Четири пъти „За храброст”

* Отец Иван Ковашки е награден с четирите степени на войнишкия орден „За храброст” и то само в продължение на една година, 1912-1913 г. * На 7 февруари в Троян – представяне на книгата му „Служба, трагедия, живот”

10-те реда на „Традиция”

Постоянната ни рубрика „10-те реда на „Традиция” се води от Регионалния клон „34-ти пехотен Троянски полк” - Априлци и Троян на Национално дружество „Традиция”. Рубриката представя важни събития, личности, факти от близката ни и по-далечна история, които ни карат да се гордеем, че сме българи и троянци.

ЙОНКО (ИВАН) МИНКОВ КОВАШКИ е служил в българската войска по време на двете Балкански войни, 1912-1913 г., както и в Първата световна война, 1915-1918 г. Бил е свръхсрочен взводен подофицер, ротен фелдфебел и полкови знаменосец. В редиците на 34-и пехотен Троянски полк е награден с четирите степени на войнишкия знак на ордена „За храброст” и то само в продължение на една година, 1912-1913 г. Пълни кавалери на четирите степени са едва около 35 български войници за всичките войни, които България води за обединение на разпокъсаното Отечество. Няколко от тези герои след края на службата си продължават своят път в служба на Господ, сред тях е и Йонко Ковашки, приел свещеническото име Иван. Отец Иван отдава силите си на своята енория като новоселски енорийски свещеник, какъвто е до края на живота си.

отец Иван Ковашки
ПРЕЗ 1937 Г. се подготвя специален кът в тогавашният Военно-исторически музей, представящ участието на свещенослужителите в Голямата война. Изпратени са искания до всички митрополити да съберат сведения, информация и снимки за всички свои служители, които са били полкови свещеници. В отговор на това Иван Ковашки изпраща писмо до Негово високопреосвещенство Ловчански митрополит Антим, от което ние можем да разберем за какви свои постъпки той е получил четирите ордена „За храброст”. Текстът на писмото ви представяме по-долу.

***


„Ваше Високопреосвещенство,

На основание насрещния Ви №1407 и №9362 на Светия Синод на Българската църква: Съобщавам в Светата Митрополия, че не съм бил полкови свещеник през войните. Но за участието ми и в двете войни: като свръхсрочен взводен подофицер, ротен фелдфебел и полкови знаменосец, на служба в 34-и пехотен Троянски полк, съм получил и притежавам следните военни ордени и медали:

а) IV степен войнишки Орден за храброст за отличие в боя на 16 октомври 1912 г. при гр. Одрин;
б) III степен войнишки Орден за храброст за отличие в боя на 4-5-ти и 6 ноември 1912 г. при гр. Чаталджа;
в) II степен войнишки Орден за храброст за отличие в боя на 25 февруари 1913 г. при Мраморно море в защитата на жителите от селата Кум-Бургас-Ениватос и Кшастро;
г) I степен войнишки Орден за храброст за отличие в боя на 16-ти и 17 юли 1913 г. при гр. Мехомия;
д) Сребърен медал за военна заслуга през войната 1912-1913 г.;
е) Златен медал за военна заслуга през войната 1915-1918 г.;
ж) Сребърен медал за признателност от Българското дружество „Червен Кръст“, за участието ми като основател и председател на местното дружество „Червен кръст“ в селото ми.

Прилагам портрет с наградите си. Декларирам, че причината да следвам след войните Духовно училище и да приема духовен сан бяха: желязно-огнените бойни стихии, през които преминах и повярвах, че Промислителя Бог ме запази и аз реших от съблагодарност и усърдие да Му послужа.

Горното като донасям на Ваше Високопреосвещенство, най-покорно моля Вашето благоволение, ако е необходимо, да бъде изпратено където трябва.

Представям се на Св. Ви Архипастирски Молитви и Отчески благословия и оставам на Ваше Високопреосвещенство Смирен во Христа Служител, 9 май 1938 г.“

***

НА 7 ФЕВРУАРИ 2017 Г., от 17.30 ч., в залата на Община Троян ще бъде представена книга шеста от поредицата „Род и Отечество” на РК „34-ти пехотен Троянски полк“ (Априлци – Троян)  - „Служба, трагедия, живот”, спомени на Иван Ковашки, кавалер на ордена „За храброст”, спасител на знамето на полка и негов знаменосец и на Христа служител.

Христо Калистерски,
РК „34-ти пехотен Троянски полк“, Априлци - Троян


Покана

На 7 февруари 2017 г., вторник, от 17:30 ч. в залата на Община Троян ще бъде представена книгата
„СЛУЖБА, ТРАГЕДИЯ, ЖИВОТ” - спомени на ОТЕЦ ИВАН КОВАШКИ, кавалер на 4-те степени на ордена „За храброст”, спасител на знамето на 34-ти пехотен Троянски полк и негов знаменосец през Първата световна война. Книгата е том 6 от поредицата „Род и Отечество“ на РК „34-ти пехотен Троянски полк“ (Априлци - Троян). Заповядайте!

РК „34-ти пехотен Троянски полк“



Още в „10-те реда на "Традиция”:

4 коментара:

Анонимен каза...

Да живей Избор за Троян! Достойни наследници на велики българи!

Анонимен каза...

Пф, и какво направиха на изборите? Колко им се "довериха"?

Анонимен каза...

Абе защо материалът за белодробната болница е затворен за коментари. Някой да не се страхува от мнението на пациентите си?!

Анонимен каза...

Най вероятно е платен.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |