Поредни два европейски медала за Беломъжев, станаха 12

* Тачо спечели бронз в средната дистанция и сребро в дългата,
 където скандинавска завера му отне титлата * Три подиума за
 ССК „Троян“ на ЕП 2018
Ски ориентиране, ЕП 2018
Станимир (Тачо) Беломъжев
ТАЧО, както приятели и почитатели наричат голямата звезда на българския ски спорт днес и №1 в своя спорт (ски ориентирането) у нас за всички времена Станимир Беломъжев, спази своята многогодишна традиция да печели медали от първенствата на Стария континент. Съгражданинът ни спази още една прекрасна своя традиция – за рождения си ден (16 февруари) да си подарява голямо отличие. Този път медалите са от приключващото след ден Европейско първенство по ски ориентиране, 3-8 февруари, чийто домакин е Велинград (България).

БЕЛОМЪЖЕВ започна домакинското Европейско колебливо – с 22-ро място в спринта. В смесената щафета с Антония Григорова останаха на крачка от медалите – 4-то място. И след това нещата си дойдоха на мястото: в средната дистанция (5 февруари) Тачо бе класа над всички и летеше към златото, но неочаквана грешка в последния километър го отпрати на трето място и медалът бе бронзов; победата отиде при руснака Андрей Ламов, втори е съотборникът му Едуард Хренников. В днешния (7 февруари) последен индивидуален старт, дългата дистанция, Тачо отново бяга по шампионски и заслужаваше златото, но в крайна сметка нещо не съвсем коректно му отне титлата и го остави със среброто. Шампион в дългото бягане стана именитият швед Ерик Рост. Трети в дисциплината е съотборникът на Тачо в троянския клуб ССК „Хемус“ норвежецът Ойвинд Ватервалд, който, може да се каже, е половин троянец (от три години Ойвинд живее с троянската биатлонистка и националка Стефани Попова и двамата дори са си вдигнали дом в Троян; научихме, че веднага след стартовете във Велинград норвежецът е отлетял за Пьончанг, за да подкрепя своето момиче в олимпийските стартове – бел. ред.). 

Тачо по трасето, Велинград, ЕП 2018
ЗАЩО Тачо трябваше да се задоволи със среброто в дългата дистанция? След финала „победителят“ Ерик Рост бе дисквалифициран, тъй като не бе преминал/отчел една от точките по трасето. Шведският щаб обаче подава контестация и напук на фактите тя е уважена. Ръководството на българския отбор веднага подава контраконтестация, но тя, пак напук на фактите, не е уважена и златото е присъдено на шведа. Не е ясно дали за случилото се пръст има фактът, че арбитражната комисия е доминирана от скандинавци, но съмненията остават?

ГОВОРИХМЕ по телефона с личния треньор и мениджър на Тачо – баща му Иван Беломъжев. Оценката на Беломъжев старши за представянето на първенството бе категорична: „Изключително съм доволен от Станимир! Въпреки някои неудачи той направи отлично състезание и изпълни почти в максимална степен програмата ни“.

Призьорите в средната дистанция, отляво – Хренников, Ламов, Беломъжев, ЕП 2018, България
И ДА ПОВТОРИМ – два медала, сребърен и бронзов, за Станимир Беломъжев от Европейското първенство по ски ориентиране (2018 г., България). С което отличията на троянеца от Европейски първенства общо 12 медала – 3 златни, 4 сребърни и 5 бронзови (от 2012 г. насам). Да припомним – Станимир спечели първата си европейска титла навръх рождения си ден в спринта на Европейското първенство в Латвия (2013 г.).

Т21
Още за победите на Беломъжев през годините – виж ТУК

3 коментара:

Анонимен каза...

Честито!!! Колкото до шведът, то според GPS-проследяването, той е минал през точките, а за отчитането не зная какво е станало. Да поздравим Тачо и да му пожелаем здраве и още много успехи в спорта и в живота!

Анонимен каза...

Браво Тачо, троянци се гордеят с теб.
Има правила на федерацията, които трябва да важат за всички, даже и за шведите.
http://delo.bg/sport/stanimir-belomazhev-ostanah-vtori-zhurito-me-oshteti/

Анонимен каза...

Станимир Беломъжев години наред е гордост за Троян и троянци. Поздравления и пожелание за нови постижения. Жалко, че ски ориентирането не е олимпийска дисциплина.
И нещо смущаващо. Троян 21 съобщи, че петима състезатели от троянски отбори ще участват на олимпиадата в Ю Корея. Вече няколко сутрини гледам по телевизията съобщения за чепеларци, които са с четирима участници. Защо не за нашите? Кой е трябвало да се погрижи? Може би и общинарите, ама и те спят.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |