В Орешак – младежи се заеха с лятното кино

* Марин Дацов: „Има много работа, но има и много хора, които да я свършат… Голямата ни цел е развитието на гражданското общество, съучастието в делата на Орешак” * Кметството и читалището - подкрепят
Добро начало
Акция "Лятно кино" е в разгара си, с. Орешак, 5 март 2016 г.
Марин Дацов: "Има ли я енергията, ще се намери и всичко друго"
„ИМА много работа, но има и много хора, които да я свършат. Разбира се, ще трябват и пари, но ще ги намерим. Има ли я енергията на хората, ще се намери и всичко друго!” С тези думи 25-годишният Марин Дацов, неформалният лидер на акцията, ни обясни какво се случва – в Орешак, на 5 март, в запуснатия имот на някогашното чудесно лятно кино в центъра на селото, до читалището. Марин от доста време не е живял в родното село – учил е в Ловеч, сега завършва висшето си образование в София, но е категоричен, че Орешак е неговото място и след месец се връща тук.

Институционална подкрепа - Донка Василева и Христо Терзиев
Красиви и работливи
А КАКВО се случваше – над 20 души, основно младежи, но сред тях имаше и по-големи, а и деца се бяха събрали с идеята да започнат възраждането на лятното кино. Първата стъпка бе разчистването на буренясалия двор и боклуците наоколо. Акцията бе изцяло гражданска, организирана от група младежи ентусиасти, макар че имаше и институционалната симпатия и подкрепа – сред „чистачите” бе кметът на селото Христо Терзиев и Донка Василева, секретарят на орешашкото читалище „Развитие – 1898 г.”, в чиито активи преди години, преди да се деактува и остави на произвола, е било лятното кино.

„ПРОЛЕТНИЯТ ни банкет бе посветен на тази кауза – организирахме томбола и събраните 620 лв. са за лятното кино”, сподели г-жа Василева. „Няма да е само лятно кино, а нещо по-комплексно – младежка лятна сцена, на която ще се случват различни неща, концерти, филмови прожекции, купони”, коментира кметът г-н Терзиев. И добави: „Учуден съм колко млади хора се ангажираха, от това няма нищо по-хубаво!”.

Работата напредва, целта е ясна
Джунглата в началото
Резултатът вече се вижда
След края на акцията
СЛУЧВАЩОТО се обаче си има и своята предистория, разказа ни я учителката Стела Маринова, която не е местна, от Плевен е, но от 35 години живее в Орешак и е станала по орешачанка от орешачаните. „Основата е клуб „Цветно”, който създадохме преди 4-5 години – съвместно младежи и деца от селото. Всяко село има клуб на пенсионерите, а нищо за младите хора?! И решихме – с младежи от селото да занимаваме децата с разни художества, рисуване, музика, ръкоделие. Работата потръгна, получихме първа награда на националния конкурс „Агора” и участвахме в курс за обучение как да се решават проблемите на местната общност”, сподели г-жа Маринова.

МАРИН ДАЦОВ поясни, че младежите смятат да развият идеята на клуб „Цветно” и да създадат своя неправителствена организация, сега обмислят името й. „Това не е самоцел, така ще подкрепяме конкретните си дейности, ще кандидатстваме за финансиране по проекти. Но голямата ни цел е развитието на гражданското общество, съучастието в делата на Орешак”, бяха думите му.

След приключването, посланието е ясно
А  УСПЕШНА ли бе младежката акция на 5 март – снимките от началото и след приключването й дават отговора.

19 коментара:

Анонимен каза...

Искам всеки ден по една такава статия,браво младежи!

Анонимен каза...

Aaa, кино!Малки ли сме циркаджий в село Троян и Орешак,то само киното ни липсва, иначе всичката Мара е втасала!

Анонимен каза...

Ей, втори, само да ти кажа, че си пълен нещастник! И неграмотник! А циркаджиЙ е вероятно името на някой римски император, а?!
Браво на младежите!

Анонимен каза...

Оле 3-ти, извинете за правописната грешка циркаджии /мн.ч./, а иначе грешката е вярна.

Анонимен каза...

Аха, добре, че си видя грешката. Това естествено не пречи да си бъдеш нещастник, който анонимно плюе една такава инициатива. Стой си в дупката, слушай си чалгата и си пий ракията. От такива като теб нашето общество няма особена полза. Освен производителите на тоалетна хартия, ама така като те "гледам".....вероятно ползваш вестник.

Анонимен каза...

Обществото няма нужда и от хейтър като теб!Колко омраза само изсипа,личи си,че да плюеш анонимно е единственото нещо което можеш да правиш!Но то и семейството ти е такова...

Анонимен каза...

5-ти, Ами неее..., не плюе, а само намеква, че младежите ще си останат само с инициативата-PR, докато другите усвояват пари по проекти за градинки, селски райони и тем подобни.Относно това дали се използва вестник или хартия /това се чисти/,а може и по-голямо листо, но мръсните душици във всяко отношение е вече безнадежден проблем.Вие от кои сте?

Unknown каза...

Едно голямо браво,ще ходим на кино в Орешак,пък било то и само лятото.Хубаво е ,че младите хора, не висят пред компютрите и телефоните.Хубаво е и община Троян, да удари едно рамо.

Анонимен каза...

Бе я по добре троянската община да не удря нищо.Инициативата е на орешачани и нека те сами направят това което искат.В Орешак живеят достатъчно богати хора, които с радост биха ударили въпросното рамо, щом е за развитието на Орешак.Види се, че троянската община едно нещо като хората не може да направи, така че, по-добре да не се бърка !
Браво за инициативата, пожелавам от сърце до лятото там да се гледат филми,дори и по начинът по който се гледаха едно време в това и други летни кина.Може би отминало но много романтично време !

Славков каза...

Браво!!! Адмирации и поклон към интосиастите !!! Вие сте първите лястовици на новата пролет. Успех!!!

Анонимен каза...

Ееее, Славков, моля ти се, може ли една дума с две правописни грешки, мамка му - "интосиастите" добре ли ти изглежда? Аз едва познах коя дума се има предвид. Я виж - ЕнтУсиасти - дали не ти изглежда по-нормално?

Анонимен каза...

Този форум не е час по граматика, а ти не си даскалица!(па мое и да си). Минко от трапето открадна една торба с пари ,остави 4 милиона дългове и рече "Грешчица" ! Де бе ти тогава да бдиш за грамотността ?

Анонимен каза...

Най ми е смешно разни неграмотници като вземат да се оправдават, че не са в час. Все едно ако бяха в час, щяха да могат да пишат грамотно. Админът допълнително ви е улеснил с една програмка, дето подчертава в червено грешните думички, и пак се излагате.

Анонимен каза...

Ох, някой много си е повярвал. Програмката подчертава това, което не разпознава, пък било то и вярно.

Кочо Чалгомразов каза...

Чудесна идея и чудесни млади хора... Стига тази бъдеща сцена да не се превърне в поредния чалга-вертеп (чалготека). Иначе Орешак има прекрасен самодеен театър. Могат да се прожектират и филми ... За съжаление чалгията-циганията-простотията е на почит сред няколко поколения българчета и няма начин някоя мастия от котилото на Митю Пайнера да не сефтоса бъдещата сцена ... :-(

Анонимен каза...

И с.Тройанъъът каде е киното???????
ХАХАХАХАХАХАХАХ

Пух4о каза...

До 11 ти:
.....- ЕнтУсиасти ..... Ти па да не я написа правилно?:)

Анонимен каза...

Абе, Хлебчо (или по-точно Тъпчо) - я направи справка, пък тогава се кокори!

ентусиа̀ст

Думата ентусиаст е изписана правилно.

Анонимен каза...

Кев и Даката,май само симулират заетост?

Евала на комсомола и дано се съберат пари за възстановяване на лятното кино.До сега по сметка има около 600 лв.

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |