Шестият Празник на сланината и греяната в Априлци

* Народ като за Световно, троянска победа на хаджи Събин Ранков за най-добра домашна сланина, женски триумф при ракиджиите – Донка Илиева * Шеф баба Пена забърка манджата в царския тиган
 * „Смърт на сухия режим!”
Купон
На хорото с българското знаме, Априлци, 5 март 2016 г.
НАРОД като за Световно беляза тазгодишния 6-ти Празник на сланината и греяната ракия в съседно Априлци (5 март). По неофициални данни гостите на курортното градче за сланино-ракиджийския купон са били няколко хиляди. А от хотелиери научихме, че месец по-рано местата във всичките немалко обекти за настаняване в района са били резервирани на 100% за този уикенд; което пък означава, че празникът е свършил една от главните си задачи – да привлича гости и да стимулира туристическия бизнес в Априлци и наоколо.

Асистентка на шеф баба Пена бърка "Бабината гозба" в царския тиган
Вкусотия
СЕГА конкретно. Отново гвоздей на веселбата бе огромният царски тиган с емблематичната „Бабина гозба”, бъркана насред мегданя (кв. „Централен”). От главния майстор – шеф баба Пена, научихме, че в исполинския тиган са забъркани над 30 кг сланина с 500 яйца, няколко кила лук и доста местни мерудии (подправки), без които работата няма как да стане. Разбира се, манджата не стигна за всичките няколко хиляди души, но със сигурност няколкостотин опитаха и си облизаха пръстите.

Рекордна масовост на 6-тия Празник на сланината и греяната ракия
СРЕД другите постоянни екстри бе грамадното 3-метрово надуваемо розово прасе, превърнало се в нещо като емблема на празника; че надуваемият Прасчо си е чистопробен кич, спор няма – но му е простено, пък и десетките, фотографиращи се с него, доказват, че и това чудо си е свършило туристическата задача. За поредна година сред ВИП гостите бе кодошлийската банда от с. Лесидрен, а тези момчета внасяха не само колорит, но и едно особено ретро усещане и елегантен шик. Браво, лесидренци! 

Революционният надпис става и за мото на празника
Кодошлийската банда от с. Лесидрен
С най-добрата сланина - хаджи Събин Ранков от Троян
И НАКРАЯ, но не по важност – конкурсите. Основният, за най-добра домашна сланина, бе спечелен от нашия земляк хаджи Събин Ранков, известен столичен ресторантьор и кулинар; и вярваме, че председателката на журито, троянката инж. Иванка Църова, не е повлияла за тази тъй ценна троянска победа. При ястията със сланина №1 бе априлчанката Цонка Михайлова. Изненадващо при домашните ракии отново победата бе женска – за Донка Илиева, която сложи в джоб перчещите се като най-добри ракиджии на републиката местни майстори.

И ДА ЗАВЪРШИМ с революционни надпис на един щанд, който преспокойно би могъл да стане мото на Празника на сланината и греяната ракия в Априлци: „Смърт на сухия режим!”. От нас бихме добавили и още един: „Холестерол ли – дръжки!”.

Т21  
Снимки: Милко Недялков

Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

Доне, гледаш ли кво става в Априлци?
Без фестивали, без лентички,без еврофондове от 300 бона и прочие...

Анонимен каза...

1-ви е абсолютно прав...за голямо съжаление. Браво на Априлци, че по такъв непринуден начин събират толкова много хора и това си става огромен празник. На фона на това, троянският празник на сливата определено бледнее. Ама то за всичко си требе акъл! Даже и да няма еврофондове ;). Ама то нямя как да каниш Гъмзата на голям градски празник и да претендираш, че си много интелигентен! Нали?!

Анонимен каза...

E, браво!

Ваньо каза...

Наздраве!

Анонимен каза...

Добре са го направили в Априлци, но какво общо има с Троян?
Даже не са към община Троян.
Да започнем и със статии за Габрово, Севлиево, а даже и по-далеко....

Анонимен каза...

До колкото видях организатор на събитието в Априлци е местното читалище. Защо не се обърнете към Марешка и сие, а все кметицата ви е крива.Общината в Априлци даже не им дава допълнително пари, те сами си набират.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |