„Амбарица Open“ – да дебатираш на високо равнище

* Ентусиастите от СУ „Св. Климент Охридски“ успяха да запалят за идеята участници от София, Русе, Шумен, Варна, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора * Дебатьорите внесоха 220 лева
 в пенсионния фонд на Борко
Горе в планината
По пътеката към хижата
Добре дошли на "Амбарица Open 2018"
Амбаришки гледки
Подготовка за предстоящите дебатьорски битки
ПЛАНИНАРИТЕ, които посетиха хижа „Амбарица“ в почивните дни между 6-ти и 9 септември, се натъкваха на групи млади хора, оживено разговарящи върху тревата, по пейките или в салона, и то по теми като свобода на избор, реч на омразата, феминизъм, човешки права и т. н., и т. н. Всъщност това бяха участниците в „Амбарица Open 2018“ – състезание по дебати, организирано от Клуба по дебати в троянското СУ „Св. Климент Охридски“ и събрало във високата планина общо 30 души (състезатели, съдии и организатори) под надслов „Да дебатираш на високо равнище – 1520 м н. в.“. Това бе едно от многото състезания, които клубове от Асоциация Дебати България организират ежегодно, но се отличаваше със своята планинарска екстремност и романтика. Ентусиастите от Троян успяха да запалят за идеята участници от София, Русе, Шумен, Варна, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора – ученици и студенти, някои в университети зад граница.

ИНИЦИАТОР и основен мотор на събитието беше 12-класничката Стефани Лалева, зад която застанаха: училищният клуб със своите настоящи и някои от бившите дебатьори, Асоциация Дебати България, ръководството на СУ „Св. Климент Охридски“, приятелите от хижа „Амбарица“, спонсори. Благодарности към: Светла Дичевска и „Октопод Инвест Холдинг“ ЕАД – основни дарители на състезанието; Николай Тодоров – дарител и приятел на клуба, който помагаше от първоначалното обсъждане на идеята до награждаването горе на хижата; Хлебозавода; керамика Румен Георгиев, който безвъзмездно изработи медалите и купата; рекламиста Камен Калчев, който се зае с направата на брандирани тениски и чаши; софийската художничка Петя Петкова, която подари специално изработени за събитието значки. Откриването беше в гостоприемното фоайе на Музея на занаятите (празничния 6-ти следобед), а на другия ден участниците поеха към хижата.

В очакване на темите
Закуска за дебатьори
СЪСТЕЗАНИЕТО беше в четири кръга, а форматът -  Британски парламентарен дебат, в който участват по четири отбора от по двама души. Участниците спориха: дали е добра мярка да се въведе изискване за 10-годишен работен стаж извън политиката като условие да се кандидатства за политически пост; дали трябва да се забрани публикуване на изкуство, което съдържа обиди; трябва ли да се подкрепя сексуализацията на мъжете (т. е. те да бъдат възприемани предимно като сексуални обекти); трябва ли работещите да бъдат задължени да членуват в профсъюз. Четирите отбора, които достигнаха до финал, спориха пред публика от състезатели и туристи задължително ли е жертвите на тормоз на работното място да търсят правата си чрез съдебен процес. Наградите за отбор и трима най-добри говорители отпътуваха за София. 

Брандирани сувенири за каузата "Да пенсионираме Борко"
Митичният хижарски кон Борко в акция
Амбаришки гледки 2 – на преден план хижарската красавица Лея
„АМБАРИЦА OPEN 2018“ имаше и една друга цел – чрез продажбата на сувенири с бранда на състезанието (тениски, туристически канчета, значки) да даде своя принос към кампанията на хижа „Амбарица“ за събиране на средства за възстановяване на товарната въжена линия, започнала на тазгодишния Фестивал на боровинките под мотото „Да пенсионираме Борко“ (национално известният хижарски кон, всеобщ любимец, на чийто гръб сега се изкачва всякакъв товар на хижата). Дебатьорите и други гости на „Амбарица“ събраха 220 лева за пенсионния фонд на Борко.

НА 9 СЕПТЕМВРИ участниците в „Амбарица Open“ слязоха от планината. И понеже годината е 2018-та, те ще продължат да дебатират – с „Амбарица“ в дебатьорските си биографии и сърца. Вярваме, че всички усетиха магията на това място, гостоприемството на хижарите Ема и Тодор и доброволците, тайнството на лагерния огън, приятелствата, които лесно стават горе, силата и мъдростта на Балкана, благодарността към себе си, че си направил усилие, за да си част от всичко това.

Нели Генкова

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |