Великолепната петорка от Троян

* Отборът на Ученическия съвет на троянското СОУ „Васил Левски” - Изабела, Деси, Биляна, Петър и Боян – спечели регионалното състезание по програмата „Евроскола” * Шампионите заминават
 за Страсбург
Отличници 
Отборът на троянското СОУ "Васил Левски"
Великолепната петорка в действие
ГОЛЯМ успех за отбора на Ученическия съвет на троянското СОУ „Васил Левски” на регионалното състезание по програмата „Евроскола”, организирано от Информационното бюро на Европейския парламент (ЕП) за България и провело се във Враца (16 ноември). Великолепната петорка от Троян – Изабела Иванова от 11. клас и 10-класниците Десислава Хаджийска, Биляна Иванова, Петър Румпалов и Боян Ангелов (водени от преподавателката Цветлина Митева и педагогическия съветник Татяна Василкова) – спечели първото място в конкуренцията на други 8 отбора от водещи училища на Враца, Монтана, Ловеч (ГЧЕ „Екзарх Йосиф I”), Луковит, Видин и Плевен. 

НАГРАДАТА – победителите от Троян заминават за Страсбург, където ще прекарат един ден в Европейския парламент (в рамките на кампанията Младежки европейски ден през 2014 г.) и ще вземат участие в симулация на неговата работа (с дебати в комисии, пленарно заседание, гласуване на решения) по програмата „Евроскола”. Любопитното е, че Изабела, Деси, Биляна, Петър и Боян печелят квота за посещение в Страсбург на общо 24 ученици от СОУ „Васил Левски”, така че троянската група в столицата на европейския парламент ще е много по-голяма, научихме от директорката на училището Розалина Русенова. 

Момент от състезанието
Аплодисменти за троянския отбор
СЪСТЕЗАНИЕТО във Враца било под формата на дебат по теми, свързани с Европейския парламент. А всеки тим трябвало да развие тезата си от позицията на някоя от основните парламентарни групи – Европейската народна партия (ЕНП), Алиансът на либералите (АЛДЕ), Партията на европейските социалисти (ПЕС) и Зелените. По регламент отборите теглили жребий за какво ще говорят и след 30-минутна подготовка правили презентацията си на български език в рамките на 5 минути и резюме (2 мин.) на някой от трите работни езика – английски, френски или немски. Петчленното журито, оценяващо представянето на отборите, се ръководило от Бойко Благоев, PR в Информационното бюро на ЕП за България.

НА ПЕТИМАТА от СОУ „Васил Левски” (Троян) се паднало да говорят по темата „2013-та - година на европейското гражданство. Какво означава за Вас да сте активни граждани?”. И в представянето си нашите момичета и момчета направили впечатление както със сериозните си познания за ЕП и механизма на работа на този висш управленски орган на Европейския съюз, така и с няколко други важни неща – чудесната екипна работа, красноречието и доброто владеене на английски език. И от нас – честито!

Т21 (по информация от сайтовете на СОУ "Васил Левски" и Информационното бюро на ЕП за България)

29 коментара:

Анонимен каза...

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1177566

Анонимен каза...

Цитат: "Да добавя към статията в сайта на училището ви, че поради много оспорваното състезание журито присъди 5 първи места. Хубаво е, че освен от вашето училище, ученици от още 4 училища в северозападния регион ще пътуват на различни дати до Страсбург за участие в Евроскола."

Анонимен каза...

Това регионално състезание ли е? Някой може ли да даде информация колко са били отборите? Ако са 6 "Победата" няма особена стойност.

Анонимен каза...

Навремето правехме съревнования по знание за СССР, сега за ЕС...

Анонимен каза...

То разлика няма никаква, само погледни какви личности са там и каква политика водят. Дано по-бързо се разпадне това ЕС, преди да успеят да фалират всички държави!

Анонимен каза...

Да конкретизирам отборте бяха 9 и да 5 се класираха , но на 1-во мятсо е отбора на СОУ " Васил Левски " - Троян , поради това те отиват на най-ранната дата . Не е нужно на всяка статия относно състезанието , злобни учителки от по-ниско класираните отбори да се самоизтъкват :)

Krum Krumov каза...

Какво значение има колко са били отборите и наистина ли има положение, в което наградата "няма особена стойност" (цитат:Анонимен 3)?!? Постижението е страхотно! Браво на СОУ "В.Левски", че продължава да възпитава мислещи хора, които не порастват в "Анонимни"......абе просто не са анонимни!
Рядко поглеждам троянските новини напоследък и едва за първи път коментирам, но наистина - какво си мислите, че правите, опитвайки се да очерните постижението? И не само това, а и толкова други...

Анонимен каза...

Не постижението,господине. Глупостите с които занимават учениците. 100 процентова прилика с комунистическите времена. Страх ме хваща вече, накъде върви този вят. Най-бедната членка на ЕС,а и не само, с най-крадливите и алчни управници, издига в култ "ценностите" на новата дойна крава, и зомбира и невръстните...Едно време лафът беше : "От Партията казаха", сега е :" От ЕС наредиха".Дори и доячите и на двете системи, не се смениха физически,а само юридически. Или просто и двете системи са еднакви, само дето у нас алчността няма никакви граници...

Анонимен каза...

Господине, или госпожо 8,
Вървете малко по света. Вижте как живеят и работят хората там. После говорете за гнилия капитализъм и гадната Европа. Хубаво е, че има любители на добрия Съветски съюз и братска Турция. Още по-хубаво е, че сте малко. Или вие сте от шизофренните националисти, които смятат, че ще станем Велика България? А може би сте от феновете на ректора на УНСС, който праща интелигентните млади хора да ходят на терминал 2 като не им харесва тук? Все едно, важно е че сте малко. Ама пък воните като за много!

Анонимен каза...

Госнодин 9-ти, вие изобщо не сте в час, и това ви го казва някой дето над 20 г. е в средата на Европа. 8-ми е абсолютно прав за съжаление...

Анонимен каза...

ами като си в средата на Европа и не ти харесва България да стане като нея, що чиниш там, ела си тук, па тогава проповядвай колко е лошо там! Или не, имам по-добра идея, емигрирай в Съветския съюз или Турция! Тогава ще ти повярвам, че там е по-добре!

Анонимен каза...

9-ти и 11-ти, или който си там, няма никакво значение.
Ако това в камбанарията ти имаше поне малко мозък,щеше да разбереш какво пиша.Но понеже си закоравяло говедо, ще ти напиша по ясно : СЪС СТАРИ КУРВИ НОВ БАРДАК НЕ СЕ ПРАВИ! А всички управници в България са такива.Мръсни,отваратителни, гнусни комунистически изроди.Те,децата им,внуците им. Пъчат се и се бият в гърдите а някои като миню акимов, разправят,че никога не са били и комунисти. Наслаждават се на благата на западния свят,който иначе толкова презират.Крадат в несвяст, много повече от при онзи строй,и никой ама никой не може да им потърси отговорност. И разбира се,че ще се организират подобни малоумни "сколиади" за дечурлигата,за да захвалват пред новата доилка на свежи пари.Лошо няма,само че тези пари излизат от моят и от твоят джоб,но навярно ти си мислиш,че ЕС ги дава.

Анонимен каза...

12-ти, ако имаше малко мозък в твоята камбанария щеше да знаеш, че БСП и ДПС са с твърд и непоклатим електорат. С всички стари муцуни барабар с децата и внуците им. И по-голямо зло за България от тях няма. Ако имаше нещо в твоята камбанария нямаше да наливаш вода в мелницата им. Разбира се, има вариант да не го правиш от глупост, а да си един от тях.
Ако все пак си някакъв наивник, следи развитието на нещата относно това събитие. Ще установиш, че като във всяка комунистическа организация, и в това училище в Брюксел няма да отидат случайни деца или случайни учителки.

Анонимен каза...

На мен пък евроопари ми влизат в джоба.12-ти,ти с какво се занимаваш,че даваш пари на Европа?:))))))))))))))))))))))))))))))Не,няма достатъчно усмивки,които да сложа след този въпрос!

Анонимен каза...

ХЕЙ, 12-ТИ?! Хубаво, че парите ти и тези на моите родители отиват за това .. И пак казвам- ХУБАВО е, защото какво по-хубаво има от това ние младите да се образоваме и да отидем в чужбина, за да видим и там как стоят нещата .. Както се казва- да видим свят. Нали ние бяхме бъдещето на България?? Не ти ли се дават пари за едно по-светло бъдеще?? ужас.

Анонимен каза...

А нима,13-ти,за теб има разлика между бкп,бсп,дпс,герб и прочие?
14-ти, природно ли си тъп,или сам си се докарал до мозъчна недостатъчност?Вноската за членството ни в ЕС,от къде идва според теб ?От планетата Вулкан,ли ?

Анонимен каза...

Ако си запознат с ФАКТИТЕ:) ще знаеш, че вноската е мизерно малка в сравнение със средствата, които страната получава. Вноската на богатите страни е голяма. Те са на загуба от това, че ние сме членове на ЕС. Ако си запознат с фактите, ще знаеш, че без еврофондовете България е загубена. Но не може да се иска толкова много от една тъпа комунистическа кратуна. Едно си баба знае, едно си баба бае....

Анонимен каза...

Я като толкова знаеш, вземи напиши колко е годишната вноска и колко получаваме под формата на фондове.Само гледай да не се изложиш с цифрите !

Анонимен каза...

17-ти, мисля че 16-ти има право и не е необходимо да го ругаете.
*
Ние на практика първо – получаваме много по-малко, отколкото получават другите и второ – получаваме много по-малко, отколкото даваме.
Защото на всичкото отгоре - в момента България е усвоила 35% от средствата за предишния 7-годишен период! Тоест – не стига, че внасяме купища пари в европейския бюджет, но и ни се поставят и колонизаторски условия как да потребяваме това, което внасяме и да губим колосални количества от парите, които внасяме!
Защото нашата вноска, преизчислена заедно със загубите от наложеното ни затваряне на Козлодуйските реактори (пак мръсен френски пиниз), е практически по-голяма от парите, които получаваме. При това нашите пари са сигурни, докато европейските пари са под условие и ако ги преизчислим при 35% усвояемост (какъвто е досегашният ни резултат от предишния 7 годишен период), ние получаваме ужасния резултат, че на практика ще внасяме (!!!) най-малко двойно (!!!) повече пари, отколкото ще получаваме.
Ето ви и малко данни за следващия период 2014-2020
1. Европомощи за България – 970 евро на глава от населението.
2. Европомощи за Румъния – 1016 евро на глава от населението.
3. Европомощи за Полша – 1880 евро на глава от населението.
4. Европомощи за Унгария – 2055 евро на глава от населението.
5. Европомощи за Хърватия – 1870 евро на глава от населението.
6. Европомощи за Естония – 2600 евро на глава от населението.
Това разпределение на помощите, въпреки и съотнесено към големината брутния вътрешен продукт и следователно ужким пропорционално на вноската на страните в европейския бюджет, между отделните държави е абсолютно неравномерно и несправедливо!!! Защото ето какво показва елементарната проверка:

1. Приравнено на глава от населението, при 14% дял на седемгодишната европомощ към едногодишния брутен вътршен продукт – България получава 7.128 милиарда евро европейска помощ.
2. Но, ако беше направено разпределение на помощите, каквото е направено за Румъния – с 16% от едногодишния брутен вътрешен продукт, приравнено на глава от населението – България би получила 1.017 милиарда евро повече!
3. Ако беше направено разпределение на помощите, каквото е направено за Полша – с 19% от едногодишния брутен вътрешен продукт, приравнено на глава от населението –България би получила 2.546 милиарда евро повече!
4. Ако беше направено разпределение на помощите, каквото е направено за Унгария и Хърватия – с 22% от едногодишния брутен вътрешен продукт, приравнено на глава от населението – България би получила 4.072 милиарда евро повече!
5. А, ако беше направено разпределение на помощите, каквото е направено за Естония – с 25% от едногодишния брутен вътрешен продукт, приравнено на глава от населението –България би получила 5.591 милиарда евро повече!
Както сами се убеждавате - прецакани сме от всякъде!!!
Това разпределение е било крайно несправедливо извършено, но е било абсолютно невежествено проспано от нашите неграмотни европредставители, начело с дебилно присъствувалия на всички тези европейски съвещания главен български пещерно примитивен орангутан по онова време – мутрата Бойко Борисов, , който е представлявал държавата, като е спал и клепал с уши на преговорите, когато тези „дребни” проценти разлика между държавите са били утвърждавани. Трябва с тези железни аргументи за пълното му невежество, което ни е нанесло такива непоносимо огромни вреди за целия следващ 7-годишен европейски период, да му се смачка тъпата гангстерско милиционерска тиква отвсякъде!
Трябва да добавим и евродепутатът Ивайло Калфин, който е глупак и еврокомисарят Йоханес Хаан, който е мошеник и които говорят глупости и лъжи за европомощите. Защото не са това начините за сравнение и оценка и не са това верните критерии, за които те заблуждават хората.
*

Анонимен каза...

Ние отдавна сме се превърнали само и единствено в немилостиво и несправедливо източвани нетни донори на огромни парични и кадрови потоци към европейските страни, които непрекъснато съсипват нашата икономика и които не са балансирани и не се предвижда да бъдат балансирани с нищо.
Защото на всичкото отгоре европейският неоколониализъм жестоко ни изсмуква чрез огромните финансови потоци през системата от местните европейски търговски вериги и чрез постоянния и непрекъснат вече двумилионен поток на обучени и квалифицирани емигранти към Европа. Както показа жестоката реална действителност, въпреки всичките благи приказки и ужким добри намерения – ние сме само и единствено един жалък нетен донор на огромни човешки и финансови потоци към този Европейски съюз и нищо повече!!!

Анонимен каза...

11-ти, много ме разсмя, забрави да споменеш само КНДР. Тук не става въпрос къде е по-добре, това е ясно на всеки. Ако преди запада е бил 100 % по-добре, то днес е само 50 % по-добре. Виновникът е ЕС. Нима не виждаш паралелите между ЕС и СССР, ЕС не е ли една нова комунална квартира?

Анонимен каза...

Въпреки опитите с купешки думи да забаламосаш абдалите, нали се сещаш, че няма как да си приет насериозно, ако не цитираш източник:)))))))))))))))) Иначе започваш много да напомняш на един местен шизофреник от общинския съвет. Говори твърде много, подскача като недоклано петле, и през цялото време откровено лъже:)))))))))))))))))))

Анонимен каза...

Хубаво е,че имаш самочувствие,че можеш да даваш пари на Европа.Тук направо ме разсмя истински.Сигурно ТВОЯТА Европа живее 2 пъти по-добре от нас тук.Но това е ТВОЯТА Европа.Тази, която живее в коптори и работи неща,които никой европеец не иска да докосне.Докато миеш чинии в някоя европейска кръчма, или береш ягоди в пръстта на острова помисли,че те,европейците не са по-добри от теб в много отношения.По-добри са само в няколко неща.Първо,не са имали комунизъм.Второ,нямат комунизъм.То това е,друго не ти трябва.

Анонимен каза...

22-ри, очаквам все още да публикуваш числата,ако не го направиш,доказваш каква проста селска плюнка си.Впрочем, постоянното поставяне на "усмивки", показва що за дебил си.
23-ти,я прочети това което си написал няма никакъв смисъл. Ще ти кажа, че в нормалният свят срамна работа няма.Има срамно заплащане.Не знам ти какво си мислиш

Анонимен каза...

24, ама вие не знаете ли, че 22-ри е нашият форумен идиот-дебил. Такова тъпо говедо се ражда един път на 100 години. Къде го търсите този нещастник да ви доказва каквото да било?
Изобщо не обръщайте внимание на тази дебилна мърша. Плюйте и отминавайте.

Анонимен каза...

21-ви,дали запада е на 50 % по-добре от нас,или на 250 ? Математиката е просто нещо. Само за пример,минималната в Англия става 1000 паунда.

Анонимен каза...

#22, какви линкове искаш да ти давам бе, цървул. Отвори Гугъл и ще те зарине с линкове. Само че като те гледам колко си тъп и елементарен, едва ли нещо ще намериш и още по-малко разбереш.
Понеже си тъпа гербаджийска трапчанска овца, как да схване кухата ти тиква, че горните данни са обработка от много линкове с информация.
Хайде като си толкова отворен - опровергай поне едно от числата които давам. Лошото е, че ако тръгнеш да ровиш информация - там всичките думички са "купешки" и едва ли нещо ще схване кухата ти гербаджийска кратуна.
Хайде от мен да мине, може да почнеш базисно с тези няколко линка
http://ec.europa.eu/budget/mff/index_en.cfm
http://knoema.com/atlas/ranks/GDP-per-capita-PPP-based
http://www.exchangerate.com/
http://ime.bg/var/images/MFF_analysis.pdf
.... ако нещо е схванала тъпата ти кратуна, обади се да ти метна останалите 100-на линка.

Анонимен каза...

Не бе, то просто си е тъпо, ама се разкарва и джавка свободно. Ще се поблъска още,и докато си чопли пъпките един ден,току виж го озарило просветление...Ама надали !

Анонимен каза...

Браво на децата! Заслужили са да отидат и да видят, поне за амбициозните от тях ще е полезно като нов опит. В крайна сметка те са нашето бъдеще, ако успеем да ги задържим в България.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |