Светлин Русев в троянската галерия

* Изложбата е озаглавена „Ценности“ и включва 33 специално подбрани платна, сред тях и няколко на изявени ученици на Маестрото, откриването – на 5 септември
Предстоящо
Светлин Русев (вдясно) с приятеля колекционер Васил Антонов
НА 5 СЕПТЕМВРИ в залите на втория етаж на галерия „Серякова къща” в Троян се открива изложба живопис на акад. Светлин Русев и ученици, озаглавена е „Ценности”. Колекцията, която ще бъде представена, включва общо 33 специално подбрани творби на именития майстор, както и на няколко негови ученици, вече утвърдени автори – Милко Божков, Стилиян Атанасов, Иван Велчев-Йово, Валентин Колев, проф. Атанас Атанасов. Изложбата се реализира по идея на кмета на Троян Донка Михайлова и троянци и гостите на града ни ще могат да я видят до 5 октомври.

КОЙ Е Светлин Русев (1933 г. - 2018 г.)? Роден в с. Върбица, Плевенско. През 1959 г. завършва живопис при Дечко Узунов в Националната художествена академия. Председател на Съюза на българските художници (СБХ) от 1973 г. до 1985 г., после директор на Националната художествена галерия. Действащ член е на БАН от 2003 г. Носител на множество наши и чужди награди. Един от най-известните и ценени български художници от втората половина на 20. век и сред водещите фигури в българската култура в последните няколко десетилетия. Негови творби са изложени в Националната художествена галерия в София и в много художествени галерии и частни колекции в България и по света. Известен е и с изключително богатата си колекция на стари български автори, за която се разгоряха спорове след смъртта му.

ВСИЧКИ картини в изложбата „Ценности“ в троянската галерия са собственост на колекционера Васил Антонов, близък приятел на художника, с когото го свързва и съвместна работа по организиране на пленери и изложби. Бизнесмен, депутат от Плевенския избирателен район, зам.-председател на парламентарната Комисия по вероизповеданията и правата на човека. Председател на Българската федерация по шахмат и голям ценител на изобразителното изкуство, щедър спонсор на културата и спорта и редовен посетител на галерията в Троян.

„РАДВАМ СЕ, че ще успеем да добавим към биографията на Серяковата къща и предстоящата изложба на картини на Светлин Русев. Щедър жест към троянци от колекционера и мой приятел Васил Антонов, който рядко предоставя такава значима част от личната си колекция. Вярвам, че ще доставим истинска естетическа наслада на троянската публика“, коментира в страницата си във фейсбук патронът на изложбата г-жа Михайлова.

Галерия „Серякова къща“

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |