Петя, Мария и Роберта

* Трите десетокласнички подготвят социална трапезария за 20 троянци в неравностойно положение, църквата осигурява помещението
 * Инициативата се нуждае от подкрепа – да им я дадем!
Браво, момичета!
Роберта Гуевска, Мария Стефанова и Петя Събчева
ТРИ прекрасни троянски момичета – 10-токласничките в Езиковата гимназия в Ловеч Петя Събчева, Мария Стефанова и Роберта Гуевска, са подели една изключително полезна и важна инициатива. Те смятат да организират безплатна обществена трапезария в Троян, като разчетите са всеки ден да осигуряват топъл обяд (супа и основно ястие) за 20 наши съграждани в неравностойно социално положение.

ИНИЦИАТИВАТА на момичетата се ползва с пълната подкрепа на църквата, като от троянския храм „Св. Петка” са осигурили помещение за трапезарията, което обаче се нуждае от сериозен ремонт. Благословията си са дали и двамата най-важни църковни хора – Ловешкият владика дядо Гавриил, с когото най-напред споделили идеята си, и наставникът на Троянска духовна околия и председател на троянския храм отец Марин.

НО НЕЩАТА не започват от нищото – от Петя, Мария и Роберта научихме, че от известно време веднъж месечно готвят в трапезарията, организирана от ловешката църква. „Готвенето в тази трапезария ни носи огромно удоволствие и искаме да го споделим с нашите връстници”, казаха ни те. Важна заслуга има и посещението им на кръжока по религия на г-жа Казашка в гимназията – оттам се зародил интересът към подобна благотворителна дейност. „Нашата идея не е само да помогнем на нуждаещите се, а и да популяризираме добрите инициативи сред младите хора като нас. Смятаме, че ако децата от малки се учат да помагат, то тогава доброто ще е навсякъде и ще живеем в един по-хубав град, дори в една по-хубава държава”, категорични са момичетата.

НО КАКТО стана ясно, за да заработи трапезарията на Петя, Мария и Роберта, трябва подкрепа. Не само за ремонта на помещението, но и за готварска посуда и хранителни продукти; ще са нужни и известни финансови средства. За да набавят необходимото, те ще разчитат на приятели и съмишленици, като вярват, че троянци ще оценят и подкрепят идеята им. Всеки, който желае, може да се свърже по телефона с Петя, за да уточнят подробностите, номерът й е 0877/276260.

Т21
Бележка на редактора
Шапка ви свалям!


НИЕ, от Т21, също апелираме към подкрепа за чудесната доброволческа акция на трите 10-класнички и обещаваме да дадем своята дан. Защото сме убедени, че това, което правят Петя, Мария и Роберта, е нещо много важно, нещо много повече от ситостта и усмивката на 20-тината нахранени нуждаещи се. Макар и само това да беше, пак е нещо голямо.

С МЕН се свърза Петя, по фейсбук, вечерта в неделя (13 март), и ми разказа какво са решили. Помислих, че сънувам, толкова хубаво беше. И й написах следното, цитирам дословно: „Хей, момичета, шапка ви свалям! Голяма работа сте! Такива като вас ще променят тази държава… И наистина ви се възхищавам, направихте ми слънчева вечерта”. Сега повтарям казаното, дословно.


Генадий Маринов

5 коментара:

Анонимен каза...

До къде я докарахме.... деца да хранят възрастни хора, понеже държавата не си е свършила работата.
Но с тази политика на ГЕРБ ще е така, че и по-зле ще става.
На много по места (телевизия, вестници, радио, интернет и други) е пълно с обяви за помощ за операция, лечение или друго, което е непосилно за хората.
Да не се случва на никой да изпада в такава ситуация, но Москов и компания е така. И все повече се съсипват здравеопазване и образование.
Искат след 20г в бг да остане само манго и да бичи по цял ден за 10лв, а другите да се чудят на кой остров да си харчат милионите.

Анонимен каза...

Забележете:"ИНИЦИАТИВАТА на момичетата се ползва с пълната подкрепа на църквата, като от троянския храм „Св. Петка” са осигурили помещение за трапезарията, което обаче се нуждае от сериозен ремонт" Пълната подкрепа е пълна безучастност. Брадулите използват момента, някой друг да им ремонтира помещението. Срамота! На тия девойки работата им е да учат, а не да ходят да готвят. Тази работа трябва да я върши църквата, защото тя е призвана да помага на болни, сакати и т.н. А какво наблюдаваме тук? Троянския поп Марин, вместо да си размърда крадливия задник, и да поеме инициативата вменена му от църковните канони, ще ходи да кърти кинти от миряните.
Ей, не се наяде поя поп бре...!

Анонимен каза...

Браво на децата ! В тях ми е надеждата, че българия няма да изчезне ! Да, тези момичета трябва да учат и съм сигурен, че го правят с удоволствие, но те вече са научили най-важното - ДА БЪДАТ ЧОВЕЦИ !

Tihomir каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Децата сега са умни, браво на тях. Но защо положение на страната ни силно се различава от желаното? Глупави ли сме, някой пречи ли?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |