Магнетичните сили на Орешак

ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ прочутото не само у нас троянско село Орешак (табелите на Орешак и Троян ги делят около 300 метра – бел. Т21) се радва на голям брой посетители от България и редица европейски страни. Непретенциозните ми наблюдения показват, че зоната между Троянския манастир и Националното изложение на занаятите (по известно като Панаира) – двата възлови туристически обекта в Орешак, е най-посещаваната зона в общината; в същото време тя е най-занемарената в санитарно-хигиенно отношение и неестетична зона – но за това по-късно. Връх на повишения интерес към Орешак беше тазгодишния храмов празник на Троянския манастир (Голяма Богородица, 15 август) - казват, че дългата редица автомобили имала своя край някъде около фирма „Елма” в Троян (не само казват, а е безспорен факт, за който вече писахме - виж ТУК, бел. Т21). Не са малко и посетителите, желаещи да поръчат уникални мебели, обзавеждане и сувенири в някоя от множеството местни дърводелски работилници.

Най-общо казано това са

ТРИТЕ СИЛИ,

които магнетично привличат гостите на Орешак – Манастира, Панаира и майсторите мебелисти. И трябва да признаем, че без Манастира и Изложението бизнесът на тукашните производители и търговци щеше да бъде много по-свит. Тъкмо затова Манастирът и Изложението трябва да се пазят и развиват. Защото без тях Орешак е заникъде.

ЗАЕДНО С ДРУГИТЕ КУРОРТИ В ОБЩИНА в община Троян - Чифлик, Шипково и Беклемето, Орешак години наред се радва на много голям интерес и добра посещаемост. Но липсата на достатъчно атракции, на развлекателни бази и съоръжения и някои неуредици често правят престоя тук не особено интересен и в резултат - по-кратък.

ТРОЯНСКИЯТ МАНАСТИР

БЕЗ СЪМНЕНИЕ ТРОЯНСКАТА СВЕТА ОБИТЕЛ ще продължи силно да привлича богомолци, туристи, пътешественици от страната и света. Явно интересът към това светилище на българщината няма да секне. На фона на големия интерес обаче недоумение будят някои макар и дребни странности. Появиха се съобщения за некоректно отношение към посетители на манастира, спрени били църковните ритуали при сключването на брак, вяло, без емоции и трайни впечатления се провеждали ритуалите при кръщенето. Недопустимо е музейният кът за Левски да отказва прием на посетители, дошли в Манастира за няколко часа, поради това, че уредникът е в почивка. Говори се и за други дребни организационни неуредици. Кое е истина и кое е пресилено - не знам, но съм сигурен, че подобни неща лесно могат да бъдат отстранени. Вярвам, че манастирската управа ще въведе ред и ще запази добрата слава на най-големия паметник на културата в Троянско.

От всички фактори, които привличат гости в Орешак, най-зле е

НАЦИОНАЛНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ НА ЗАНАЯТИТЕ (ПАНАИРА)

ИЗВЕСТНО Е, ЧЕ ДЪЛГОГОДИШНОТО НЕРАЗБИРАТЕЛСТВО между Община Троян и Троянския манастир, стигнало и до съда, намери извънсъдебно решение и преди месец бе подписан договор, който предвижда след 35 години изложбените палати (сградите) на Панаира да станат собственост на Манастира. Струва ми се, че това на практика означава край на идеята Троян и Орешак да се развиват като исторически, методически и изложбен център на българските занаяти и приложни изкуства. Защото когато манастирът стане собственик на палатите, той едва ли ще се заеме с продължението на тази идея. Независимо от неясната перспектива, поне през следващите 35 години Изложението трябва да живее. Нещо повече - трябва да се развива и с дейността си да пребъде и след изтичането на договора. Няколко поколения съвременници помнят, че тук се провеждаха международни изложби на занаятите, в които участваха със свои експонати народни майстори от страни като Франция, Япония, Мексико, Индонезия, Русия, Полша и др. На едно от изложенията броят на страните участнички достигна 25. Фактът, че днес България е страна членка на Европейския съюз, ни дава основание да предложим и отстояваме идеята тук, в Орешак, в палатите на Националното изложение на занаятите да се създаде

ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНТЪР НА ЗАНАЯТИТЕ

ЗА РЕАЛИЗИРАНЕТО НА ТАЗИ ИДЕЯ трябва да бъдат включени министерствата на външните работи и на културата, евродепутатите, българският еврокомисар, представителят на България в Брюксел, който за щастие има орешашка връзка (Станислав Даскалов, който е роден и израснал в Троян и е орешашки зет – бел. Т21). Ако идеята се утвърди, периодично тук ще могат да се организират изложби на занаятите на страните на Европейския съюз. Началото може да се постави от чуждите градове, с които Троян има установени дружески отношения.

СПОМЕНАХ В НАЧАЛОТО ЗА НЕЕСТЕТИЧНОСТТА на зоната между Троянския манастир и Националното изложение на занаятите. Минаващите тук виждат от дясната страна на пътя, в посока от Изложението към Манастира, зад грозно провисналата и нагъната телена мрежа избуялите бъзе, коприва и храсталаци.

ОПИТАЙТЕ СЕ СЕГА ДА СИ ПРЕДСТАВИТЕ, че се движите от Манастира в посока към Троян и минавате покрай паметна плоча на игумена Фелотий, по чието време са изписани стенописите на манастирската църква. Няколко метра след това ще видите бюст-паметник на Захарий Зограф, изографисал храма. Следва паметна плоча на работилия в манастира йеромонах Спиридон, автор на втората, след Паисиевата, история на България.След още 2-3 акцента из историята на Манастира, сред които се откроява фигурата на сегашния патриарх Максим (роден в Орешак и замонашен тук), стигаме до централната скулптурна група - Левски, архимандрит Макарий - председател на монашеския революционен комитет и сподвижник на Апостола, Феликс Каниц – пътешественикът, описал с добри думи, вдъхновено и правдиво и Троянския манастир, и Орешак, и Троян с околностите, занаятчии и занаяти и т.н. ... По такъв начин днешната грозно буренясала ивица между двата най-посещавани туристически обекта в Орешак - Троянския манастир и Изложението на занаятите, ще се превърне в

ПАНТЕОН НА ИСТОРИЯТА.

РАЗБИРА СЕ, идеята трябва да се осмисли, да се прецизира и доразвие от историци, духовници, художници, скулптури, архитекти, управленци, които вероятно ще дадат нови идеи както за личностите и историческите факти, които да намерят отражение в тази алея, така и за практическата художествена интерпретация на избраните исторически персонажи и сюжети.

АКО ВСЕ ПАК НЯКОЙ СЕ НАЕМЕ да реализира поне една от предложените идеи, то дано се намери някой, който да почисти конските фашкии, които целогодишно гният върху разкривените тротоари, редени преди 30-40 години.

Мичо Генковски, общински съветник

Начало

1 Коментара:

Tihomir Atanasov каза...

Всъщност много повече хора събира един доста по-малък манастир като Дряновския, но от общината там работят много добре точно в тази насока: реклама в Интернет с един чудесен туристически сайт, прекрастни еко-пътеки, великолепно ново съоражение за туризъм "нависоко" точно до манастира, невероятни тихи и чисти заведения наоколо, малко пост-комунистически къмпинг, разбира се и позанемарената пещера Бачо Киро също помага на тур.-потока. Докато тук се залага основно на кебапчетата и гащите за ле'Ф'че, а Троянският манастир е в пъти по-привлекателен, познат и с потенциал за рекламен носител...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |