Сливата иде: 17-тата ще е на 19-ти

ТАЗГОДИШНОТО 17-ТО ИЗДАНИЕ НА УНИКАЛНИЯ в световен мащаб и традиционен троянски (и български) Празник на сливата и сливовата ще е по-рано, на 19 септември. Което организаторите обясняват с един прозаичен факт – дано купонът се „засече” с нещичко от твърде слабата, а в някои троянски села направо никаква, тазгодишна сливова реколта, което в началото на октомври (обичайното време на Празника) със сигурност няма да е възможно.

И 17-тата Слива ще следва познатата формула.

СТАРТЪТ ЩЕ Е ОТ 10:00 ЧАСА ПРЕДИОБЕД В ОРЕШАК; и по-точно – на поляните в двора на Националното изложение на художествените занаяти, където е и родното място на сливаро-ракиджийското шоу. Тук, на орешашките поляни, гвоздеят ще са конкурсът за най-добра домашна сливовица, разгарящ спортните (спиртните) страсти на местните баш ракиджии и обичайният и много популярен базар на ракии (сливови и други плодови) и сливови производи (пестил, сладко и т.н.). В Орешак ще пуши – може ли да е иначе (?!) – и казанка-партизанка, „модерирана” вещо от професионална местна казанджийка. На сцената пък ще се качат местни състави от Троян и селата.

ПОСЛЕ Е СЪЩИНСКАТА ЧАСТ В ТРОЯН, която ще започне с обичайното дефиле – с начален час 16:00 и обичайния маршрут от Пачовия мост (моста за „Елма”) по Главната (ул. „Васил Левски”) до Кметската слива и сцената на централния троянски площад. В карнавалното дефиле – което има много боб да изяде или по-точно ракия да изпие, докато се доближи до националния образец, грандиозния си попратим на Празника на хумора в Габрово – се очакват интересни и актуални типажи, разбира се, „центрирани” около основната тема: троянската слива и троянската сливова, най-хубавите у нас и по света; ще има и гостуващи групи (трупи) от Габрово, Пирдоп, Кнежа … Водещият (по-точно водещата) е добре познат – колежката от ТВ „Оптиспринт” Краси Коларова, която е доказала, че умее да вдига градуса (на настроението). Подготвени са и игри с публиката, томболи, състезания и луна-парк за малчуганите, а всеки ще получи, напълно безплатно, поредното издание на в-к „Троянски ПЪРВАК”.

ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ СА И ДВЕ НОВОСТИ. Едната – гости на троянската слива тази година ще са севлиевската тиква, кнежанската царевица (по нашенски - мамул) и смилянският боб. Другата – активното участие на ненавършилото годинка от основаването си, но вече натрупало слава, та и награди (включително от Меката на хумора у нас - Габрово) Общество на троянските шегаджии и чешити, предвождано от главния лафмоабетчия Христо Белевски (родом от с. Шипково).

МУЗИКАЛНО ГОСТИТЕ НА ПРАЗНИКА ПЪК ЩЕ ОБГРИЖВА чаровната Русина от Мюзик Айдъл 3.

ПОВТАРЯМЕ на 19 септември, събота; от 10:00 часа в Орешак и от 16:00 часа в Троян. Заповядайте и наздраве!

Празник на сливата 2007 г.
-
виж ТУК

Празник на Сливата 2008 г. - виж ТУК

1 Коментара:

Анонимен каза...

Само едно бих казал - Селяния до шия! Мармалади, ракии. Все се ненаяде и ненапи тоз народ. Няма иначе кой да работи! Добре му идва на троянеца всеки празник!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |