Чешки вандалщини в центъра на Троян!

В СРЯДА, 2 СЕПТЕМВРИ, в редакцията на Т21 се обадиха от общинското дружество по чистотата „Комунални услуги” ЕООД (Троян), същото дружество, което отговаря и за поддържането на зелените пространства в града (градинки, алеи и т.н.). Беше Христо Белевски, зам.-управителят на „Комунални услуги” ЕООД, а болката в гласа му бе неописуема – в един от двата минипарка в Троян, този до арт училището СХУПИ „Проф. Венко Колев”, при отбивката за Къпинчо, е извършено вандалско осичане (убийство) на доста големи дървета?! Без предупреждение, без контрол; ей така – идват „пичовете” с резачките и режат без да им мигне окото, без да се консултират със стопанина на парка, без да вземат мнението на ландшафтен архитект (озеленител), без, не на последно място, да предупредят и информират посетителите на парка и изобщо обществеността на Троян; една очевидка - възрастна дама, която ни сподели, че много обичала това място и редовно си правела разходките там – бе направо потресена: „Осякоха, без да им мигне окото, много големи и красиви дървета. Но не е само тук – същото го правят и нагоре, по Къпинчо – подозирам, че не е само за безопасност на електропроводите, секат повече, за да приберат дървата, за огрев, безплатно!”.

Г-Н БЕЛЕВСКИ НИ ОБЯСНИ, че прочистването е извършено от електроразпределителното дружество ЧЕЗ („ЧЕЗ България” ЕАД, подразделение „ЧЕЗ Разпределение България” АД, в което 67% от собствеността е на Чехия, и 33% - българска, държавна – бел. Т21), което обслужва и община Троян. А вандалската сеч е във връзка с минаващия над парка електропровод.

„РАЗБИРАМ ГИ, ИМА ОПРЕДЕЛЕНИ ИЗИСКВАНИЯ за безопасност на електропреносната мрежа – но защо сякоха нелегално, зад гърба ни?! Паркът не е техен, а общински, на община Троян, и да влизаш и да съсипваш по този начин чужда собственост е недопустимо. И незаконно! И друго – да идваш с резачките и да стряшкаш хората, къде по света е възможно такова чудо?!”, коментира г-н Белевски.

НИЕ ПЪК СЕ НАДЯВАМЕ НА ОБЯСНЕНИЕ ОТ ЧЕЗдължат го не на нас, а на цял Троян.

Т21

*****

Бележка на редакцията

Сигурно на ЧЕЗ няма да им мигне окото да обезглавят и уникалната секвоя гигантея на троянския площад (Троян е може би единственият град в света, който в центъра си има подобен уникален дървесетен вид – бел. Т21). Шегуваме се, разбира се - ама май наблизо също минават електрически жици?! Мислим си - ако в някоя от по-умните и по-цивилизовани държави от нашата, където отдавна са разбрали, че екологията не е празна работа и където пазят дърветата като зениците на очите си, извършат подобна вандалщина, какво ще последва? Ще се случи каквото трябва – секачите ще ги побъркат от санкции, обществено порицание, съдебни дела и нищо чудно да се озоват зад решетките. Но май бъркаме – в тези държави никой не би си и помислил да сече дърветата в градския парк; дори и ЧЕЗ. Питаме се още нещо – дали чешката фирма би постъпила по този начин в Чехия? Докога ще търпим!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |