На Гергьовден в Троян - винаги е хубаво

* Подп. Марковски: „Няма пленено бойно знаме на Българската армия, но в Националния военно-исторически музей сред трофеите се съхраняват турско, сръбско, руско, гръцко, френско, английско
 бойни знамена”
Велик е нашият войник
ХУБАВО е на Гергьовден, 6 май, в Троян. Винаги е хубаво. И няма как да не е хубаво – на празника на светеца Георги Победоносец и на негубещата битки велика българска армия (а че губим битките и войните заради некадърните си политици и управници и че днешната българска войска не е като някогашната, това е отделна тема – бел. Т21). При най-достойния и безспорен троянски паметник – паметникът на падналите за Майка България във войните за национално обединение троянци, в градинката под вила „Ванна” (а че този най-значим троянски паметник е бил вдигнат на друго място – в центъра, където му е мястото, открит е с многолюдно общоградско тържество на 2 юни 1938 г., после, през 1957 г., вероломно е демонтиран и заточен в споменатата градинка, също е отделна тема – бел. Т21).

И ЗАЕДНО с все по-оредяващата, но винаги горда и изправена група на троянските ветерани от войните, само петима бяха те този път, начело с о. з. майор Никола Магунски - 91-годишния почетен председател на местната структура на Съюза на ветераните от войните в Троян, и доайена, 93-годишния о. з. серж. Тодор Чакъров. И със станалата вече неизменна на този и на други паметни български дни група на патриотите от Национално дружество „Традиция” Регионален клон „З4-ти пехотен Троянски полк” Априлци - Троян – в старинните си воински униформи, с бойните знамена, застанали на почетен караул пред паметника и внасящи един особен дух на автентичност, на сила и приемственост.

„КОГАТО отбелязваме деня на българската армия, винаги се връщаме към онези велики моменти от българската история, към величавите битки за българската чест и българското достойнство. Прекланяме се пред подвига на загиналите, пред героизма на българите в не една битка, пред бойните ни знамена – достигани от куршуми, но непопадали в плен. Ние, троянци, пазим спомен за непобедимия 34-ти пехотен Троянски полк, оставил славна диря по бойните полета”, каза в встъпителните си думи водещата на троянското 6-майско празненство Маргарита Генкова. 

А ЧЕСТТА да произнесе празничното слово по традиция се падна на началника на троянското поделение (военно формирование 24 430) - подп. Марковски. „Всеки народ има празници, чиято сила и значение не помръкват, защото те са здраво свързани с неговите дълбоки исторически корени и традиции. Такъв празник за нас е 6 май – денят на св. Георги Победоносец и храбростта и празник на българската армия. На 6 май се прекланяме пред храбростта и героизма на българските войни и се гордеем, че в българската военна история няма безславни страници”, подчерта офицерът. Подп. Марковски не пропусна да отбележи и един изключителен факт: „В нито една от войните няма пленено бойно знаме на Българската армия, но в Националния военно-исторически музей сред трофеите се съхраняват турско, сръбско, руско, гръцко, френско, английско бойни знамена”.

ПРАЗНИЧНАТА церемония приключи с поднасяне на венци пред Паметника на падналите за Майка България – от Община Троян, Общинския съвет, троянското поделение, местните партийни структури на ГЕРБ, БСП, ВМРО и АБВ, граждани.

Генадий Маринов
Още по темата: 

Още снимки от събитието:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |