В Общинския съвет: Война срещу Троян

* Радевски си има председател – Ангел Балев * Акимов се хвали колко много е направил за Троян * Енкин: „Превърнахте го в махленска седянка” * Пеевски плаши с протести * Блокираха актуализацията на бюджета – агресивно и безпардонно * Призиви да се излезе на улицата и да се иска оставката на Общинския съвет
  * „Този път вече ме ядосахте!”
Хубава работа, ама троянска
Марин Радевски, Ангел Балев
РЕВАНШИЗЪМ, тежкарлък, възнаграден слугинаж, закани, двуличие, отказ от диалог, скърцане със зъби, агресия, злоба… Накратко – война! В името на какво, не е съвсем ясно. Но със сигурност не е в името на Троян. Такива неща ми се въртят в главата след вчерашната (9 юли) извънредна сесия на Общинския съвет в Троян. Припомням – тя бе свикана за избор на нов председател след гласувания вот на недоверие срещу досегашния Минко Акимов на редовната юнска сесия (27 юни) и за да разгледа отложените точки от дневния й ред, най-важната от които бе актуализация на общинския бюджет. Въртеше ми се още нещо – на протестите срещу марионетката Орешарски и политическата олигархия едно семейство (баща, майка и трите им невръстни тризнаци, тикани в количка) бяха издигнали плакат с надпис „Този път вече ядосахте мама!”; след вчерашната троянска общинска сесия и на мен ми дойде да вдигна плакат „Този път вече ме ядосахте!”.

На трибуната - бившият председател Миинко Акимов
Шефът на комисията Петко Пенков поздравява Ангел Балев
ЩЕ КАРАМ ПОДРЕД. В самото начало сваленият председател Минко Акимов излезе на трибуната и обяви, че свалянето му е незаконно (защото в Закона за местното самоуправление и местната администрация нямало такава опция, а правилникът на ОбС, който регламентирал вота на недоверие, бил подзаконов акт, който не можел да противоречи на закона и т.н.). След което обаче, вместо да се противопостави на „беззаконието”, както би приличало на един отговорен управник, при това юрист, той обяви, че… подава оставка?! И не за друго, а да попречи на някой от колегите си да сезира съда за споменатия вот, той самият нямало да го сезира. Стана ли ви ясно?! На мен не съвсем. И все пак разбрах нещичко – Акимов искаше да каже, че прави компомис, благороден жест, подарък на всички (ни), че прощава, задето така несправедливо и незаконно са посегнали на поста му. Че нещо такова иска да каже, си пролича и от друго – той се нахвали колко много е направил за Троян като кмет и председател, похвали се повторно, обяснявайки, че настоящият кмет Донка Михайлова, продължава да работи по спечелените от него проекти за 100 млн. лв.;  обясни също, че не се е поддавал на партийни натиски и вмешателства (за разлика от Михайлова) и заради това били атаките срещу него, включително най-скорошните.

Николай Тодоров
Дилян Енкин
Илиян Пеевски
Станислав Съев
СЛЕД ТОВА дойде ред на номинациите за нов председател. Първата бе на председателя в предишния мандат и настоящ зам.-председател Ангел Балев. Направи я съратникът му от коалицията „Избор за Троян” Николай Тодоров, но с пояснението, че кандидатурата е обща на „Избор за Троян”, ГЕРБ, ДСБ и РЗС. Обяснени бяха и мотивите, три основни: нужно е разделение на властта и тъй като левицата държи изпълнителната (кметската), местният парламент трябва да е в ръцете на демократичната опозиция; има рутина, знания и опит като председател в предишния мандат; консенсусен е. Последва кандидатура отляво. Ръководителят на групата на БСП Дилян Енкин предложи Станислав Съев. Аргументите: съветник с голям опит – три мандата в Троян и преди това един в Правец – който може да оптимизира и ускори работата на ОбС; принципен, граждански отговорен, достоен – човек, който може да поведе ОбС към подобряване на стила, метода и ефективността на работата му. Дотук всичко бе в рамките на стандартното, но се усети, че очакваното от мнозина разбирателство за председателския пост не се е получило. Нещо повече – не е пожелано. И насетне лъсна онова, за което казах в началото.  

И НЯМАМ ПРЕДВИД реакцията на атакиста Илиян Пеевски, с което не омаловажавам казаното от него. Просто тази реакция бе очаквана. Също и сходната на Даниел Сираков (ВМРО). И двамата имат зъб на кандидата Балев, но не за това, мисля, бе острата им реакция срещу тази кандидатура. А някои принципни неща – че кандидатурата е реваншистка, че се търси за човека работа, а не човек за работата, че се слугува на партийни и местноолигархични интереси. „Вие сте страхливци, далавераджии, шушу-мушу в коридорите… Вие не можете да бъдете други, затова Троян загази… Не желая да участвам в тази уйдурма и напускам”, в характерния си стил заяви Пеевски и наистина напусна залата, като предупреди, че ще започне протести, ако Балев бъде избран. Сираков също напусна, като изтъкна друга причина – липсата на предварителни политически совалки, на политически диалог, както и компроматния махленски тон на дебата в залата. Николай Тодоров пък обвини Пеевски, че реакцията му е водена от лична неприязън към Балев, че това не е достойно и че като Волен Сидеров сее неприязън и омраза. Но и тази реплика си бе в реда на нещата.

Гласува Марин Радевски
Гласува Владимир Хаджийски - пръв поискал оставката на Акимов
Гласува номинираният Станислав Съев
Гласува Николай Тодоров
Гласува бъдещият председател Ангел Балев
И СЕГА НАЙ-ВАЖНОТО. Изказването на Марин Радевски – най-едрият троянски бизнесмен, съветникът, който без да е партиен член, дърпа конците в групата на ГЕРБ и бе и е силният гръб на бившия кмет и председател Минко Акимов. Речта на Радевски на предишната сесия, когато се дебатира по вота на недоверие на протежето му, дълго ще се помни. С яростните, на моменти излизащи извън добрия тон и издаващи лична неприязън нападки срещу кмета Донка Михайлова. Но тогава отдадохме тази непремерена реч на нараненото честолюбие на големия играч, несвикнал да губи. На моментна слабост. Сегашната му изява на микрофона обаче показа, че става дума за друго. За демонстрация на сила, за тропане по масата и назидателно сочене кой е най-главният, кой дърпа конците в троянската политика и в Троян изобщо. Защото – зад маската на принципна партийна позиция и битка с опонента БСП – г-н Радевски засипа противника си с лични нападки и дори обиди, с парадиране с ролята си на бивш работодател на Станислав Съев. Защото това си бе една силова саморазправа с опонента.

ПОДРАЗБРА СЕ и друго – че Ангел Балев получава поста, защото има подкрепата на силния човек в групата на ГЕРБ. А че я има тази подкрепа се усети още на предишната сесия, когато пасивният иначе Балев изненадващо размаха пръст от трибуната и изрече заплахи, съвсем в синхрон с нападателната реч на Радевски (както е казал народът „Който плаща, той поръчва музиката” – бел. Г.М.). Ясно е, че г-н Радевски си има председател. Въпросът е защо му е нужен – дали ей така, заради спорта, дали заради политическите принципи, дали заради нещо друго? „Кой каквото каже, другият – точно обратното. Нищо добро не чака нито Общинския съвет, нито Троян”, репликира Дилян Енкин. И обобщи: „Превърнахте Общинския съвет в махленска седянка”. Гласуването бе тайно, както е по закон, но този път изненади нямаше (както бе при гласуването на вота на недоверие на Акимов, когато някой от своите помогна за бутането). 9-те от ГЕРБ плюс 4-мата от „Избор за Троян” и 2-мата от ДСБ и РЗС осигуриха нужните 15 гласа (50% плюс 1 от всичките 29 съветници) за избора на Ангел Балев.

НО СЕ ОКАЗА, че войната не е завършила, а сега се разгаря с нова сила. И не само че не е в полза на Троян, а нещо по-лошо – срещу Троян е. Предложената от общинската администрация актуализация на бюджета някак тихомълком, без разисквания бе отхвърлена. От същите 15 съветници, избрали Балев, само че тук някои от тях бяха гласували „против”, други „въздържал се”, което обаче си бе едно и също – блокираше актуализацията. Аз от дълги години наблюдавам троянския Общински съвет и помня много остри противопоставяния, имаше и период (при кмета седесар Константин Фичев), когато червените в местния парламент играеха сечено на администрацията за щяло и нещяло. Но такова чудо – да блокираш нещо жизнено важно, от което зависят инвестиционни проекти и ценни придобивки за цялата общност, не помня. Не помня такава агресивна и безпардонна демонстрация на сила.

Кметът Донка Михайлова
КМЕТЪТ Донка Михайлова, видимо разстроена, излезе на трибуната и обясни, че с това отхвърляне на актуализацията на бюджета се блокира навременната реконструкция на недовършения участък от ул. „Дунав”, ремонтът на разнебитения и изключително натоварен участък от Топливо до моста при ф. „Витекс”, съфинансиране на два проекта за детски площадки по програма „Красива България” и оттам загуба на субсидиите, преасфалтирането през есента на възловия участък от ул. „Васил Левски” – от Марковския мост до Малкия пазар, където преди дни приключи подмяната на водопроводната мрежа и т.н. Акимов обяви, че се е въздържал, понеже бюджетната актуализация се правела месец по-късно?! Радевски пък обясни отрицателния си вот заради „пренебрегването” на пътния участък от Кози вир към ф. „Рико Стил”, който участък, както се оказа, съвсем не е пренебрегнат…

ЗЛЕ ПРИКРИТ реваншизъм и извиване на ръце, това е коментарът ми за отхвърлената актуализация на бюджета. За жалост – на гърба на цял Троян. И нека никой не се изненадва, че вече се чуват призиви троянци да излязат на улицата и да поискат оставката на Общинския съвет. Изненадващото е, че чак сега…

Генадий Маринов

Бел. ред. Новоизбраният председател на ОбС – Троян Ангел Балев подхвърли по време на дебата, че ще е на половин работен ден (4 часа), т.е. председателската му заплата ще е двойно по-малка от на предшественика му Минко Акимов. Обещаваме да следим дали ще е така.

Още по темата:

202 коментара:

«Най-старите   ‹По-стари   201 – 202 от 202   По-нови›   Най-новите»
Анонимен каза...

Трябва да се иска оставката и на кмета, много ясно си пролича, че никой в общината в момента, не се справя със задачите си, а кмет и председател но общински съвет са заложници на хората зад тях.

Анонимен каза...

40-ти, ти си КРЕТЕН, нали???

«Най-старите ‹По-стари   201 – 202 от 202   По-нови› Най-новите»

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |