Варненци подготвят идейния проект за Состра

* Край римските старини – крепостта, римския път, крайпътната станция, се предвижда изграждане на туристическа инфраструктура (посетителски център и мотел)
Крачка напред
Историческа възстановка на Состра
ОБЩИНА ТРОЯН подписа договор с варненската архитектурна къща „Фрибул“ ООД за изработка на идеен инвестиционен проект за археологическия и туристически комплекс Состра до Троян (на 12 км северно от града в землището на троянското с. Ломец и в непосредствена близост до пътя за Ловеч).

РИМСКАТА крепост Состра е разположена почти по средата на важния античен път Виа Траяна (Траянов път), свързващ римската провинция Долна Мизия през Стара планина с Тракия и стигащ до Филипополис (днешния Пловдив). Виа Траяна активно функционира от втората половина на І до края на V век и е сред най-натоварените в търговски и военен аспект пътища между две римски провинции; по продължението му са локализирани множество пътни станции, селища и укрепления. Состра е включвала силно укрепен лагер, цивилно селище и крайпътна станция и може да се смята за античен предшественик на днешния Троян. От 2002 г. археологически експедиции на обекта се ръководят от нашия съгражданин проф. д-р Иван Христов от Националния исторически музей.

Арх. Железов и кметът Михайлова подписват договора
ДОГОВОРЪТ е подписан на 12 януари от кмета Донка Михайлова и управителя на „Фрибул“ арх. Живко Железов и е за 40 хил. лв., осигурени от общинския бюджет. Изпълнителят на проекта ще работи на два етапа. Първият етап включва предпроектните дейности – систематизация на необходимите за проектирането исторически и археологически данни, площно нивелетно заснемане на всички подлежащи на реставрация и експониране археологически структури, изготвяне на концепция за експониране на обекта. Вторият етап е същинското проектиране – изработка на идеен инвестиционен проект, включващ и проект на посетителски център. За реализацията (строителството), което ще изисква доста сериозен ресурс, ще се търси външно финансиране, поясни г-жа Михайлова.

ПОСЕТИТЕЛСКИЯТ център, който е възловата част от туристическата инфраструктура на обекта, ще се състои от два функционално независими обема: сграда за информационно обслужване на туристите, екскурзоводска дейност, продажба на сувенири, изложбен кът и сграда, която може да се категоризира като мотел. Архитектите от „Фрибул“ са автори на проекта за цялостната реставрация на прочутия остров Света Анастасия в Бургаския залив (Малкия остров, носил в един период името Болшевик), който се радва на голям туристически интерес.

Т21

Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Аз бих допълнил и една шкембеджийница..ми така де,не се смейте..от пачовия мост няма ни едно заведение за бързо напиване..пардон хранене,преди бяха "Явор""Москва"Кубански казаци""Ръбът" следват "При Лалю във велчевското" после при Лалка циганката и се свършваше при бат Спас във Калейца...а сега кът съ нагледат на камъни и огладнеят,тия туристи де ке кльопат а..?Затуй како Донке,пишете и един договор със Спас Манджата(ооо..той почина,лека му..) Е който и да е,да отвори една мазна шкембеджийница..със СПА ЦЕНТЪР..ми да си измият краката гостити,да апнат по една чорбичка,и аайде па по камънти!!!

Анонимен каза...

На голия ни г.з - спа мотел Состра

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |