Коняр съди Община Троян

* Андрей Гочев иска да му върнат двата коня, заловени да вършеят из чужди имоти в землището на с. Терзийско, оспорва наложената глоба
 * Конете без чип или хем насран, хем голям
В съда
Друга партида арестувани коне, настанени в базата на ИПЖЗ - Троян
ЕДНО СТРАННО дело тръгна миналата седмица в Районен съд – Троян (19 ноември), гледаше го зам.-председателят на съда съдия Петя Гатева. Казвам „странно”, тъй като много ми напомня за онази цветиста народна мъдрост „Хем насран, хем голям”. Сега конкретно.

„СОБСТВЕНИКЪТ” на коне Андрей Гочев (защо пиша „собственик” в кавички, ще стане ясно по-нататък) съди Община Троян. Заради - според него и защитника му адв. Емил Цветанов - неправомерното и в разрез с чл. 35, ал. 1 и чл. 40, ал. 1, т. 2 от Закона за опазване на селскостопанското имущество и чл. 52, ал. 4 от Закона за административните нарушения задържане на два негови коня от служители на общинската администрация в Троян. Задържането, както се разбра и както е лесно да се досетим, бе станало след подаден сигнал, че въпросните четириноги са оставени безстопанствени, вършеят из чуждите имоти в землището на с. Терзийско (местността Зли дол) и нанасят щети на собствениците на тези имоти.

Подготовка за транспортиране на безпризорно животно
НА ПРЪВ ПОГЛЕД ищецът и защитникът му бяха в губеща позиция. Още повече че проблемът с безстопанствените животни (основно коне, използвани при дърводобив в района, какъвто е и конкретният случай), пуснати на самотек из чуждите имоти, за да не се правят разходи за изхранването им, е до болка познат. И немалко собственици на селскостопански имоти в община Троян, особено по селата, са пропищели от конските набези и от наглостта на стопаните им. Но в хода на делото се разбра, че при „арестуването” на въпросните два коня са направени няколко формални пропуска, най-същественият от които е, че наказателният акт не е написан след изтичането на 3-дневния срок (което наистина е сериозно нарушение, но от Общината ни обясниха, че процедурата е ускорена по взаимно съгласие - с цел г-н Гочев да си прибере по-скоро конете и да му се спестят още средства, тъй като за всеки храноден се начисляват по 10 лв. на животно).

ТУК МУ Е МЯСТОТО да припомним, че троянската процедура по задържането на безпризорните животни е отработена, опира се на съответните нормативни документи (законови и подзаконови – Наредба №1 за обществения ред на територията на община Троян и др.) и вече са стиковани действията на контрольорите от общинската администрация (които залавят животните), полицията, служителите от общинския Приют за животни, Ветеринарната служба и ИПЖЗ – Троян (чиято база се използва за настаняване и временно гледане на задържаните животни). И че благодарение на твърдата позиция и упоритост на общинската администрация контролът бе затегнат и решението на проблема, който на моменти в някои села бе на път да доведе до гражданско неподчинение и опити за саморазправа, започна да изглежда постижимо (Т21 неведнъж е писал по този въпрос – бел. Г.М.).

СРЕД АРГУМЕНТИТЕ на адв. Цветанов бе и това, че служителите, прибрали двата коня, не са доказали, че добичетата са в чужд имот. Но несъстоятелността на въпросното твърдение лесно бе доказана с аргумента, че Андрей Гочев няма свои имоти в района на Зли дол и изобщо в землището на с. Терзийско, което той не оспори. Защитникът наблегна и на друго – че с тези коне неговият довереник си вади хляба и съдът трябва да се съобрази с това обстоятелство и да разпореди връщането им. Апелира също да се отменят наказанията (глобите), тъй като са наложени незаконосъобразно. „Не трябва да се правят нарушения, но наказанията трябва да са според изискванията на закона”, заяви адв. Цветанов.

РАЗБИРА СЕ, юридическият представител на ответника – Десислава Чолакова, юрисконсулт от правния отдел на общинската администрация, поиска съдът да отхвърли жалбата и пледира, че наложеният акт е законосъобразен. Г-жа Чолакова се позова и на показанията на тримата свидетели – контрольорите Петър Стоев и Христо Дочев и кметът на с. Терзийско Димитрина Станчевска, ясно сочещи, че подобни конски набези са постоянно явление и заплахата за имотите и селскостопанската продукция на хората е реална.

СТРУВА МИ СЕ обаче, че представителят на Община Троян пропусна един особено значим аргумент – заловените два коня в землището на с. Терзийско не са чипирани (животинският чип е задължителен, представлява своеобразен паспорт на коня и е единственият законов начин да се докаже собственост; ако е без чип, четириногото трябва да се конфискува и продаде на търг в полза на общината/държавата – бел. Г.М.) и г-н Гочев няма правно основание да се обявява за техен собственик. Или има толкова „основания”, колкото и всеки друг. Затова казахме в началото – хем насран, хем голям.

ОТ РЕСОРНИЯ зам.-кмет Кольо Кацаров научихме, че ако загуби делото на първа инстанция в Районния съд, Община Троян ще обжалва на по-горна инстанция. „Правдата трябва да възтържествува и ние няма да се откажем да се борим за нея, убеден съм, че хората ще ни подкрепят”, категоричен бе г-н Кацаров.

Генадий Маринов 

Още по темата:

25 коментара:

Анонимен каза...

Колю, борец за конската правда!Наздраве !
А,много убуу туй ремарке, от де го взимахте ?

Анонимен каза...

Частната собственост е неприкосновена. Липсата на чип не прави животното " незаконно" и без стопанин. Това се доказва със свидетели. Наредба № 1 е ялова и противоречи на конституцията. Може да глобяваш, но не и да конфискуваш освен ако не е нарушен закона за защита на животните. Собственика ще осъди от раз общината и освен да му върне животнито ще я осъди и за пропуснати ползи за времето когато не е бил във владение на собствеността си. Бачо Кольо Кацарски може да се жали и обжалва включително и в Стразбург. Нищо друго няма да направи освен да похарчи още общински/наши/ пари! И да вземе да си обучи подчинените как се пише акт за административно нарушение, защото падат в съда като зрели круши, а пишещите гледат на съдебно заседание като насрано дете майка си.

Анонимен каза...

Частната собственост е неприкосновена трябва да е като в Америка като ти влезе някой в имота /кон,куче,човек/ гърмиш го и толкоз!!!!!!!

Анонимен каза...

№ 2 е много прав. Г-н Кацаров, хората ще ви подкрепят, когато започнете да си вършите работата според правилата и докрай. В конкретният случай очевидно не е така.
Г-н Маринов, вие разсъждавате от гледна точка на справедливостта и сте прав от тази гледна точка. Но правото и справедливостта не винаги се припокриват. Има правила, разписани в закони, които важат и трябва да се спазват в една такава процедура, а тези правила са задължителни както за общинската администрация, така и за съда.

Анонимен каза...

Кво ще ги съди...да ги колят и в зоопарка в Ловеч на лъвовете!

troyan21 каза...

До №4: Да, прав сте, справедливостта е морална категория и не тя, а законите (правото) са важното нещо в съда. Но пък нали доброто право трябва максимално да се доближава до справедливостта?! За да е право, а не... криво.

С уважение: Генадий Маринов

Анонимен каза...

2-ри! Друга песен ще запееш, ако в твоя двор влязат конете на някой циганин и съсипят всичко. А Наредбата не е ялова, ялов си ти защото не предлагаш алтернатива на проблема. Така, че си налягай насраните парцали и остави хората да си гледат работата.

Анонимен каза...

Уважаеми г-н Маринов, понеже виждам че вие защитавате закона, искам тук макар и анонимно да сигнализирам за едно закононарушение, което е публична тайна. В кафене "Ривърсайд" всеки ден се пуши официално, включително днес след 12 часа беше пълно с хора и всички си пушеха спокойно. Възмутен съм не само защото забраната за пушене на обществени места не е отменена, а и защото собственикът Николай Тодоров е общински съветник. Явно и полицаите си затварят очите пред този очевиден факт, който е и пример за нелоялна конкуренция!

Анонимен каза...

2-ри, нито в СтраЗбург и още по-малко в Страсбург този нагъл коняр има някакъв шанс. Наредба 1 нито е ялова нито противоречи на кой да е закон или Конституцията. Наредба 1 /в текстовете относно безстопанствените животни/ има за цел тъкмо да защити НЕПРИКОСНОВЕНАТА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ НА ГРАЖДАНИТЕ!!! Била тя персонална или общинска частна собственост.
Чипът може и да е "незаконен" от гледна точка на животното /което няма никакво значение/, но се слага /според закона/ за да може някой да претендира за ЗАКОННА собственост върху животното.
4-ти, не става ясно какво искате? Пишете, че законите трябва да се спазват, а упреквате администрацията като си върши работата - в случая защо спазвала законите???

Анонимен каза...

Кольо,колко кила пусаа абълките на магунското ?

Анонимен каза...

То бива наглост, бива наглост, ама преставете си, колко пари "вади" този неграмотен коняр, типичен представител на дървената мафия, че да има наглостта да си наеме адвокат и да съди хората, които просто са си свършили работата. Тази пасмина, която се старае всячески да унищожи едно от малкото неща които имаме в повече от други европейски държави (вековната изстрадала българска гора) е станала много нагла. За тях няма нищо мило и свято. Това са безродственици, които живеят на принципа: "След мен и потоп ! " Такъв и на кол да го побиеш-му е малко. Но факт е, че такива нещастници пълнят някои партийни каси. Това е...

Анонимен каза...

Да де,ама в съдът не съдят облеклото и професията,нито външният вид.Съдят действието...А явно мозъците в общината за пореден път са се насрали. Това дело,може да бъде началото на много други за нескопосано свършена работа, от страна на общински служител.Вземе ли да спечели окончателно,вервайте ми, напускам работа и почвам да съдя общината.

Анонимен каза...

12-ти, ти не си виновен, че си такъв. Знаеш ли колко много други идиоти има? Даже вече толкова много станахте, че изобщо не правите впечатление като някакво изключение.

Анонимен каза...

8, ти си като тези- вж. тук http://i.imgur.com/XgFmK.jpg

Анонимен каза...

Да де,ама ти ако не беше такова просто животно ,щеше да вденеш какво пиша. Само да ти кажа,че Ал Капоне е влезнал в затвора,не като контрабандист и мафиот,с което е бил известен,а за неплатени данъци.Ама едва ли пачата в канчето ти може да вдене ...И не,не защитавам виновникът.

Анонимен каза...

умнико, ти това за Ал Капоне сега ли го научи- ние го знаем отдавна! Като не уемееш даже и да пушиш, ходи в заведения където не се пуши.

Анонимен каза...

Кои сте вие?Колко сте?И всички ли сте толкова прости и неграмотни ?

Анонимен каза...

8-ми, ако имаш камера на джиесема, снимай и прати с текст до ОбС Троян, до РЗИ Ловеч, до битиви, до "Господари на ефира" и т.н., и т.н. - да се разбере как общинския съветник нарушава целесъобразно и непукистки законите, а на тебе ти вменява безапелационно подчинение.

Анонимен каза...

битиви с джиесема- като не ти харесва, защо влизаш в кръччми в които се пуши? Аз не влизам в такива за непушачи. Вие сте прости троянски кратуни!!!

Анонимен каза...

от скоро и в "Джамията" се пуши

Анонимен каза...

19-ти - а ти си смачкан и вмирисан троянски гъз с увиснали кръвясали хемороиди, който се подлага услужливо на всеки със служебна карта

Анонимен каза...

20. Анонимен каза...
от скоро и в "Джамията" се пуши
Браво!!!

Анонимен каза...

Навсякъде в Троян се пуши по заведенията.

Анонимен каза...

AБЕ,ВИЕ ТАМ В ТРОЯН ЩЕ ИЗЛЕЗЕТЕ ГОЛЕМИ УМНИЦИ=ГЮРОВЦИ,БЕ. нЕ ЗНАЕТЕ ЛИ,ЧЕ ЖИВОТНОТО СИ Е ПРОСТО ЖИВОТНО И НЕ МОЖЕ И НЯМА КАК ДА Е ВИНОВНО,БЕ МЪРШОЯДИ...и НЕ Е ПРАВИЛНО ДА СЕ СТРЕЛЯ ПО КОН,А САМО ПО ЧОВЕК,НАВЛЯЗАЛ В ИМОТА ТИ,И ТО СЛЕД КАТО СИ ГО ПРЕДУПРЕДИЛ ДА НАПУСНЕ. ЧУЛА ЖАБАТА,ЧЕ КОВАТ КОНЯ,ТА И ТЯ ДИГНАЛА КРАК-ТЕ ТВА СТЕ ВИЕ ТАМ,СЕЛЯЦИ ТЪПИ. И ПОМНЕТЕ,ГАЩНИЦИ-ЕДНА ДЪРЖ.ИНСТИТУЦИЯ В ТАКАВА ДЪРЖАВА НИКОГА НЯМА КАК ДА Е ПРАВА-ЗАЩОТО ПРЕДСТАВЛЯВА КОРУПЦИЯТА И ШИБАНО-КОМУНИСТИЧЕСКАТА В И СЕЛСКО-СТОПАНСКА ВЛАСТ КИРЛИВА. разберете = НИКОГА селяк няма да УПРАВЛЯВА ДОБРЕ И ТОВА ДА ДОВЕДЕ ДО ДОБРО. ВИЖТЕ НА ЗАПАД В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ-БОГАТИ И БЕЗБЕДНИ СА ЕДИНСТВЕНО И САМО МОНАРХИИТЕ. ДУМИТЕ НАРОД,РАВЕНСТВО,БРАТСТВО,РЕПУБЛИКА И ДЕМОКРАЦИЯ СА САМО НАЙ-ЗЛОУПОТРЕБЯВАНИТЕ ОТ ШИБАНИТЕ ХОМО-ПОЛИТИЦИ И ДЕПУТАТИ=ЛАЙНОВОЗИ,ЗА ДА ВИ ОТНЕМАТ ВЯРАТА В БОГА,ЦАРЯ И ОТЕЧЕСТВОТО. ВСИЧКИТЕ ШИБАНИ ПАРТИИ В Б-Я СА ПРО И/ИЛИ НЕО-КОМУНИСТИЧЕСКИ-И ЩЕ ВИ ШИБАТ ПРЕЗ ГАЩИТЕ И БЕЗ ПРЕЗЕРВАТИВ ДОТОГАВА,ДОКАТО НЕ РАЗБЕРЕТЕ-БОЙТЕ СЕ ОТ БОГА,ПОЧИТАЙТЕ ЦАРЯ. ДА СИ ВЪРНЕМ ЦАРЯ,КОЙТО СИ ГО ИМАМЕ-СМЕШНО И ТЪПОГЛАВО Е ВСЕКИ ГАЩНИК ДА ИСКА ДА Е РАВЕН С НЕГО-НЯМА КАК ,И ТОЙ НЕ Е ,,ГРАЖДАНИНА САКСКОБУРГГОТСКИ''-КАКТО ГО НАРИЧАТ КОМУНЯГИТЕ-А Е ЦАРЯТ НА ВСИЧКИ ШИБАНИ БЪЛГАРИ-ГОДНИ И НЕгодни.

Анонимен каза...

И НЕ БЪДЕТЕ ТРОЯНСКИ КОНЕ В ИСТАНБУЛ :)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |