Не ни дадоха Чорапогащника

* Но резултат от възражението на Община Троян има – паметникът и пътят до него са включени в инфраструктурната зона на парка, обещават поддръжка
НП „Централен Балкан”
ИСКАНЕТО на Община Троян за изясняване на статута на паметника „Арка на свободата” на Беклемето (познат и като Чорапогащника – бел. Т21) е довело до известни резултати, стана ясно на пресконференция на кмета Донка Михайлова миналата седмица. Припомняме – през м. март 2014 г. Община Троян внесе няколко свои възражения срещу подготвения от парковата дирекция в Габрово нов проектоплан за управление на Национален парк (НП) „Централен Балкан”; едно от възраженията бе свързано с неизяснения статут на паметника „Арка на свободата” на Беклемето, попадащ в територията на парка. Троянското предложение бе паметникът заедно с прилежащата му инфраструктура да бъде изваден от парковата територия, а НП „Централен Балкан” да бъде компенсиран с равностойна площ от общинския поземлен фонд. Логиката на предложението – Община Троян да се ангажира с поддръжката и развитието на занемарения монумент и да възроди сериозния му туристически потенциал.

КАКВИ са резултатите от възраженията на Община Троян? Решението на НП „Централен Балкан” е да включи паметника „Арка на свободата” заедно с прилежащата му инфраструктура (основното е пътят до паметника) в инфраструктурната зона на парка. Това ще развърже ръцете за осигуряване на поддръжка на обекта, а достъпът с автомобили на всички желаещи ще бъде свободен. Не е изпълнено троянското желание паметникът да бъде изваден от парковата територия, тъй като това би било свързано с „процедура по намаляване на площта на защитени територии”. Обяснява се също, че Законът за защитените територии (ЗЗТ) не позволява паркова площ да се заменя за площ с друг статут, каквото бе желанието на Община Троян.   

Т21

Още по темата:

13 коментара:

Анонимен каза...

Дрън-дрън!!!

Анонимен каза...

Зa тaквиз цървъули кaто нaс, кaкви чорaпогaщници? Дaйте ни терлици!

Анонимен каза...

Жалкоооо,много жалко!Петте колички асфалт за пътя до паметника ще се планират за 2016г. а ще се затворят дупките през лятото на 2017г от управата на НП ЦБ.То какво ли хубаво е направено за хора в нашата община,та и от това да не ни е срам.Голяма площ ще се отнеме от ЦБ.

Анонимен каза...

1-ви и 2-ри, коментатори на нискочелите орки от Балабанския завой...

Анонимен каза...

4-ти не рaбирaм ромски, може ли по бългaрски. Прочети кaкво е мaнaфин, нa тaкъв ми приличaш мaй.

Анонимен каза...

Към 4-ти.
Умни и преумни коментаторе,мога и с повече думи да опиша смешната ситуация,в която сме изпаднали с поредното странно решение.
В крайна сметка все едно кой ще поддържа пътя до паметника,по важно е дали достъпа до там ще е свободен.
Защото ако клопнат бариерите ще ускорим отдалечаването и дистанцирането от собствената ни история.

Анонимен каза...

Каква трагедия за Троян и лично за донкА м. че не успя да поеме под закрилата си паметника на съветските воиници и партизани от периода 1944 г. освободили Троян от фашизма и създали условия за цялата и кариера като комсомолски и партиен функционер . Точно там кметицата трябва да пръсне парите с които ни облага .

Анонимен каза...

Всеки един подобен обект за да функционира по предназначение има нужда от охрана, поддръжка и достъп до него. Кой ще поеме разходите за това?

Анонимен каза...

8-ми много ясно кои ще поеме разходите - ние чрез нашите данъци , а приноса на кметицата ще бъде да намери подходяща червена фирма която да завиши прилично разходите за да има и за издръжка на приятелчетата и съпартийци - съвремени партизани .

Анонимен каза...

5-ти, какъв ромски бе брачед, да не би да се пишеш римлянин като си си виж мангасар бе пич!
п.с. пич /публично изнасилен човек/

Анонимен каза...

*жив

Анонимен каза...

11-ти, мaмин мухльо :)

Анонимен каза...

12-ти, ай на татя убавеца...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |