Кольо Стоименов: Заварихме едно положение, което може да се нарече плачевно

* „Още преди Минко Акимов да стане кмет, ние имахме разговор с него какво би направил за футбола, ако бъде избран”

Поводът за разговора ни с Николай (Кольо) Стоименов – отговорника за спорта в общинската администрация и име от най-славните години на славния някога футболен „Чавдар” (Троян) – е един единствен. Накратко – раздвижването напоследък и очертаващата се възможност Троян отново да има свой представителен мъжки отбор; или казано друго яче – проблесналата светлинка в непрогледния троянски футболен тунел.


- Май ще се сбъдва голямата мечта – Троян отново да има свой представителен отбор по футбол?

- Ще открия една скоба, още преди Минко Акимов да стане кмет, ние имахме разговор с него какво би направил за футбола, ако бъде избран. Дали по някакъв начин бихме могли да възродим троянския футбол. Преди около две години става този разговор, по-точно – много разговори, но едва през миналата година нещата вече узряха и се видя, че приказките ни не са били напразни. Всичко това, повтарям, е преди г-н Акимов да стане кмет, а аз – да се занимавам със спорта в Общината, преди да знаем какви ще са резултатите от предстоящите кметски избори.

- Раздвижването в последната една година е видимо?

- Точно така! Но ние заварихме едно положение, което може да се нарече плачевно. Първо – нямахме терен, всичко беше разбито; нямахме трибуни, нямахме съблекални, нямахме организиран мъжки отбор, нямахме отбор в старшата възраст. Имахме само детски отбор и в юноши младша възраст. Това беше, оттук започнахме. И искам да вметна нещо важно – детският и юношеският футбол в Троян просъществува благодарение на един човек, на Сашо (Александър Николов – дългогодишният треньор, бивш играч на „Чавдар” и неуморим футболен ентусиаст – бел. Г.М.), благодарение на неговия голям ентусиазъм; и всичко това той го правеше без да получава и стотинка, само от любов към футбола! Позволявам си да използвам страниците на Т21, за да го поздравя – защото благодарение на него футболната нишка в Троян не се прекъсна съвсем, имаше нещо, което поддържаше футболния огън.

Впоследствие, като дойдох на работа в Общината преди една година, имахме сериозен разговор с кмета Акимов. Решихме като встъпление към възраждането на мъжкия ни отбор да направим няколко турнира, от които да стане видно дали ние, Троян, имаме потенциал от юноши и младежи и дали да се захващаме сериозно или не.

- Нека да припомним тези турнири.

- Бяха три – два летни, на стадиона, и един на малки вратички в залата през м. декември миналата година. В крайна сметка се видя, че имаме сили, че има талантливи момчета, с добър футболен потенциал.

- Но нали в последните няколко години в Троян имаше един частен футболен клуб – „Чавдар 2006”, и собственикът му Николай Стойчев направи твърде много, инвестира и немалко собствени средства, за да имаме троянски отбор?

- Нека върнем лентата още по-назад. Преди това мъжкият ни отбор, както и всичките други гарнитури в различните възрастови групи съществуваха под името „Олимпик 2”. Това име малко дразнеше хората и те го приемаха като нещо чуждо, свързваха го с Тетевен, където тамошният бизнесмен Станислав Танев имаше отбор със същото име; всъщност троянският отбор бе нещо като подразделение на тетевенския?! Но това бе твърде несигурно и троянци не вярваха, че ще се получи нещо.

В края на 2006 г. се появи Николай Стойчев, аз го познавах като бивш дългогодишен състезател на „Чавдар” (Троян) във В-група, основен играч. Той тръгна с много ентусиазъм и в добавка – с инвестиране на лични средства, мисля около 12 хил. лева. През тези две години – от края на 2006-та до сега, г-н Стойчев почти сам издържаше отбора. По това време, с появата си през 2006 г., той преименува отбора на „Чавдар 2006”. Тук трябва да кажа, че сега предстои да се направи нова пререгистрация - поне такова е желанието на кмета, а и моето; името също ще се промени – ще се върне старото „Чавдар” (Троян), нали в крайна сметка това ще е наследникът на оня „Чавдар”, който хората добре помнят. Разбира се, новият отбор ще е с нов Управителен съвет, който предстои да се попълни; което е съвсем логично, тъй като вече става дума за общински отбор.

(следва)

Интервю на Генадий Маринов

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |