С малък отбор, но с много медали от Банско

* Вяра Данчева (Ж-14) с три медала, Елица Досева (Ж-18) и Христо Василев (М-35) - с по два * Щафетите ни мачкат здраво, „новобранците” усетиха вкуса на голямото състезание * Тачо – бие както той си знае, безмилостно; сам печели мъжката щафета,
бягайки и на трите поста
Колоориентиране
По трасето - абсолютният №1 Тачо Беломъжев
ПЪТУВАМЕ към Банско. Би се получила чудесна екскурзия, защото познаваме града и неговите околности. Миналата година тук се проведе Държавното първенство (ДП) по лятно ориентиране, което завършихме с чудесни резултати и хубави спомени. Но сега градът е домакин на Държавното първенство по колоориентиране (28-30 юни). Подготовката ни бе много кратка (датата е много рано), но нали това е еднакво за всички състезатели. Припомняме си набързо какво сме видели и какво бихме искали да видим, защото освен участието в състезания, ние се стремим децата от нашия отбор да обогатят знанията и кръгозора си, това е правило.

Вяра Данчева, Елица Досева
Гледки от Банско
БАНСКО е свързано с Паисий, Вапцаров, Неофит Рилски, има много музеи и църкви, показващи пътя на националното ни пробуждане. И още – неповторимата атмосфера на реставрираните стари улици и къщи, много самобитни механи и ресторанти, предлагащи уникалната местна кухня. В контраст с този уют и дух на миналото – нови квартали, които изумяват с мащабите на строителството. Много хора, които са ходили в Банско преди 10-15 години, сега биха се изгубили; такъв бум на строителството няма и по родното Черноморие – огромни комплекси, квартали и заградени площи. Би било хубаво, ако всичко това е пълно с живеещи и курортисти, но лошото е , че някои сградите така си стоят недовършени, а в готовите вечер тук-там светят прозорци. А иначе природата тук е повече от чудесна, неповторимо красива и чиста. Това „лирическо отклонение” ебе за всички, които искат да посетят Банско и мамещите върхове наоколо.

НО ДА СЕ ВЪРНЕМ на темата си. Ние сме в Банско за участие в ДП по колоориентиране. Отидохме малка група от СКО „Хемус” (Троян), най-добрите в момента и няколко от най-малката възрастова група, които да усетят „на живо” атмосферата на голямото състезание. В първия състезателен ден бе спринтовата дисциплина – нелошо трасе, но пътищата са осеяни с много камъни, което усложнява нещата. На момичетата не им е комфортно, защото се налага силово каране. И въпреки това сме добре – при Ж-14 (до 14 години) на нашата Вяра Данчева, дъщерята на президента на клуба Мариян Данчев, не и достигат секунди за първото място и печели сребърен медал, Цветослава е пета, Биляна осма, Моника десета, от общо 30 участнички в тази група. Елица Досева пък печели бронзов медал при Ж-18. През вторият ден е дългата дистанция. Малко каране по пътищата около Банско и едно инфарктно катерене по старите калдъръмени, криволичещи в безкрайна плетеница улици. Вяра отново е с медал – бронзов, Биляна е шеста, Моника седма, Цветослава десета.

Златната ни щафета (Ж-14) - Вяра, Цветослава и Биляна
Бронзовата ни щафета (Ж-18) - Моника, Габриела и Елица
ПРЕЗ ПОСЛЕДНИЯ ДЕН са щафетните състезания. Тук са големите ни надежди – нашите щафети са комплектовани с равностойни и много добри състезатели. Районът е труден, много пресечен и нашият отбор е следен със съчувствие и лека насмешка. Другите парадират с модерни велосипеди с всевъзможни екстри, докато ние бягаме с едни малки полудетски колелета, които правят главоломни подмятания по неравното трасе и момичетата с огромни усилия се удържат върху тях. Но присмехулниците забравят, че не е само във велосипедите, трябва и ориентиране. А тук ние сме много, много добри. И нещата си идват на мястото – при Ж-14 печелим победата и златните медали със смазващ аванс от 22 минути пред вторите, шампионският ни тим е в състав Биляна Доневска, Цветослава Маринова и Вяра Данчева. Щафетата ни в група Ж-18 печели бронзовите медали – Елица Досева, Моника Костова и Габриела Костова.

Христо Василев (М-35) - със сребро и бронз от Банско
ОБЩАТА РАВНОСМЕТКА за малкото ни отборче в това състезание е повече от добра. „Новобранците” Цветомила и Веселина видяха що е то колоориентиране, а Весето за капак има две шести места. Три от момичетата ни са със злато и в добавка отборно – още един сребърен и пет бронзови медала. Изключителни похвали заслужава кавалерът на три отличия (злато, сребро и бронз) Вяра Данчева, образец на скромност, трудолюбие и ученолюбие. Тук трябва да кажем и за двата медала (сребро и бронз) в група М-35 на нашия механик и голям приятел и помощник на всички деца от отбора Христо Василев, за което му благодарим.

И ЗА НАКРАЯ ОСТАВИХ най-шампионските новини. И в ски ориентирането, и в колоориентирането в България има един абсолютен хегемон – нашият Тачо (Станимир Беломъжев), водач в Световната ранглиста по ски ориентиране за сезон 2012/13 г. И сега, напълно според очакванията, той бе много над всички – убедителни победи и златни медали в спринта и в дългата дистанция. А венецът бе бягането на шампиона в мъжката щафета, където се случи нещо невиждано – Тачо сам пробяга трите поста без прекъсване (около 26-27 км) и би отборите с по трима участника повече от убедително. Без да звучи патетично, Станимир е огромно богатство и ценен талант не само за България, но и за световното ориентиране. Изключително скромен и земен, добър приятел и колега с всички, трудолюбив и всеотдаен, голям Шампион – това е той. Просто му трябва малко финансово спокойствие и подкрепа и ще е №1 в света.

На тренировка в Троян
ЗАВЪРШИХМЕ за ДП по колоориентиране в Банско, но скоро пак ще пишем – отиваме на най-масовото и голямо състезание у нас, Купа „България” в Родопите. Очакват ни много емоции, палатков лагер с много приятели. Очакваме и добри класирания. А дотогава – тренировки и пот. И ако някой иска да види чудесни деца, отдадени на спорта и същевременно отличници в училище, да заповяда на нашата база в Троян (бунгалата до тенис кортовете под стадиона).

Венелин Иванов, треньор в СКО „Хемус”

 Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

Браво на спортистите!!!

Анонимен каза...

Bravo !

Анонимен каза...

И в Троян е така - града малък,но много педали ...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |