Бихме в Шумен, очаквано

* Слаб мач за нашите, вместо да ги размажем, им позволихме да се „надяват” до последните минути, че могат да спечелят; „Шумен” „Чавдар” (51:58) * Титлата се решава в София на 23 март –
 айде, наш`те!
Баскетбол, „А” РБГ, Финална шестица

Стефан Генков
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

В РАННИЯ неделен предиобед (13 март), крайно ядосан от една странична, но касаеща троянския спорт случка, успокоявах нервите си с разсаждане на ягоди в градинката ми. Калта и ръмящият студен дъждец още повече ме ядосваха и вече бях сигурен, че ще имам един противен ден, когато ми звънна членът на УС на БК „Чавдар” Милко Вачев и ме покани да отидем на мача на нашите в Шумен. Не се поколебах нито за миг и уговорихме часа на тръгване.

САМО с няколко думи какво ме вбеси на ранина? Малцина знаят, че приех едно предизвикателство и на стари години учителствам на половин щат в училището в с. Дебнево, вече година и половина. Но които ме познават добре, знаят, че „шило в торба не седи” - с огромни нерви и усилия успях да обуча дето се казва „кьораво и сакато” на любимата ми игра баскетбол и с наличните само единадесет момиченца от 5. до 8. клас да спечеля Общинското първенство, биейки на финала с 38:8 отбора на троянското училище, в което и аз, и децата ми са учили. Как се е работило там, сами преценете, но сега ви предлагам за коментар следния парадокс - четири от тези момиченца са и в детския футболен отбор на „Чавдар” (Троян) и „моят добър приятел” Сашо Николов, въпреки че знае, че ми предстои Областно първенство във вторник, на което селският ми отбор ще защитава честта на Троян, прилъгва родители и деца и ги взема за някакъв си футболен мач в Севлиево. Чакай бе, приятелю, къде е колегиалността, толкова ли няма деца в цял град, че опря до селянчетата?!

Момент от срещата "Шумен" - "Чавдар", Щумен, 13 март 2016 г.
СЛЕД около два часа път, прекаран, разбира се, в разговори само на баскетболни теми, ето ни в залата в Шумен, където нашите вече загряват. Поздравяваме момчетата, треньора, правя няколко снимки и сядаме сред публиката. Направи ми впечатление, че входът е свободен и много млади хора, сред тях момчетата от подрастващите формации на домакините, изпълниха залата, която е съвсем малко по-голяма от нашата в Троян. И аз, и Милко, знаехме, че сме фаворити в този мач и се надявахме да гледаме и се наслаждаваме на пълната ни хегемония. За съжаление обаче мачът беше от грозен, по-грозен и просто нямам ищах да пиша за него с обичайното си въодушевление. Домакините от „Шумен” че бяха слаби, го знаехме, а опитният зрител още при загрявката виждаше разликата в класите; но чавдарци защо бяха на такова невиждано ниско ниво, нямам обяснение. Вместо да ги „размажем” с над 20 точки, им позволихме да се „надяват”, че могат да ни бият до последните минути. Най-хубавото от всичко беше, че това, за което „Чавдар” дойде - да спечелим, се получи или както се казва „Всичко е добре, щом свърши добре!”.

В публиката - на преден план Милко Вачев, член на УС на "Чавдар"
ГЛАВНИ действащи лица на шуменската сцена: Радослав Кочев (13 т.), Данаил Христов (13 т.), Денис Титов (10 т.), Ценко Наков (8 т.), Тодор Колев (6 т.), Петър Христов (4 т.), Герасим Николов (2 т.), Павлин Ганчев (2 т.). И все пак не мога да не отчета добрата защита и огромния хъс за игра у нашите момчетата - обяснимо е, понякога има и такива мачове, нападението не върви, но щом защитата работи, нещата се получават. А че нападението и в двата отбора бе под критичния минимум, личи от движението на резултата в отделните части (10:14, 15:16, 13:16, 13:12) и крайното 51:58 за „Чавдар”.

КАКВО предстои оттук насетне, три кръга преди края на първенството? На 100% завършваме най-малко 3-ти. Защото ни остават два мача като гости - на „Левски 2014 - 2” (София) и ИУ (Варна), и една домакинска среща срещу последния в групата „Видабаскет” (Видин), която няма как да загубим (но дори и да се случи, няма да ни коства 3-тото място, може да попречи само за титлата и среброто). Най-важният ни мач е този в столицата на 23 март; безспорно „Левски” е фаворит както за мача, така и за първото място, отборът е най-прогресиращият и перспективен отбор в България, с интелигентен треньор, с президент Тити Папазов, но и нашите славни и обиграни войни имат своя голям шампионски шанс! Айде, наш`те!

Стефан Генков, треньор по баскетбол

 Още по темата:

8 коментара:

Анонимен каза...

Лимончето за пореден път кърти мивки и лепи плочки! Евала! Голям! Огромен!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Ама,кисел!!!!!

Анонимен каза...

"Спецът" отново изригна с пълна сила. Гена, ти четеш ли ги тези помии преди да ги публикуваш или той сам си ги пейства. Аз имам високо мнение за теб и затова допускам, че не ги четеш

Анонимен каза...

Браво момчета пак победа още малко и сме шамшпиони.Има и грозни победи както пише автора но веажното е че вървим само напред.Горните завиждат на баскетбола който се завърна на върха.

Анонимен каза...

Гена, щом позволяваш да се публикуват такива бисери в медията ти, явно не ги четеш преди това, а явно и ги "седиш ягоди" като спецът Генков. Е, поне се развеселих. ...

Анонимен каза...

Г-н Генков, нима Ви учудва поведението на г-н Александър Николов? Та този човек е прословут мазник и слагач !

Анонимен каза...

Чужденеца: Чакам ги тия бисери цяла седмица,ако не е той всичко е сивота.Давай старче в същия дух.

Анонимен каза...

Драги,господин Генков,аз искам да ви попитам вие там "голямото село" за какви се мислите,че чак пък и да коментирате нивото на един градски спорт!? Славното име на футболния клуб Чавдар ще остане завинаги в нашите сърца и спомени,предполагам няма как да се сравнявате макар и с женска гарнитура на това вълшебно зрелище! Вашият скъп приятел Александър Николов е далеч по-опитен и вече ветеран в най-великата игра на света, поне през моите очи така изглежда ,тя и има далеч повече фенове сред българското население,в сравнение с някакъв "американски" баскетбол,смятам че повечето хора по света ще се досетят за България чрез известни футболисти от САЩ 94',а не чрез световно-неизвестните ни баскетболисти! И ако искате да знаете вашите 4 момиченца се справиха сравнително задоволително,поради липса на тренировки заради вашите общински и областни кръгове! Нима се осмелявате да оскверните името на един далеч по-опитен и за жалост не оценен отбор в Троян!? Мога да ви кажа,че условията на които бяха подложени състезателките по време на "някакъв си мач в Севлиево" далеч не бяха розови и се изискваха умения за игра и при лоши атмосферни влияния,но макар това се чудя аз защо щом те станаха 3-ти в зонален турнир никъде не се прочуха, Вие тука от някакво селце,което си позволява и цяла община да представя, вдигате шум и врява до небето за глупости!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |