Радослав Стойчев с наградата „На учителя – с любов!“

* „Има преподаватели, към които не можеш да си равнодушен – шарени, темпераментни, до болка всеотдайни, необикновени“
 * Отличието бе учредено през 2016 г. от анонимен дарител заедно с ученическа награда на името на Пенчо Балев,
 финансовото изражение – по 500 лв.
Отличници
Радослав Стойчев при връчването на наградата, Троян, 24 май 2019 г.
РАДОСЛАВ СТОЙЧЕВ – основателят и вече 50 години (навършват се през настоящата 2019 г.) ръководител на троянската детска Школа по радиоелектроника, е поредният четвърти носител на „На учителя – с любов!“. Наградата е учредена от анонимен дарител, бивш троянски ученик, през 2016 г. и е неговият (и на всички ни) поклон към изявените троянски учители, „отдали себе си на поколения троянски деца“ и едновременно укор към „всички правителства в последните три десетилетия, които с последователни усилия успяха да поставят българския учител в унизително материално положение“. Наред със специалната грамота, изработена от художника Иван Хаджийски, всеки от наградените получава и парична премия от 500 лв., осигурени от дарителя. Досегашните лауреати на „На учителя – с любов!“ са литераторката Лина Мажгурова (2016 г.), математикът Стоян Борджуков (2017 г.), географът Тодор Гладков (2018 г.).

НАГРАДАТА си Радослав Стойчев получи на общоградското празненство на 24 май, връчи му я кметът Донка Михайлова. А в дарителската грамота са посочени следните мотиви: „Има преподаватели, към които не можеш да си равнодушен – шарени, темпераментни, до болка всеотдайни, необикновени. Със сигурност някои не ги харесват, и не ги разбират. Но останалите, повечето, са влюбени в тях – защото увличат, зареждат, вдъхновяват. Говорим за можещите, за истинските професионалисти, за които „шареното“ е част от майсторството, а не самоцел и маскиране на неможенето. Точно такъв е г-н Стойчев, основателят и ръководител на троянската детска Школа по радиоелектроника. „Една школа, в която по уникална методика деца от 8- до 18-годишна възраст усвояваха основите на електротехниката и електрониката. А че методиката е уникална, две мнения няма. Как иначе ще обясните факта, че дете, което не е учило физика, за по-малко от една година започва да разбира какво е електрически ток, напрежение, съпротивление, капацитет, индуктивност и т. н. За годините на нейното съществуване през школата са преминали стотици, а може би хиляди деца. И тя е повлияла решително върху избора на професия на повечето от тях. Сред възпитаниците има инженери, кандидати и доктори на науките, университетски преподаватели, професори“, сподели един от възпитаниците, инженер, чийто син сега също е ученик на г-н Стойчев“.

Лауреатът: "Благодаря на моите ученици!"
„СЪС СТОЯН Георгиев (обръщението бе към известния ловешки актьор и режисьор, който бе водещ на празничната церемония на 24 май в Троян – бел. ред.) сме завършили едно и също училище – техникума „Киров“ в София. И оттогава досега, вече 50 години, работя с деца, хобито ми стана професия. Благодаря на моите ученици, които ме наградиха и ме изкараха тук пред вас. Благодаря ви!“, бяха думите на г-н Стойчев, изречени от празничната трибуна на троянския площад след приемането на наградата.

***

ДРУГАТА награда, учредена по същото време от същия анонимен дарител – ученическата „Пенчо Балев“ на името  и в памет на прочутият троянски учител по математика – ще бъде връчена в края на м. юни на церемонията по връчването на дипломите в СУ „Васил Левски“. По волята на дарителя носителят на наградата се избира от колегиума на учителите по математика и информатика в училището, наследник на прочутата Троянска гимназия. „Учредявам тази награда в памет на дългогодишния преподавател по математика в Троянската гимназия Пенчо Балев – еталон на преподавателско майсторство и стил, дисциплина, отдаденост на любимия предмет и на каузата да го преподава. Учител, с когото би се гордяло всяко българско училище и всеки български град… Нека носителят на тази награда да продължи и умножи добрите традиции на българската математика, за които г-н Балев има огромен принос“, е записано в дарителската грамота. Досегашните трима троянски зрелостници, удостоени с наградата, са Десислава Хаджийска (2016 г.), Райя Маринова (2017 г.), Йоана Гетова (2018 г.); името на четвъртия ще стане известно след приключването на матурите и ще го обявим тогава.

2 коментара:

Пух4о каза...

Доживях да видя една ценна за града ни личност, подготвила десетки талантливи кадри за всяко кътче на родината ни и извън нея, да бъде оценен по достойнство. По добре късно, от колкото никога. Бъди жив и здрав! Ти си една от легендите на града ни!

kiril каза...

Това е учителя заради който обожавам електротехниката!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |