В Орешак – младежи се заеха с лятното кино

* Марин Дацов: „Има много работа, но има и много хора, които да я свършат… Голямата ни цел е развитието на гражданското общество, съучастието в делата на Орешак” * Кметството и читалището - подкрепят
Добро начало
Акция "Лятно кино" е в разгара си, с. Орешак, 5 март 2016 г.
Марин Дацов: "Има ли я енергията, ще се намери и всичко друго"
„ИМА много работа, но има и много хора, които да я свършат. Разбира се, ще трябват и пари, но ще ги намерим. Има ли я енергията на хората, ще се намери и всичко друго!” С тези думи 25-годишният Марин Дацов, неформалният лидер на акцията, ни обясни какво се случва – в Орешак, на 5 март, в запуснатия имот на някогашното чудесно лятно кино в центъра на селото, до читалището. Марин от доста време не е живял в родното село – учил е в Ловеч, сега завършва висшето си образование в София, но е категоричен, че Орешак е неговото място и след месец се връща тук.

Институционална подкрепа - Донка Василева и Христо Терзиев
Красиви и работливи
А КАКВО се случваше – над 20 души, основно младежи, но сред тях имаше и по-големи, а и деца се бяха събрали с идеята да започнат възраждането на лятното кино. Първата стъпка бе разчистването на буренясалия двор и боклуците наоколо. Акцията бе изцяло гражданска, организирана от група младежи ентусиасти, макар че имаше и институционалната симпатия и подкрепа – сред „чистачите” бе кметът на селото Христо Терзиев и Донка Василева, секретарят на орешашкото читалище „Развитие – 1898 г.”, в чиито активи преди години, преди да се деактува и остави на произвола, е било лятното кино.

„ПРОЛЕТНИЯТ ни банкет бе посветен на тази кауза – организирахме томбола и събраните 620 лв. са за лятното кино”, сподели г-жа Василева. „Няма да е само лятно кино, а нещо по-комплексно – младежка лятна сцена, на която ще се случват различни неща, концерти, филмови прожекции, купони”, коментира кметът г-н Терзиев. И добави: „Учуден съм колко млади хора се ангажираха, от това няма нищо по-хубаво!”.

Работата напредва, целта е ясна
Джунглата в началото
Резултатът вече се вижда
След края на акцията
СЛУЧВАЩОТО се обаче си има и своята предистория, разказа ни я учителката Стела Маринова, която не е местна, от Плевен е, но от 35 години живее в Орешак и е станала по орешачанка от орешачаните. „Основата е клуб „Цветно”, който създадохме преди 4-5 години – съвместно младежи и деца от селото. Всяко село има клуб на пенсионерите, а нищо за младите хора?! И решихме – с младежи от селото да занимаваме децата с разни художества, рисуване, музика, ръкоделие. Работата потръгна, получихме първа награда на националния конкурс „Агора” и участвахме в курс за обучение как да се решават проблемите на местната общност”, сподели г-жа Маринова.

МАРИН ДАЦОВ поясни, че младежите смятат да развият идеята на клуб „Цветно” и да създадат своя неправителствена организация, сега обмислят името й. „Това не е самоцел, така ще подкрепяме конкретните си дейности, ще кандидатстваме за финансиране по проекти. Но голямата ни цел е развитието на гражданското общество, съучастието в делата на Орешак”, бяха думите му.

След приключването, посланието е ясно
А  УСПЕШНА ли бе младежката акция на 5 март – снимките от началото и след приключването й дават отговора.

19 коментара:

Анонимен каза...

Искам всеки ден по една такава статия,браво младежи!

Анонимен каза...

Aaa, кино!Малки ли сме циркаджий в село Троян и Орешак,то само киното ни липсва, иначе всичката Мара е втасала!

Анонимен каза...

Ей, втори, само да ти кажа, че си пълен нещастник! И неграмотник! А циркаджиЙ е вероятно името на някой римски император, а?!
Браво на младежите!

Анонимен каза...

Оле 3-ти, извинете за правописната грешка циркаджии /мн.ч./, а иначе грешката е вярна.

Анонимен каза...

Аха, добре, че си видя грешката. Това естествено не пречи да си бъдеш нещастник, който анонимно плюе една такава инициатива. Стой си в дупката, слушай си чалгата и си пий ракията. От такива като теб нашето общество няма особена полза. Освен производителите на тоалетна хартия, ама така като те "гледам".....вероятно ползваш вестник.

Анонимен каза...

Обществото няма нужда и от хейтър като теб!Колко омраза само изсипа,личи си,че да плюеш анонимно е единственото нещо което можеш да правиш!Но то и семейството ти е такова...

Анонимен каза...

5-ти, Ами неее..., не плюе, а само намеква, че младежите ще си останат само с инициативата-PR, докато другите усвояват пари по проекти за градинки, селски райони и тем подобни.Относно това дали се използва вестник или хартия /това се чисти/,а може и по-голямо листо, но мръсните душици във всяко отношение е вече безнадежден проблем.Вие от кои сте?

Unknown каза...

Едно голямо браво,ще ходим на кино в Орешак,пък било то и само лятото.Хубаво е ,че младите хора, не висят пред компютрите и телефоните.Хубаво е и община Троян, да удари едно рамо.

Анонимен каза...

Бе я по добре троянската община да не удря нищо.Инициативата е на орешачани и нека те сами направят това което искат.В Орешак живеят достатъчно богати хора, които с радост биха ударили въпросното рамо, щом е за развитието на Орешак.Види се, че троянската община едно нещо като хората не може да направи, така че, по-добре да не се бърка !
Браво за инициативата, пожелавам от сърце до лятото там да се гледат филми,дори и по начинът по който се гледаха едно време в това и други летни кина.Може би отминало но много романтично време !

Славков каза...

Браво!!! Адмирации и поклон към интосиастите !!! Вие сте първите лястовици на новата пролет. Успех!!!

Анонимен каза...

Ееее, Славков, моля ти се, може ли една дума с две правописни грешки, мамка му - "интосиастите" добре ли ти изглежда? Аз едва познах коя дума се има предвид. Я виж - ЕнтУсиасти - дали не ти изглежда по-нормално?

Анонимен каза...

Този форум не е час по граматика, а ти не си даскалица!(па мое и да си). Минко от трапето открадна една торба с пари ,остави 4 милиона дългове и рече "Грешчица" ! Де бе ти тогава да бдиш за грамотността ?

Анонимен каза...

Най ми е смешно разни неграмотници като вземат да се оправдават, че не са в час. Все едно ако бяха в час, щяха да могат да пишат грамотно. Админът допълнително ви е улеснил с една програмка, дето подчертава в червено грешните думички, и пак се излагате.

Анонимен каза...

Ох, някой много си е повярвал. Програмката подчертава това, което не разпознава, пък било то и вярно.

Кочо Чалгомразов каза...

Чудесна идея и чудесни млади хора... Стига тази бъдеща сцена да не се превърне в поредния чалга-вертеп (чалготека). Иначе Орешак има прекрасен самодеен театър. Могат да се прожектират и филми ... За съжаление чалгията-циганията-простотията е на почит сред няколко поколения българчета и няма начин някоя мастия от котилото на Митю Пайнера да не сефтоса бъдещата сцена ... :-(

Анонимен каза...

И с.Тройанъъът каде е киното???????
ХАХАХАХАХАХАХАХ

Пух4о каза...

До 11 ти:
.....- ЕнтУсиасти ..... Ти па да не я написа правилно?:)

Анонимен каза...

Абе, Хлебчо (или по-точно Тъпчо) - я направи справка, пък тогава се кокори!

ентусиа̀ст

Думата ентусиаст е изписана правилно.

Анонимен каза...

Кев и Даката,май само симулират заетост?

Евала на комсомола и дано се съберат пари за възстановяване на лятното кино.До сега по сметка има около 600 лв.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |