Една важна книга

* „Повторени сънища. Фотописи от мистична България” –
 три години пътувания из България, 40 хил. км,
 400 часа отвъд пътеките, над 100 снимки
Премиера
Авторът Николай Н. Нинов с един от обектите си в "Повторени сънища..."
ЕДНА излязла преди броени дни книга се превърна в културно събитие – „Повторени сънища. Фотописи от мистична България”, фоторазказ за уникални, малко познати, невероятно красиви, носещи допълнителни (културни, исторически, магически) смисли кътчета от България. „Ще видите шеметни панорами, зъбери, пропастни пещери, каньони, храмове и светилища, тунели, кули, гробници, светилища и долмени, слънчеви дискове и часовници, култови знаци и символи. Представени са сакрални пространства, оцелели хилядолетия край села и махали, забравени от Бога”, четем в анонса на книгата, оглавила класацията за най-търсени издания на издателство „Сиела” и влязла в Топ 10 на най-продаваните заглавия в книжарници „Хеликон” за м. април.

„ТЯ (КНИГАТА) обобщава три години пътувания из България, изминати 40 хиляди километра и 400 часа извън пътеките, илюстрирани с над 100 снимки. Местата са уникални и не е нужно да си голям фотограф, снимката сама се получава”, каза в едно интервю авторът Николай Н. Нинов, за когото ще стане дума след малко. А на премиерата на „Повторени сънища. Фотописи от мистична България” в столицата известният пътешественик и журналист Георги Тошев сподели: „За мен това е пълноценен роман, разказан в снимки и герои”.

Премиерата на "Повторени сънища", книжарница "Сиела" (под Ректората), София, 8 април 2015 г.
Заедно със съмишленика Георги Тошев
Поздравления от приятеля адв. Александър Кашъмов
Десетки чакаха на опашката за автографи
ЩЕ ПОПИТАТЕ защо в Т21 отделяме специално внимание на тази (нетроянска) книга. Причините са няколко. Най-напред – защото ни запознава с България, доказва ни колко велика и великолепна е страната ни, помага ни да се справим с разклатената (си) вяра. Едри приказки, но са верни. И защото е книга наслада за очите и душата – да не подминаваме факта, че фотографиите са придружени с майсторски разкази от мястото на събитието; и така картината става още по-плътна, и убедителна.

ПОСЛЕ, но не по значение – заради автора. Николай Н. Нинов не е случаен човек – известен журналист, носител на Годишната награда на СБЖ за 1996 г., работил като главен редактор на сп. „Хай клуб” и сп. „Story”, зам.-главен редактор на в. „Стандарт” и в. „1000 дни”, отговорен редактор на в. „Неделен Стандарт” и сп. „BusinessWeek България”; автор на няколко книги (публицистика, документалистика, проза), сред които ще откроя „Френска връзка” (2007 г.) – интервюта и портрети на някои от най-големите имена в киното и културата на Франция. Николай е приятел на Т21, помогна ни в една нелека наша битка в защита на каузата на свободното слово – като приятел и в качеството си на ръководител на журналистическата мрежа на Фондация „Програма Достъп до Информация” (ПДИ), организация, която наистина прави много за свободата на словото в България.

ДВЕ ДУМИ за финал. Дъщеря ми учи в чужбина, сега й подготвяме поредното колетче с важни български неща. Този път сред тях ще сложа и книгата „Повторени сънища. Фотописи от мистична България”, важно е.

Генадий Маринов  

1 Коментара:

Анонимен каза...

Георги Тошев не беше ли журналист в Канал 1 ?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |