Вече три месеца

* „Такъв вид доброволческа дейност носи голямо удовлетворение и вярвам, че все повече наши съграждани го осъзнават
Тема с продължение
Трапезарията в действие, 25 юли 2016 г.
ВЕЧЕ повече от три месеца в Троян, към местната църква „Света преподобна Параскева”, функционира безплатна трапезария за хора в неравностойно положение. Основана от три троянски момичета, ученички от Езиковата гимназия в Ловеч – Петя Събчева, Роберта Гуевска и Мария Стефанова, тук се хранят над 20 души, които всеки ден получават поне по две ястия. Моторът на трапезарията са доброволците, които, макар и не много, с желание отделят от времето си и се справят чудесно.

„МНОГО сме щастливи от успеха на това добро дело. Голяма част от него се дължи на презвитера Ваня Божкова, без чиято помощ ние нямаше да се справим - споделя Петя. - Смятам, че хората, които се хранят тук, наистина са нуждаещи се. Такъв вид доброволческа дейност носи голямо удовлетворение и вярвам, че все повече наши съграждани го осъзнават. Виждам, че има и хора, които се страхуват да се включат като доброволци поради факта, че храната се приготвя в големи количества и се притесняват дали ще се справят. На тях искам да кажа, че не се изисква кой знае какъв опит. Ако все пак имат някакви притеснения, могат да дойдат, да видят, да помогнат на някой от готвещите, да поискат съвет. И аз се притеснявах в началото да готвя сама, но се оказа, че няма нищо страшно.” 

БЛАГОДАРЕНИЕ на многото и щедри дарители трапезарията разполага с всички необходими продукти. От голямо значение са и средствата, набрани чрез кутиите за дарения в църквата в Троян и в Троянският манастир. Част от тези средства ще се използват за довършване на ремонта на помещенията, като на този етап предстои да се смени дървената дограма.

Петя (вдясно), Роберта и Мария при откриването на трапезарията, 17 април 2016 г.
А ДАЛИ хранещите се са доволни и благодарни, съдете сами по техните думи. „Откакто съществува кухнята, нямам никакви забележки към храната, а готвачите са дисциплинирани и културни хора”, сподели Катя Мителска. „Много съм доволна, всички са доволни, храната е много вкусна, дори и когато е постно. Възхищавам се на младите хора, които са се посветили на това дело”, допълни Петруша Петрова.

Петя Събчева

 Още по темата: 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |