -и глупости.Но,от сърце....АЙ с-с-с-с.....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |