Джон Бризби – собственик на първия частен остров в България

* Наследниците на земляка ни Константин хаджи Калчев спечелиха дългогодишния съдебен спор с държавата за остров Адата на
 река Марица в Пловдив
Наследство
Джон Бризби
ГОЛЕМИЯТ дарител за троянската просвета – лондонският топ адвокат с български и троянски корени и почетен гражданин на Троян Джон Бризби, заедно с брат си Стивън, сестра си Таня и техният чичо д-р Стоян Данев (Стивън Констант) вече са собственици на първия частен остров в България. Това се случи след огласеното миналата седмица решение на Конституционния съд. Четиримата наследници на прочутия български дипломат Константин (Кочо) хаджи Калчев – с чието дарение е вдигната помощната сграда на троянското ОУ „Иван Хаджийски” (бивше „Константин х. Калчев“) и който е син на родения в мах. Баба Стана над Троянския манастир пловдивски първенец и богаташ хаджи Калчо Дренски – спечелиха дългогодишния съдебен спор с държавата за остров Адата на река Марица в Пловдив.

Остров Адата ("остров Калчев") на река Марица в Пловдив
НАВРЕМЕТО о. Адата (около 60 дка) е бил известен като „остров Калчев”, по името на собственика му Константин х. Калчев (починал през 1940 г.); после е бил национализиран, а в края на 80-те години е бил даден за стопанисване на Пловдивския панаир. През 1999 г. апетитното парче земя е реституирано, но на следващата година (2000 г.) е обявено за публична държавна собственост, което блокира реституцията. Сегашното решение на Конституционния съд е, че обявяването на острова за публична държавна собственост през 2000 г. не отнема правото на собственост със задна дата. А каква ще бъде съдбата на вече частния о. Адата, сега занемарен и обрасъл с дървета и храсталации, не е ясно; една от идеите е да бъде превърнат в градски атракционен парк.

Джон и Клеър Бризби в народни носии в мах. Баба Стана
ПРИПОМНЯМЕ, че Джон Бризби и съпругата му Клеър са влюбени в споменатата мах. Баба Стана, където със свои средства вдигнаха православен храм и реставрираха някогашното бабастанско школо, дарено на местните хора от прапрадядото на Джон - хаджи Калчо Дренски, реставрираха и няколко възрожденски къщи и върнаха отколешния вид на живописната махаличка, която е част от манастирското с. Орешак до Троян. Сем. Бризби възроди и дарителската традиция, тръгнала от техните предци хаджи Калчо и Константин х. Калчев – всяка година да награждават с финансова премия най-добрите троянски ученици (отличието доби известност като наградите „Бризби” и тази година бе връчено за 23-ти път – бел. Т21). През 2013 г. Джон Бризби бе избран за почетен гражданин на Троян, а в словото си тогава припомни, че почетен гражданин на Троян е бил и неговият прадядо Константин х. Калчев.

Т21

Начало

Още по темата:

8 коментара:

Анонимен каза...

Браво на човека !

Анонимен каза...

Браво!

Анонимен каза...

мен пък ме дразни Бризби...и не е чак толкова голям дарител...нали им слага в пликчето по 50 лв...сега и остров пък! Хайде де.. материалисти!

Анонимен каза...

Скоро Джон Бризби ще е и първия частен собственик на махала Баба Стана, ако вече не е станал. След острова, след махалата, следва да стане собственик и на първия частен град, после на 2-3 и накрая на държавата. Успех.

Анонимен каза...

4-ти, по-добре собственик да е Джон Бризби, отколкото която и да е комунистическа отрепка...

Анонимен каза...

Този отнема от България,за Англия/най-вероятно сега е английски гражданин/,този малък китен остров.
Сравнете този "достоен " човек с българинът Владимир Баланов,който
иска да дари на България цял,макар и новообразуван оствор в Тихия океан с размерите на Белгия.
Кажете сега кой е по-достоен?

Анонимен каза...

Защо изтрихте коментара ми?Ако срокът на публикацията е изтекъл защо подлъгвате хората с публикуване на коментар?
Г-н Борджуков свободата на словото в сайта ви е илюзорна!

Unknown каза...

Здравейте и благодаря че сте запазили българското. И ще съм благодарен ако можем да ви посетим!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |